• DOLAR 32.554
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2438.68
  • ...

Ergün, "Klimalar hava sensörlü olsa, yıllık 700 milyon lira tasarruf sağlanacaktı. Klimalarda enerji verimliliğiyle ilgili olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bünyesinde bir test merkezi oluşturulacak" dedi.

Dağıtıma mercek

Ergün, "Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nı açıkladı. Strateji vizyonunun, Türkiye`yi Ar-Ge ve üretim üssü haline getirmek olduğunu belirten Ergün, strateji belgesindeki hedefleri, "hukuki ve idari düzenlemeleri iyileştirmek, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma becerisini geliştirmek, altyapı ve insan kaynaklarını geliştirmek, pazarlama, dış ticaret ve finansal araçları geliştirmek" olarak açıkladı.

Sanayide kullanılan eski motorların, daha az elektrik harcayan yenileriyle değiştirilmesini teşvik edeceklerini kaydeden Ergün, merceklerini elektrik üreten ve dağıtan şirketlerin verimliliğine yönelttiklerini söyledi. Ergün, "Önümüzdeki süreçte elektrik üretim ve dağıtımındaki verimlilikle ilgili çalışmalar ön planda olacak" dedi.

`Engeller kaldırılıyor`

Sektörün önündeki hukuki ve bürokratik engellerin kaldırılacağını kaydeden Ergün, "Öyle düzenlemeler var ki kimsenin ilerlemesi mümkün değil. O duvarları kaldırmamız lazım. Mesela, güneş enerjisinin kullanımına dair EPDK belli limitler koymuş. O engelleri bu belge çerçevesinde kaldırmamız lazım. Gümrük denetim süreci gözden geçirilerek, mevzuat kolaylaştırılacak" dedi.

Ergün, "FATİH projesi sadece eğitimin içeriğini değiştiren bir proje değil. Sektörü derinden etkileyecek olan bir projedir" dedi.

Kamuda ampuller değişmeli

Mikrodalga tüp ve özel yarı iletkenler gibi stratejik bileşenlerin Türkiye`de üretilmesinin ve Ar-Ge çalışmalarının teşvik edileceğini belirten Bakan Nihat Ergün, "Bu konuda, kamu kurumlarının aydınlatılmasında LED aydınlatmaların zorunlu hale gelmesi gibi çalışmaları yapmamız gerekiyor ki sektör ivme kazansın" dedi.