• DOLAR 34.563
  • EURO 36.255
  • ALTIN 2999.363
  • ...
Fırsatçılar işbaşında!  EV AL ÇOCUĞUN  ÖDESİN DÖNEMİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Bankaların konut kredilerinde indirime gitmesi sonucu emlak piyasasında yoğun bir hareketlilik başlamasına neden olurken, konut fiyatlarında geçtiğimiz döneme göre yüzde 75’lere varan artış oldu. Bir tarafta bankaların faiz kıskacı, bir taraftan ev fiyatlarının fırsatçıların eliyle artırılması ise vatandaşın canını sıktı.

"FIRSATÇILAR FİYATLARI ARTIRMASAYDI KREDİ TUTARI ÇOK DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kamu bankalarının kampanyası sayesinde konuta ilginin yüzde 50 arttığını belirterek, alımlarını erteleyen ve kiradan kurtulmak isteyen vatandaşların satılık daireleri doldurduğunu söyledi. Bu süreçte daha önce de söyledikleri gibi bazı fırsatçı ev sahiplerinin ve gayrimenkul şirketlerinin fiyatları yüzde 25'lere varan oranlarda artırdığını dile getiren Aşa, "Fırsatçıların haksız fiyat artışları olmasaydı çekilen konut kredi tutarı ve satılan ev adedi çok daha fazla olacaktı." dedi. Aşa, elindeki konutu satamamasına rağmen hala fırsatçılık yapmak isteyen ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin bulunduğunu kaydederek, bu kişiler hakkında kredi verilmemesi gibi yaptırımların acilen uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi. Nizameddin Aşa, fırsatçılığın önüne geçilmesini isteyerek, bu tarz zamanlarda ev sahibi olmak isteyenleri hayal kırıklığına uğratan mal sahibi ve şirketleri iyi denetlemek gerektiğini vurguladı. Aşa, "Artık gerçekten bu fırsatçılardan çok sıkıldık. Daha önce bize belirli bir rakamla evini satmak istediğini söyleyenler, kampanya sonrası gittiğimizde başka rakam belirtiyor. Bu vicdansızlık. Bizler de bu durumdan çok rahatsızız." dedi.

KREDİLERİ FIRSAT BİLEREK ZAM YAPAN FİRMALAR DA AÇIKLANMALI

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, faiz oranlarının düşürülmesiyle birlikte fırsatçıların harekete geçtiğini belirterek, "Yıllardır ev sahibi olma hayalini gerçekleştirmek isteyen tüketiciler, haksız kazanç sağlamak isteyenlerle karşı karşıya kaldı." dedi. Fırsatçıların ortaya çıkmasıyla tüketicilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Küçük, 4-5 gündür ev almak isteyip de haksız fiyat artışıyla karşılaşan çok sayıda tüketiciden telefon ve mail aldıklarını anlattı. Küçük, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nin bir hafta önce yayımlandığını anımsatarak, şu açıklamalarda bulundu: "Bu kapsamda yönetmelikte belirlenen denetim kurulu hemen harekete geçip gereğini yerine getirmelidir. Nasıl ki gıdada hile, taklit ve tağşiş yapanlar teşhir ediliyorsa konutta düşük oranlı kredileri fırsat bilerek zam yapan firmalar da açıklanmalı. Ticaret Bakanlığı veya ilgili oda, birlik, STK tarafından bu açıklama yapılabilir."

KREDiLER DÜŞÜRÜLÜNCE BU SEFER EV FİYATLARI UÇTU

Emlak piyasasının canlandırılması adına kredilerin düşürülmesine rağmen artan konut fiyatlarına tepki gösteren vatandaşlar, konut satışlarında düzenlenmenin yapılmasını istiyor. Emlak satış uzmanları, devletin konut kredisini düşürmesine rağmen, fırsatçıların konut fiyatlarını yüzde 70’lere varan zamlarla artırdığını belirterek bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Cezayir Yıldırımer, yükselen fiyatlardan dolayı vatandaşın ev alamadığını söyledi. Yıldırımer, “Benim düşünceme göre konut fiyatları oldukça pahalandı. Bu yüksek fiyatlarla kimse ev alamaz. Ev fiyatları 350 ile 400 bin TL arasında değişiyor ve bu fiyat Siirtliler için çok yüksek. Konut fiyatları eskiye oranla çok yükseldi. Devlet vatandaş için kredi oranlarını düşürdü ama kimse bir ev alamıyor. Sanki sahil karşısında ev satıyorlar. Bir vatandaş olarak bizim devletten beklentimiz, konut satışlarına bir düzenleme getirmesidir.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞIN KONUT ALACAK GÜCÜ KALMADI

Vatandaşın çok zor durumda olduğunu ve alım gücü kalmadığını ifade eden Cevat Koyuncu ise, krediler düşürülmeden önce konut fiyatlarının 150 bin TL civarında olduğunu fakat birden 450 bin TL’ye kadar yükseldiğini belirterek duruma tepki gösterdi. Dar gelirli ve asgari ücret alan bir vatandaşın kolay kolay ev sahibi olamayacağının altını çizen Bilişim Uzmanı Veysel Ömeroğlu, “Güney Doğu Bölgesi’nde çalışanlar zaten asgari ücret dahi alamıyor. Ev fiyatları gerçekten fahiş derecede yükselmiş durumda. Bu, vatandaşı zor duruma sokuyor, bu nedenle bir düzenleme yapılması gerekir. Ben, annem ve kardeşlerim kirada oturuyoruz. Siirt’te bir evin kirası bin 100 TL civarında ve bir ev almaya kalktığınızda daha önceden 200 bin TL civarında olan bir evin fiyatı 400 bin TL’ye yükselmiş durumda. Bu nedenle devletin bir düzenleme getirmesi gerekiyor.” dedi.

“MÜTEAHHİTLER VE EV SAHİPLERİ FIRSATÇILIK YAPIYOR”

Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarındaki artışın Suriyelilerin kente göç etmesiyle birlikte başladığını ve halen devam ettiğine dikkat çeken inşaat mühendisi Bekir Saltan, “Öncelikle 1-2 yıldır stokta çıkan daire yoktu. Suriyelilerin sayısının artması, yine bununla birlikte yeni evlilikler oluyor. Bu durumda tabi ki doğal olarak ciddi bir konut ihtiyacı hasıl oluyor. Kredilerin düşmesi ile birlikte müteahhitlerimiz ne yazık ki bu durumu, krizi fırsata çevirebiliyorlar. Tabi onlar için çok fahiş bir fiyat olup olmaması, halkın sırtına binip binmemesi hiç önemli değil. Aldığımız duyumlara göre konut fiyatlarının üzerine 50-70 bin TL koyup konut satmaya çalışanlar var. Bu tabi ki çok yanlıştır. İnsanların zaten ev alacak bir durumu yok. Bunun çözümü devlet bu sektörü denetleyebilmelidir. Fiyatlarına bir standart koyup bu durumun önüne geçilebilir. Bir tavan fiyat uygulaması ile sınır konulabilir. Sürekli denetimler yapılmalıdır. Yine fiyat artışının nedenlerinden biri de ülkenin az da olsa ekonomik bir kriz içerisinde olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

“KONUT SATIŞLARINA DÜZENLEME GETİRİLMELİDİR”

Gaziantep’te konut ve kira fiyatlarının zaten çok yüksek olduğunu, müteahhitlerin ve konut satmak isteyen kişilerin bir gecede anormal bir şekilde konut fiyatlarının yükseltmesiyle fiyatların daha da arttığına dikkat çeken emlakçı Cuma Şahin de şunları söyledi: “Suriyeliler ülkemize gelmeden önce konut ve kira fiyatları bayağı düşüktü. Suriyelilerin ülkemize gelmesi ile konut ve kira fiyatları iki katına çıktı. O dönem 2+1 kira fiyatları 250 TL iken bir anda ev sahipleri kira fiyatlarını 450 TL yaptılar. Devlet vatandaşın ev sahibi olabilmesi için kredi oranlarını düşürdü. Tabi bazı ev sahipleri fırsatçılık yaparak kredi oranlarının düşmesiyle evlere rağbet olunca ister istemez konut fiyatlarında bir artış oldu. Devlet 10-15 bin TL kredi oranlarını düşürmesi ile ev sahipleri 25 bin TL’den başlayıp 50 bin TL’ye kadar evlerinin fiyatını artırdılar. Fiyatların bu şekilde artırılması gerçekten üzücü bir durumdur. Krediler düşmeden önce 200 binTL olan daire şu an 270 bin TL’yi buldu. 2+1 kira daire 180 bin TL iken şu anda 225 bin TL oldu. Yaklaşık yüzde 50 bir artış var. Tabi bu durum bizim satışlarımıza da yansıdı. Virüs olduğundan dolayı zaten işyerlerimiz kapalıydı. İşlerimiz yeni yeni açılmaya başladı, normalleşmeye başlamıştık. Normalleşmeye başladıktan sonra kredilerin düşmesiyle evlere rağbet olunca ev sahipleri fırsat kollayarak ev fiyatlarını yükseltti. Fiyatlar yükselince bizim de işlerimiz durdu.”

KONUT KREDİSİNDE TÜM ZAMANLARIN YILLIK REKORU 6 AYDA KIRILDI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgiye göre 2018 yılı sonunda 188,5 milyar lira olan konut kredileri bakiyesi, 2019 sonunda 10,2 milyar lira artarak 198,7 milyar liraya yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde konut kredileri 12,3 milyar liralık yükselişle 211 milyar liraya ulaştı. İkinci çeyrekte konut kredisi artışı 19,6 milyar lira oldu. Bankacılık sektörünün konut kredi bakiyesi ilk yarıda 32,2 milyar liralık artışla 230,9 milyar liraya ulaştı. Bu alanda tüm zamanların yıllık rekoru da 6 ayda kırılmış oldu. Söz konusu tutarın daha önce en yüksek gerçekleştiği dönem, 27,6 milyar lirayla 2017 yılı olmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir