• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
 Kudüs`de ev Yıkımları Aralıksız Sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hafta başında Silvan mahallesindeki Filistinlilere ait evleri yıkmak için harekete geçen İsrail polisi ile bölge halkı arasında çıkan çatışmada çok sayıda Filistinli yaralandı, tutuklandı.
 
Kudüs`ün hemen dışında, Mescid-i Aksa`ya en yakın bölgede bulunan Silvan Arap mahallesi, doğu Kudüs`ün en hassas noktalarından...

Sabahın erken saatlerinde doğu Kudüs`ün Arap mahallelerinden Silvan`a gelen iş makineleri, kalabalık bir asker ve polis birliği eşliğinde Arap halklarına ait 3 evi yıktılar. Halihazırda Silvan mahallesinde, hakkında yıkım emri verilmiş olan birçok ev bulunuyor. Dolayısıyla halk tedirgin...

Yıkım sırasında çıkan olaylarda, aralarında sinir krizi geçiren 75 yaşındaki bir kadının da bulunduğu 7 Arap yaralandı. 7 kişi de İsrail polisi tarafından tutuklandı. Günün ilk ışıklarıyla bölgeyi kordon altına alan polis ekipleri, bölge halkının ve gazetecilerin yıkım noktasına erişimini de engelliyor.

Doğu Kudüs`te düzenli olarak yapılan ev yıkımlarında, halk, her zaman olduğu gibi yine sözde güvenlik gerekçeleriyle alınmış bazı tedbirler ile karşı karşıya... Silvan mahallesine açılan bütün yollar kapatılarak, medya mensuplarının buraya girmesine mani olunuyor.

Alınan bütün emniyet önlemlerine rağmen, yine de bölgedeki halk ile polisler arasında gerginlikler yaşandı. Silvan`daki yıkılan evlere tepki olarak mahalle halkı toplandı. Özellikle yaşı küçük çocuklar ve gençler, polise ve askere taş attılar. Taş atan çocuklara İsrail polisi ile beraber atlı birlikler de silahla karşılık verdiler. Taş attığı gerekçesiyle polisler tarafından yakalanan çocuklar, aileleri tarafından binbir güçlükle kurtarıldı.

İsrail`e bağlı Kudüs belediyesinin de desteğini alan yıkım teşebbüsleri, binlerce dönümlük Arap mahallelerini tamamen ortadan kaldırıp, antik yahudi dönemi andıran "Davut`un Şehri" isimli projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.

Silvan mahallesi hakkında çıkarılan en son mahkeme kararı, el-Bostan bölgesinde 88 evin daha yıkımını öngörüyor. Silvan bilgi merkezi yöneticisi Cevad Siyam “şu an bizi en çok ilgilendiren husus, yıkımına başlanan ve 16 dönümlük bir alana yayılacak olan “Davut`un Şehri” projesi. Bu proje ile Kudüslü Müslümanların en kutsal saydığı Mescid-i Aksa`yı, çevresindeki Arap  mahallelerinden soyutlamak ve bölgedeki yahudi egemenliğini artırmak istiyorlar. Mescid-i Aksa`nın hemen yanında bulunan kazdıkları tüneller ile Haram-üş-şerif`e geçebiliyorlar. Antik yahudi dönemini yansıtmak ve eski kalıntılara ulaşmak amacıyla kazdıkları bu tünellerden 5 tane var. Ve kazı çalışmaları devam ettikçe Mescid-i Aksa başta olmak üzere pek çok önemli İslam kalıntısına da zarar veriyorlar” diyor.

4. Cenevre Konvansiyonu`nun 49. maddesine göre, hiçbir işgalci güç, işgal bölgesine kendi nüfusunu yerleştiremez ve işgal bölgesinin demografik yapısını değiştiremez. Ancak, doğu Kudüs`te halen devam eden ev yıkımları, toprak istimlaki ve yahudi iskânı, bu bölgede uluslararası konvansiyonların ve kararların pek fazla tesiri olmadığını açıkça gözler önüne seriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir