• DOLAR 34.662
  • EURO 36.375
  • ALTIN 2933.154
  • ...
HÜDA PAR Van İl Başkanlığı: Çevre Yolu Planlaması ciddi sorunlara yol açıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, çevre yolu imar projelerine tepki gösterildi. Açıklamada, “Çevre yolu yapılacak mı, yapılmayacak mı, yapılacaksa ne zaman yapılacak? Tartışmaları sürerken, hali hazırda bu amaçla atılmış ciddi bir adım bulunmamakla beraber, masa başı imar planlamaları, çevre yolu civarında arsaları bulunan insanları ciddi anlamda mağdur etmektedir.” denildi.

 “Çevre yolu kamulaştırma yapılmaksızın evrak üzerinde 18. Madde ile bitirilmek istenmektedir.” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“18. madde uygulaması da yapılırken hak ve adaletle bağdaşmayan, mülkiyet hakkına aykırı planlamalar yapılmaktadır. Hak sahiplerinin haklarının teslim edilme anlayışı yerine insanların birbirlerine ortak kılınması yoluna gidilmektedir. Elindeki arsasına yapılan planlama ile bir başkasının ortak olduğunu gören vatandaşlarımız arasında husumetlere yol açan bu ucube planlamadan bir an önce vaz geçilmelidir.”

“Hiç kimse mağdur edilmemelidir”

Masa başı planlama ile değil, yerinde görerek kimsenin mağdur olmayacağı bir planlama yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Yetkilileri sorumluluk almaya ve bir türlü yapılamayan bu çevre yolunun insanların birbirine ortak kılınarak planlanmasının yapılmasından vaz geçmeye yönelik çalışmalar yapmaya çağırıyoruz. Yapılaması gereken adil ve hakkaniyete uygun kamulaştırma sureti ile çevre yolunun yapılmasıdır. Ortaklığa dayalı planın tek faydası devlet bütçesinden harcama yapılmamasıdır. Ancak öte taraftan bu yolun yakınında bile olmayan bir vatandaşın arsasına çevre yolunun yakınında bulunan bir başka vatandaşın ortak edilmesi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda ileriye yönelik imar planı ve şehircilik açısından da çözümsüz arsa ortaklıkları oluşacaktır.” diye kaydedildi.

İmar Kanunu’nun 18’inci Maddesi Nedir?

İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri, malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırma işlemidir.

18’inci Madde uygulamasının özellikleri nelerdir?

-18. Madde uygulaması imar planına uygun olarak yapılır.

-Re'sen ya da ilgilisinin talebi ile yapılır, resen yapılanlarda hak sahiplerinin muvafakati aranmaz.

-Belediye sınırları içerisinde belediyeler, belediye ve mücavir alan dışında ise valilik tarafından yapılır.

-Uygulama alanı en az ada bazında yapılır ancak adanın bir kısmı imar planına uygun şekilde yapılanmış ise o zaman geriye kalan sahada 18’inci Madde uygulaması yapılabilir.

-“Düzenleme Ortaklık Payı Oranı” (DOP) yüzde 40’dır. Daha önce terk yapılmamış alanlarda yüzde 40’a kadar bedelsiz arsa terki yapılabilir. DOP oranı planda gereken alana göre tespit edilir. Oranın yüzde 40’dan az olması durumunda DOP oranı daha az olacaktır.

-Yukarıda belirtilen alanlar için gereken DOP oranının yüzde 40’dan fazla olması durumunda eksik kalan miktar kamulaştırma yolu ile tamamlanır.

-Herhangi bir parselde parselin bir kısmının kamulaştırılırsa, DOP kamulaştırmadan arta kalan alan üzerinden ayrılır.

-DOP olarak kesilen arsalar; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim kurumları, yol, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri, karakol gibi umumî hizmetler için kullanılır ve başka maksatlarla kullanılamaz.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir