• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
ÖNDER: Ayasofya Camii İslam'ın sembolü olarak yaşayacaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

100’üncü yıl Kültür Parkı’nda düzenlenen basın açıklamasına katılanlar, maske takarak sosyal mesafe kuralına riayet etti.

Basın açıklamasını okuyan Gaziantep İmam-Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Taner, Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasıyla gelecek nesillere ciddi bir miras bırakıldığını söyledi.

 

İslam Medeniyetinin binlerce yıllık sembolü ve İstanbul Fethi'nin nişanı Ayasofya'nın, 86 yıl aradan sonra tekrar cami olarak ibadete açılmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Taner,  Ayasofya Camii'nin ibadete açılmasını, “Tarihi mirası sahiplenmek ve bu toprakların gerçek sahibi olma” anlamını taşıdığını belirtti.

Taner, “Bir emaneti üstlendiğimizin bilinciyle sorumluluğumuzun ağır olduğunun farkındayız, bir o kadar da huzurlu ve mutluyuz. Okuduğumuz binlerce Fetih sureleriyle birlikte bugün şükrümüzü eda ediyoruz.” dedi.

“Ayasofya, tam 481 yıl cami olarak hizmet verdi”

Ayasofya Camii'nin müzeye çevrilmesinin tüm dünya Müslümanlarının boynunu bükük bıraktığına dikkat çeken Taner, “Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde ilk uğrak yeri, Rabbine şükretmek için gelip secdeye kapandığı mabetti. Fetihten 3 gün sonra 1 Haziran 1453'te ilk cuma namazını burada eda etmişti. Medeniyetimizin başkenti İstanbul'daki bu tarihi mabed, ülkemizin vatandaşları kadar dünyanın yakından ilgilendiği bir mekân. UNESCO Dünya Mirası listesine de alınan Ayasofya, tam 481 yıl cami olarak hizmet verdi. Fatih'in emanetinin 1934 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilmesi sadece Türkiye'nin değil tüm dünya Müslümanlarının da boynunu bükük bıraktı.” ifadelerini kullandı.

Yıllarca, mahzun olan Ayasofya Camii’nin asli hüviyetini kazanması ve tekrar ibadete açılması için dua ettiklerini belirten Taner, 10 Temmuz 2020 tarihinde, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edilerek Ayasofya'nın özlediği cemaatine kavuşturulduğunu anımsattı.

“86 yıllık hasret bitti”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya Camii’nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek tekrar cami statüsüne dönüştürüldüğünü hatırlatan Taner, “86 yıllık ayrılıktan sonra bizleri ulu mabede kavuşturan Allah'a şükrediyoruz.” dedi.  

“Ayasofya Camii için artık şükür makamındayız”

Fatih Sultan Mehmet'in ilk cuma namazını kıldığı gibi 24 Temmuz'da cuma namazında Ayasofya'da olacaklarını hatırlatan Taner, şunları söyledi:

“Bu güzel haberi aldığımızdan beri ülkemizin ve dünyanın dört bir köşesinde binlerce Fetih Suresi okuyarak dualar etmeye başladık. Bugün de burada Fetih Suremizi okuyarak hep birlikte duamızı yapacağız. Bize bugünleri gösteren Allah'a şükürler olsun. Dualarımız kabul oldu. Ayasofya artık mahzun değil mesrur.  Kalbimizde sevdamız, dilimizde duamız olan Ayasofya Camii için artık şükür makamındayız. Çünkü Ayasofya bizim kabul olan duamız.  Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Endülüs ve Kudüs için dua etmeye devam edeceğiz. Bu tarihi sorumluluk ve bilinçle, bu emaneti gelecek nesillere aktaracağımızı buradan deklare ediyoruz. Bugün biz, yarın da evlatlarımız bu mirasa sahip çıkacak. Ayasofya Camii, her daim İslam medeniyetinin bir sembolü olarak yaşamaya devam edecektir.”

Basın açıklaması Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mehmet Güneş’in yaptığı dua ile sona erdi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir