Gastronomi kentinde aspir hasadı başladı
Oğuzeli ilçesinde çiftçiye alternatif gelir sağlanması amacıyla Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali'ndeki arazinin bir bölümünde ekimi yapılan aspir bitkisinin hasadı yapıldı.
Kuraklığa dayanıklı ve ortalama yağ oranı yüzde 30 ile yüzde 50 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspir, içeriğindeki omega 6 ile linoleik asit sayesinde vücudun dengesini korumaya, kolesterolü dengelemeye yardımcı oluyor. Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltan aspir bitkisinin, damar sertliğini önlediği ve vücut direncini arttırdığı biliniyor.
Gaziantep gastronomisinde önemli yer tutan ve özellikle de yoğurtlu yemeklerde kullanılan aspir bitkisinin üretimi için elde edilen tohumlar çiftçilere sözleşmeli olarak dağıtılacak. Böylelikle hem birim alanda çiftçinin elde edeceği gelirin arttırılması sağlanacak hem de şehrin aspir bitkisi ihtiyacı karşılanacak.
Aspir bitkisinin hasadına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeli ilçesinin toprağı, havası ve suyunun çok özel olduğunu belirtti.
Şahin, yemeklerde ve tatlılarda kullanılan aspir bitkisinden çiftçinin elde edeceği gelirin arttırılmasının hedeflendiğini belirterek, aspir hasadından elde edilen tohumun, oluşturulan proje kapsamında ekim için çiftçiye dağıtılacağını bildirdi.
"Tohum bankası ve baharat kütüphanesi oluşturmak istiyoruz"
En büyük hedeflerinin tohum bankası ve baharat kütüphanesi oluşturmak olduğunu aktaran Şahin, "Yaklaşık iki yıl önce biyogaz tesisimizi devreye aldık, ilk kez bir yerel yönetim katı ve sıvı hayvanların atıklarından enerji üretti. Bizim için önemliydi bu proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İpekyolu Kalkınma Ajansı'ndan büyük destek aldık. Arkadaşlarımızın gayreti, bilgi birikimi ile Almanya'daki kullanılan modeli Türkiye'de ilk defa biz uyguladık ve şu anda başarılı bir şekilde devam ediyor. Bunun önünü ve arkasını iyi beslemek gerekiyor. Biyogazla çeşitlendirmeyi yapacağımız zaman bizim için en büyük hedef tohum bankası oluşturmak, baharat kütüphanesi oluşturmak olacak. Bu da toprakla başlıyor." dedi.
"Aspir yemeğe büyük bir lezzet, renk ve zarafet katıyor"
Aspir bitkisinin Gaziantep'in yemek ve tatlılarına lezzet kattığını ifade eden Şahin, "Kendi ata tohumlarımız var. Çocukluğumdan bu yana en çok sevdiğim yemeklerden birisi olan şiveydiz, yoğurtlu patates gibi yoğurtlu yemekleri yapmak çok zordur. Üzerinde onu zenginleştiren çok güzel bir görüntü var. O renk, o tat aspirden geliyor. Yemeğe, büyük bir lezzet, renk ve zarafet katıyor. Biz burada bir deneme yaptık. Dünyada artık böyle yapılıyor. Pandemi sonrası gıda güvenliği, gıda tedariki, kendi kendine yetme ve bunları gerçekleştirmek için bütün iş toprakla başlıyor. Bu denemeyi yaptık ve güzelliği beraber yaşıyoruz." şeklinde konuştu.
"Yeni dönemde çiftçi rahatlamazsa esnaf ve şehir ekonomisi rahatlamaz"
Aspir bitkisinin aromatik bir şifa kaynağı olduğunu belirten Şahin, "İçindeki yağı tıbbi olarak birçok hastalıkta tedavi olarak kullanılıyor. Daha da önemlisi içindeki yüksek protein, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bizim yeşil altınımız fıstık, beyaz altınımız sarımsak, kırmızı altınımız ise artık aspir olacak. Her yönden altın. Bunu hem yerinde görmek hem de 'bunu nasıl büyütebiliriz' diye buradayız. Yeni dönemde çiftçi rahatlamazsa esnaf ve şehir ekonomisi rahatlamaz. Her şey çiftçide ve tohumda başlıyor." diye konuştu.
"Fiyatı altınla yarışıyor"
Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç ise aspir çiçeğinin her yerde yetişmediğini ve bu bakımdan farklı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu bitkinin özelliği çiçeğinden belli, güneşi görünce açılıyor, sonrasında kendiliğinden kapanıyor. Bu özel ürüne emek veren herkese teşekkür ediyorum. Tıbbi ilaç sanayisinde kullanılıyor ama özellikle yoğurtlu yemeklerimizde ve çorbalarımızda çok özel bir ürün… fiyatı altınla yarışıyor. Bütün çiftçilerimizi aspir yetiştirme konusunda teşvik etmemiz lazım. Daha çok para kazanacaklar, topraktan daha fazla ürün, daha fazla kazanç sağlayacaklar." (İLKHA)