`Barla`da Diriliş` Tiyatrosuna Yoğun İlgİ
Bingöl Belediyesi tarafından organize edilen ve Bediüzzaman Said Nursî`nin hayatından bir kesit olan `Barla`da Diriliş` tiyatrosu Bingöl`de sahnelendi. İki seans halinde gerçekleşen tiyatro gösterisine yoğun ilgi gösterildi.
BİNGÖL - Asrımızın büyük alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi`nin vefatının 51. yıldönümü münasebetiyle Bingöl Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında `Barla`da Diriliş` adlı tiyatro oyununu Bingöllülerle buluşturdu. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi konferans salonunda sahnelenen tiyatro oyunu, iki seans halinde sahnelendi. Yavuz Bahadıroğlu`nun "Barla`da Diriliş" isimli romanından uyarlanan ve senaryosu oyuncu ve senarist Kenan Korkmaz tarafından yazılan, iki perdelik tiyatro oyunu yaklaşık iki saat sürdü. Barla`da Diriliş" tiyatrosunda `Üstad` karekterini canlandıran oyuncu Seyfullah Kartal, Üstad`ın karekterini oynamanın çok ağır bir sorumluluğu olduğunu belirterek, üstadın hayatından çok etkilendiğini ifade etti. Kartal, "Üstadın hayatıma çok olumlu etkileri oldu. Üstad`ı lise yıllarından beri biliyorduk, tanıyorduk. Evimizde risale anlamında kitaplarımız vardı. Ancak o dönemler üstadın değerinin farkında değildik. Şimdi çok daha değerli, çok daha kıymetli görünüyor. Yaşadıkça, oynadıkça, tanıdıkça olayı veya insanı onu daha çok seversiniz. Onunla ilgili sevginiz muhabbetiniz daha bir artar. Nurdan yansıyan ışıkları, ufakta olsa elimizden geldiğince bir ayna tutup, insanları aydınlatmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya gayret ediyoruz. Nurun pervanesi olmak isteriz" dedi. Düşmanımız cehalet, zaruret ve itilaftır Zira husumette fenalık var husumete vaktimiz yoktur" diyor. Bunun anlaşılması hakikaten çok önemli. Yüzyılımıza damgasını vurmuş ve yeterince anlaşılamamış olan, bir aksiyon ve fikir adamı olan böyle bir zatın hayatından bir kesiti seyirciye aktarmak, bizim için büyük bir cesaretti " diye konuştu. Senaristliğini Kenan Korkmaz`ın yazdığı oyunda, Bediüzzaman Sad Nursi`nin Barla kasabasına sürgün edilişi ve bu süreç içerisinde yaşadıkları çarpıcı bir anlatımla sahneye taşındı. İzleyenleri duygusal bir yolculuğa çıkaran tiyatronun konusu ise kısaca şöyle: Bediüzzaman, çıkarlarının zedeleneceği korkusu olan kişiler tarafından Barla Kasabası`na sürgün edilir. Sürgün öncesi bu kişiler halkın gözünde Bediüzzaman`ın değerini düşürme amacıyla karalama çalışmalarına ise çoktan başlamışlardır. Suikast ya da idamla öldürülmek istenen Bediüzzaman yapılan bütün kötü planların aksine halk tarafından çok sevilir ve Barla`da Bediüzzaman mektebi kurulur. Kurulan bu mektep ise bir ilim yuvası olur. Bu durum Bediüzzaman`ın tekrar sürgün edilme planlarının başlamasına sebep olur. Barla halkının Bediüzzaman`nın tekrar sürgün edilmesi ve ondan ayrılmaları ise hiçte kolay olmamıştır. Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi`nde düzenlenen tiyatro gösterisine, Bingöl Belediyesi Başkanı Serdar Atalay, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Ali Yıldırım - İLKHA
Kartal, "Bugün asrın sorunlarına çare olacak 3 maddeden bahsediyor Üstad. Bunlar, "Bizim düşmanımız cehalet, zaruret ve itilaftır. Bu üç düşmana karşı sanat marifet ve ittifak.