Esnaf kepenk kapatıyor
Türkiye’de pandemi öncesi ve sonrası olumsuz gelişmeler ne yazık ki birçok esnafı kepenk kapama noktasına sürükledi. Esnafa yönelik ciddi tedbirler alınmazsa bu durum, ülke ekonomisinin diğer aktörlerine de domino taşı etkisi ile zarar verebilir.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’de koronavirüs öncesi hem uluslararası gelişmeler (devam eden savaşlar ve siyasi baskı ve boykotlar) hem de ülke içi ekonomiyi olumsuz etkileyen, kuraklık, yüksek enerji maliyetleri ve yüksek döviz fiyatları gibi nedenlerle esnaf zor durumda idi. Yani zaten sıkıntı vardı. Mart ayı başında ilk koronavirüs vakasının görülmesi ile birlikte kapanan işyerlerinde büyük bir artış yaşandı. Zaten ekonomik olarak zorluk çeken esnaf bir de Koronavirüs etkisi ile dükkanlarını kapatarak iki farklı zararı aynı anda yaşadı. Devletin bu süreç içinde ekonomiyi ayakta tutmak adına yapmış olduğu destekler ne kadar faydalı olduysa da işyeri kapanışlarının yeteri kadar önüne geçemedi.
ÜLKE EKONOMİSİNİN DİĞER AKTÖRLERİNE DE DOMİNO TAŞI ETKİSİ İLE ZARAR VEREBİLİR
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) verilerine göre, Türkiye’de 2020 yılının ilk 6 ayı itibarıyla 3004 esnaf odasına kayıtlı 1 milyon 906 bin esnaf ve 2 milyon 58 bin adet işyeri bulunuyor. Yılın ilk 6 ayında kapanan işyeri sayısı 35 bin 965 ve ı Haziran ayında 7 bin 222 işyeri kapandı. Bu rakam son 5 yılın en yüksek haziran ayı rakamı. Aslında tüm dünyada özellikle ekonomik sahada yıkıcı etkileri olan pandeminin ülkemizde de bu tür bir kara tablo ortaya çıkarması anlaşılabilir bir durumdur. Fakat büyük firmalar ve sanayiciler nasıl hassasiyetle korunmaya çalışılıyorsa esnaf kesimi de aynı hassasiyetle korunmalıdır. Aksi takdirde esnafa yönelik ciddi tedbirler alınmazsa bu durum, ülke ekonomisinin diğer aktörlerine de domino taşı etkisi ile zarar verebilir.
EN ÖNEMLİ TALEP FAİZSİZ DESTEK İSTEĞİ
Esnaf sektörünün en önemli aktörü TESK geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığına esnafın sorunlarını anlatan ve çözüm adına taleplerini ifade eden bir mektup sundu. Mektup, esnafı yeniden ayağa kaldırmak için çok önemli talepler içeren bir mektuptu. Örneğin mektupta “Pandemi devam ettiği sürece temel gıda maddeleri ile temizlik ürünlerinden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmamalı ya da Katma Değer Vergisi oranı yüzde 1’e indirilmeli” şeklindeki talep, gerçekten hem esnafı hem de vatandaşı biraz olsun nefes aldıracak bir talepti. Fakat bununla birlikte bizce en önemli talep faizsiz destek isteği oldu. Hem esnafın çeşitli kurumsal borçlarına gelen faizlerin sıfırlanması hem de faizsiz nakit desteğin verilmesi isteği çok önemli.
Faiz konusunda hassas olan bir çok esnafa cansuyu olacak bu adımlar bir an evvel atılmalı ki ülke ekonomisinin en önemli temel aktörlerinden olan esnaf belini doğrultabilsin.