• DOLAR 32.472
  • EURO 34.704
  • ALTIN 2436.423
  • ...
Fransızların Yüzde 74`nün İslam`a Bakışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İPSOS araştırma şirketinin gerçekleştiği ankete katılanların yüzde 74`ü "İslam Fransa`nın değerleriyle uyuşmuyor" görüşünü savundu. Araştırmada her 10 Fransızdan 8`i de İslam dininin kendi sistemini başka dinlere empoze etmeye çalıştığını ileri sürdü. Ankette Fransızların yüzde 89`u Katolikliğin Fransa değerleriyle en uyumlu din olduğunu ifade ederken Yahudilik diyenler ise yüzde 75 olarak gerçekleşti. Ankete katılan Fransızların yüzde 24`ü Katolikliğin hoşgörü dini olduğunu belirtirken bu oran Yahudilik için yüzde 13 İslam için ise yüzde 3 olarak gerçekleşti.

Konuyu değerlendiren Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı İzzet Er, "İslamı tanıtamadığımızı söylemek isterim. İslamla alakalı olumsuz görüş bildiren herkes İslamı medyadan tanıyor. Fransızların bu konudaki bilgilendirme kanallarının doğruyu yansıttığını düşünmüyorum. Medya bu konuda eksik kalıyor`.` diye konuştu.

Müslümanların Fransa değerleriyle problemi olamayacağını belirten Er, Fransa`nın eşitlik, özgürlük ve kardeşlik ilkelerinin Müslümanların kültürlerinden gelen bir uygulama olduğunun altını çizdi. İzzet Er, Müslümanların Fransa devletinin değerlerine kesinlikle muhalif olmadığını bilakis bununla bağdaştığını da sözlerine ekledi. Bu yanlış anlayışı değiştirmek için herkese çok iş düştüğünü de belirten DİTİB Genel Başkanı "Özellikle Müslümanların iyi örnek olması lazım. ve sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda daha çok çalışması gerekir." diye konuştu.

Fransa Yüksek İslam Konseyi (CFCM) Genel Sekreteri Ahmet Oğraş da haçlı seferlerinden beri Avrupa`da İslam`la alakalı yanlış bilgilerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bilinç altında bir korku var. Son 30 yıldır terörle İslam`ın yanyana getirilmesi de bunun nedeni." diye konuştu. Bu yanlış bilgileri düzeltmek için herkese görev düştüğünü belirten Oğraş, "Müslümanlar, insanların bilgi edindiği kaynaklara önem vermeli. Medyaya da büyük iş düşüyor." vurgusunda bulundu. Ahmet Oğraş, İslam dini konusunda bilgi eksikliğini gidermek için yazılı ve görsel konferanslar düzenlemek gerektiğinin de altını çizdi.

İslamafobik Saldırılara Karşı Dayanışma Örgütü (CCIF) Başkanı Samy Debah ise ankette çıkan sonucun şaşırtıcı olmadığını ifade ederek 2012`de Fransa`da İslamofobik saldırılarda artışa dikkat çekti. Ankette Fransızların İslama karşı tutumunun sebeplerinin bilindiğini ifade eden Debah, "Müslümanlara karşı kampanyalar yürütülüyor, Fransız medyasında Müslümanları ve inançlarını hedef alan birçok açıklama var." diye konuştu. Fransa`da Müslümanlara karşı tutumun çok negatif olduğunu yineleyen Samy Debah, "Camiler saldırıya uğradı, 2012`de saldırılarda yüzde 130 artış yaşandı. Anketin sonucu tüm bunları değerlendirince normal." vurgusunda bulundu. Sorunun çözümü için herkesin üzerine düşen sorumluluğu alması gerektiğini ifade eden Debah, Fransız medyası ve politikacılara da İslam`ı hedef alan tutumlarından vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Fransa`da 2012 verilerine göre Müslümanlar 4,7 milyon kişiyle nüfusun 7,5`ini oluşturuyor.

CİHAN

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir