Hesap ver Avrupa; On binlerce çocuk nerede?
Avrupa’da yüz binlere ulaşan kayıp mülteci çocuk olmasına rağmen Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL)’un hazırladığı raporda sadece 11 bin kayıp mülteci çocuk olduğunu yazması geriye kalan çocuklara ne olduğu sorusunu akıllara getirdi.
İSTANBUL – Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL), hazırladığı raporda, Avrupa’da kayıp mülteci çocukların sayısını 11 bin olarak açıklasa da gerçek rakamlar çok daha fazla. Yüz bine ulaştığı ifade edilen Avrupa’daki kayıp mülteci çocukların organ ve fuhuş mafyasının eline düştüğüne dair şüpheler de ağırlık kazanıyor. Uluslararası vicdanın biran önce bu meselenin peşine düşmesi ve Avrupa’da yok olan bu çocukların hesabını sorması gerekiyor.
ORGAN VE FUHUŞ MAFYASININ ELİNE DÜŞTÜKLERİNE DAİR ŞÜPHELER...
Sürekli gündeme gelen "Avrupa'daki kayıp mülteci çocuklar meselesi"ni değerlendiren Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2019'da yayınladığı verilere göre dünyada 79.5 milyon mültecinin bulunduğu söyledi.
İstatistiklere göre bunların yüzde 50'sinin çocuk olduğuna dikkati çeken Demir, "Yani 18 yaşının altındaki kişiler. Mülteciliği doğuran sebepleri dikkate aldığımızda bunlar savaş, işkence, din, dil, ırk gibi sebeplerdir. Ülkesinden ayrılmaları dikkate aldığımızda çocuklar bunun en büyük mağdurudur. Suriye özelinde bildiğimiz, resmi olmayan rakamlara göre 100 bine yakın çocuk ne yazık ki öldürülmüş." diye konuştu.
KAYITSIZ 170 BİN REFAKATSİZ ÇOCUK
Demir, Avrupa parlamentosunun en son kabul ettiği rakamlara göre kayıtlı 170 bin refakatsiz mülteci çocuk bulunduğunu dile getirerek, bu sayının son dönemde artmış olabileceğine dikkati çekti.
Avrupa Polis Teşkilatı'nın (EUROPOL) hazırladığı raporda ise 11 bin kayıp çocuktan bahsedildiğini kaydeden Demir, şöyle devam etti:
"Ülke bazlı bakıldığında bu rakamın toplamda 96 bin rakamlarına ulaştığını görüyoruz. Avrupa'ya giden mülteci sayısı günümüzde 3,5-4 milyon. Kayıp çocuk oranını 10 bin, 11 bin ile sınırlamak ciddi problem. İnternet üzerinde ulaştığımız ve BM'nin hazırlamış olduğu rakamlara baktığımızda 1500- 2000, 3500 ve 4000 şeklinde birçok ülkede bu rakamlar var. İspanya ve Fransa gibi ülkeler bunların kayıtlarını tutmuş. Bu rakamların neredeyse 100 bini bulduğunu söyleyebiliriz. Son dönemlerde çocukların Avrupa'da istismar edilmesi, organ mafyalarının eline düşürülmesine, farklı genler yapısıyla araştırmalar için kullanıldığına ilişkin şüpheler var.