• DOLAR 34.47
  • EURO 36.392
  • ALTIN 2867.612
  • ...
İş güvenliği Uzmanı Uykuş: "İnsanların can güvenliği her şeyden daha önemli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğinde işyerlerinin tehlike sınıflarına göre kanun kapsamına alınmaları bir takvime bağlanmıştı. Buna göre, elliden az çalışanı olup az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri 1 Temmuz 2014 tarihinde yasanın kapsamına alınacaktı. Ancak, kanunun bu maddesinin yürürlük tarihi 2 Ağustos 2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile 1 Temmuz 2016 tarihine, 20 Ağustos 2016 tarih ve 6745 sayılı Kanun ile de 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmişti.

Tasarıyla getirilen düzenlemeye göre elliden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma yükümlülüğü 31 Aralık 2023 tarihine ötelenmesi öngörülüyor.

2013 yılından bu yana "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" ile ilgili düzenlemenin sağlıklı yürümediğine dikkat çeken İş Güvenliği Uzmanı Cengiz Uykuş, insanların can güvenliği her şeyden daha önemli görülerek bu konuda ciddi bir düzenlemenin yapılması gerektiğini vurguladı.

Uykuş, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle artık 50’den az çalışanı olan hatta sadece bir çalışanı olan tüm iş yerleri için de iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğu getirildiğini belirtti.

İş yerlerinin, çalışan sayısı ve riskin yüksekliğine göre periyodik aralıklarla doktor ve iş güvenliği uzmanından hizmet almaları gerektiğini belirten Uykuş, bu yükümlülüklere uymayan iş yerlerine para cezası hatta kasti yaralanma ve ölümlere sebebiyetten dolayı hapis cezasına çarptırılabileceğini ifade etti.

"İş güvenli ile ilgili düzenlemenin 2013'ten bu yana sağlıklı yürüdüğünü söyleyemeyiz"

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili düzenlemenin uzun zamandan beri sağlıklı yürümediğine dikkat çeken Uykuş, "Bu durumun en önemli sebebi, çalışan kişi olarak 50’den az olan iş yerlerinin sistemin dışında kalmasıdır. Bu eksiklikle ilgili yeni yapılan düzenleme, 1 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olması gerekmekteydi. Ancak henüz somut adım atılmadı." ifadelerini kullandı.

"İstihdamın sağlanması adına bu yasal düzenlemenin ertelenmemesi gerekiyor"

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili düzenleme hakkında Bakanlığın açıklama yapacağını ancak henüz yapılmadığını hatırlatan Uykuş, 'Bizler de bu düzenlemenin yürürlüğe girecek mi veya ertelenecek mi diye bekliyoruz. Tabi, bu durum maalesef piyasayı olumsuz etkilemektedir. Çünkü belirsizlik her zaman negatif sonuçları oluşturur. İstihdamın sağlanması adına bu yasal düzenlemenin ertelenmemesi gerekiyor. Ayrıca insanların can güvenli burada çok önemli bir husustur. Bundan dolayı burada beklentimiz hükümetin bir an önce iş güvenli uzmanlığı ile ilgili düzenlemeyi ertelememesi ve devam ettirmesidir." şeklinde konuştu.

"50’den az çalışan iş guruplarında gerekli düzenleme henüz tam olarak yapılmadı"

Uykuş, "Tehlikeli ve çok tehlikeli 50’den az çalışan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı yasası 2013’ten bu yana yürürlüktedir. Bu iş gruplarında herhangi bir şikâyetimiz yok. Ancak 50’den az çalışana sahip diğer iş gruplarında gerekli düzenleme henüz tam olarak yapılmadı. Bu durumun da düzenlenmesini ver ertelenmeden devam etmesinden yanayız." diye belirtti.

"Uzman hekim bulundurmamanın cezası aylık 3 bin 516 liradır"

İş güvenliği uzmanı veya hekimi bulundurmamanın cezai yaptırıma tabi tutulacağını hatırlatan Uykuş, "Uzman hekim bulundurmanın cezası aylık 3 bin 516 liradır. Ayrıca iş güvenliği uzmanı bulundurmadığınızdan dolayı kişinin taksirli veya kasti ölümüne sebep vermiş olacaksınız. Bu durumdan dolayı birinin ölümüne zemin hazırladığınız için hapis cezası ile de çarptırılabilirsiniz. İş verenlerin bu tür cezai yaptırımlar ile karşılaşmaması için iş sağlığı ve güvenliği hizmetini almalarını ve de uymalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir