• DOLAR 34.175
  • EURO 38.296
  • ALTIN 2912.007
  • ...
Fransa  Lübnan'a IMF'nin yolunu gösterdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 

Fransız Bakan, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleştirdiği resmi ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri, Başbakan Hassan Diyab ve Dışişleri Bakanı Nasif Hitti ile bir araya geldi.

Lübnanlı Bakan Hitti ile Fransız mevkidaşı Le Drian, Beyrut'taki Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fransız Bakan burada yaptığı konuşmada ülkedeki ekonomik zorlukların aşılması için Lübnan'ın reformları hayata geçirmesi gerektiğini söyledi..

Fransa ile Lübnan arasında ortak tarih ve güçlü bağlar olduğunu iddia eden Le Drian"Reformlar üzerinden yolumuza devam etmeliyiz. Bugün getirdiğim mesaj da budur. Yani, yolsuzluk ve yasa dışı sınır ticaretiyle mücadelenin yanı sıra Lübnan'ı ekonomik krizden çıkaracak tek yol, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakerelerdir." diye konuştu.

ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZ

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'ın ekonomisi, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizlerden birini yaşıyor.

Başbakan Hassan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetmişti.

Sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvuran bankalar, aylardan beri yurt dışı havalelerini askıya alarak, müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.

Merkez Bankası kuru sabit tutsa da yerel para birimi Lübnan lirasının karaborsadaki değer kaybı sürüyor. Resmi kura göre 1 ABD doları, 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada 8 bin lira civarında işlem görüyor.

Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi almak için IMF ile müzakerelere başladığını açıklamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir