• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
​Elâzığ'da 700 bin TL'lik güneş enerjili su pompası çalışmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İlçeye bağlı Seydilli köyünde, 2018 yılında DAP tarafından projesi onaylanan ve 2019 yılında İl Özel İdaresi tarafından müteahhitte yapımı verilen güneş enerjili su pompası projesinin yapıldığı günden beri çalışmaması köy sakinlerinin tepkisine yol açıyor.

Projenin DAP tarafından onaylanarak İl Özel İdaresine devredildiğini belirten Köy Muhtarı Sami Yıldız şöyle konuştu:

İl Özel İdaresi bu projeyi bir müteahhitte verdi. Müteahhit, bu projeyi bitirdi ama bir türlü çalıştıramadı. Proje, 2018 yılında yapıldı. Yapılan bu projeyi, 2019 yılında bitirmelerine rağmen bir türlü çalıştıramadılar. Bilmiyorum, bu sıkıntı müteahhitten mi, İl Özel İdaresi'nden mi? Yani sahip çıkan kimse de yok. Burada çalışmayan, olmayan nedir? Onu da çözemiyoruz. Bu proje, aşağı yukarı 700 bin TL'lik bir proje, ben bu projenin yapılmasına bir yandan da üzüldüm. Bunun parası devletin cebinden çıktı. Yani devletin cebinden çıkan, bizim cebimizden çıkmış demektir. Bu projeyle su akmıyorsa bu kadar masraf boşa gitmiş demektir. Hiçbir işe yaramıyor.

"1000 dönüm pancar şu an kuruma aşamasındadır"

Bu çevrede en verimli arazilere sahip olduklarını ama su olmadığı için bu arazileri verimli kullanamadıklarını aktaran Yıldız, "Buradan yetkililere sesleniyorum. Bize hiç kimse sahip çıkmıyor. Bu proje yapılınca ben, insanlarımıza tarım yapmaları için güven verdim, söz verdim. İnsanlar, 1000 dönüm pancar ekimi yapmış fakat pancarımız şu an kuruma aşamasındadır. Bu projeye gelip de sahip çıkan yok. Bilmiyorum, bu durumda biz kendimizi dolandırılmış hissediyoruz. Bizi dolandıran devlet mi yoksa müteahhit mi onu da anlamış değilim. Kendimi, köylüye vermiş olduğum sözlerden dolayı yalancı durumuna düşmüş hissediyorum. Köylü bana güvenerek pancar ekimi yaptı. Bu konuda yetkililerden bir çözüm bekliyorum." dedi.

"Eğer bu su pompası yapılmazsa ekinlerimiz tamamen kuruyacak"

Su pompasının basit nedenlerden dolayı çalışmadığını, su pompasının birkaç güne kadar çalıştırılamaması durumunda ekinlerinin kuruyacağına dikkat çeken köy sakinlerinden Mehmet Yıldız, "Mağduriyetimizi ve sesimizi ilk önce kaymakam, sonra valiye bildirmek istiyoruz. Mutlaka bu konuya birilerinin eğilmesi lazım. Buradaki projeye güvenilerek ekilen pancar ve ekinler, 1000 dönümün üzerinde. Eğer bu su pompası 3-5 gün veya 10 gün içerisinde yapılmazsa ekinlerimiz kuruyacak. Pandemi sürecinde zaten çiftçilik öldü. Biz bunu çabamızla bu hale getirdik. Şimdi ise basit şeyler yüzünden sulama yapamıyoruz. Bu konuya eğilen, buna bakan, bununla ilgilenen hiç kimse yok. Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. İl Özel İdaresinin, Valiliğin, devletin mühendisi gelip bununla ilgilenmiyor. Peki, bu nasıl olacak, bir yandan milli sermaye ve yerli malı diyor Sayın Cumhurbaşkanımız. Burada da yerli malı ve sermaye batıp gidecek, Yazık değil mi?" diye sordu.

Yıldız, "Bugün 1 trilyonun üzerinde bir proje yapılmış. Üzerine güneş enerjisi konmuş. Ama gel gör ki çalışmıyor. 2 yıldır millet, bir damla su alamıyor. Murat Nehri yanımızdan geçiyor. Bununla bir an evvel vali mi, kaymakam mı, İl Özel İdaresi mi, artık birilerinin ilgilenmesi lazım. Eğer bu ekinler tamamen kurursa köylü perişan olur. Köylü; gübre almış, şeker almış, avans almış ama bunları ödeyemeyecek. Bankalara hacizli duruma düşecek. Televizyonlarda Bakanlarımız, milletvekillerimiz, 'gençlerimiz köylerine geri dönsünler, bu işi yapsınlar, biz onlara destek verelim, yardımcı olalım' dediler. Biz köyümüze döndük, sözümüzdeyiz. Siz neredesiniz?" şeklinde tepki gösterdi.

Küçüklüğünden beri çiftçiliği severek yaptığını ama arazilerinin susuz olması dolayısıyla gurbette şehirlerde, şirketlerde çalıştığını, köylerine su pompası yapıldığında köyüne döndüğünü, 40-50 bin TL'lik masraf yaparak 60-70 dönümlük pancar ektiğini dile getiren Fatih Yıldız ise şöyle konuştu:

"Çiftçilik, küçük yaştan beri severek yaptığım bir meslektir. Çok farklı meslek ve işlerde çalıştım. Ama en sevdiğim iş ve yapabileceğim meslek, çiftçiliktir. Köyümüzde su olmadığı için eskiden beri değişik şehirlerde, değişik işlerde çalışmak zorunda kaldım. Bir haber aldık, 'köyümüze su gelecek, pompa gelecek' diye. Şirketlerde çalışmayı bırakıp köyümüze geldik. Amacımız köyümüze, devletimize, milletimize üretim yapmak. Bu şekilde hem kendimize hem de inşallah ilçemize, devletimize, milletimize bir faydamız olsun. Köyümüze su gelecek diye hem kendi tarlalarımızı hem de kiraladığımız tarlaları yaklaşık 60-70 dönüm pancar ektik. Şu an su yok, pancarlarımızı sulayamıyoruz.  40- 50 milyarlık masrafımız var. Devletin yapmış olduğu tesis, halen faaliyete geçmedi. Su daha köyümüze gelmedi. Bizler pancarlarımızı sulayamadığımız için kuruma aşamasındadır. Bunun için devletimizden, yetkililerden, milletvekillerimizden, siyasi yöneticilerimizden en büyük isteğimiz, gelsinler, bu işin arkasında dursunlar. Bu işi takip etsinler." (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir