• DOLAR 32.593
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2456.414
  • ...
`Kentsel Dönüşüme Değil İçindeki Adaletsizliğe Karşıyız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Erciş Merkez Kara Yusuf Paşa Camii önünde yapılan açıklamayı esnaf Esat Savcı okudu. Hiçbir Ercişlinin ilçelerinin gelişmesine karşı olmadığını ancak arsalarını hibe etmelerini isteyen zihniyete karşı olduklarını söyledi.
 
"Mülklerimizi kendilerine hibe etmemizi isteyen zihniyetle karşı karşıyayız"
Kentsel dönüşün kendisinse karşı olamadıklarını belirten Savcı, "Bizler kentsel dönüşümün kendisine değil içindeki adaletsizliklere karşıyız. Şeffaf olamadığı için ve yasalara uygun hareket edilmediği için karşıyız. Bizlerden mülklerimizi kendilerine hibe etmelerini isteyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Hiçbir Ercişli memleketimizin gelişmesi ve güzelleşmesinin karşısında olamaz ve olmayacaktır. Eğer Erciş`e güzel bir görünüm ve gelecek sağlanacaksa ilçemizin tümünde herkesin hakkını ve hukukunu gözetip uygulamalıdır" dedi.
 
"Yapı stoku az olan yerlere belediyelerle arası iyi olanlar göz koymakta"
Bu çalışmanın teknik ve hukuki altyapısının hazırlanması gerektiğini aktaran Savcı, "Bu hazırlanmadan yerleşim alanlarını riskli bölge ilan ederek mevcut yapı stokunu emsal arttırıcı şekilde arttırmak ve gereğinden fazla yüksek binalar dikerek insan fıtratına aykırı yapılaşmaya gitmek kentsel dönüşümü anlamamaktır. Plan yapması gerekenler planları sağlıklı yapmamakta zamanında ortaya çıkartamamaktadır. İmarına arsa üretme ve denetleme görevi olanlar müteahhitliğe soyunmakta kamu gücü ile işleri alınmakta ve aldığı işleri alt taşeronlara vererek gereksiz maliyet artırımına gitmektedir. Hal böyle olunca herkes kentsel dönüşüm yapıyoruz diye ortaya çıkmaktadır. Yapı stoku az olan yerlere belediyelerle arası iyi olanlar göz koymakta ve resmi bir iş yapıyoruz edasıyla halkımıza değişik taleplerle gidilmektedir." iddialarında bulundu.
 
"Kentsel Dönüşüm; bir iki kişi para kazansın diye yüzlerce kişiyi borçlandırmak mıdır?"
Sadece pazarlamacı kafa ile süslü binaların resim ya da maketlerinin gösterildiğini söyleyen Savcı, "Burada 100 daire var biz 150 ya da 200 daire yapacağız denilmiyor. Kentsel dönüşüm halkımız için yapılıyor ise onu gereksiz borçlandırmanın anlamı var mı? Kentsel dönüşüm bir iki kişi para kazanacak diye yüzlerce kişiyi gereksiz borçlandırmak mıdır?" diye sordu.
 
"Biri öyle diyor biri böyle yapıyor"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın `Belediyeler öncelikle kentsel dönüşüme tabi tutulan alanlarda önce halkla birebir görüşüp mülkiyetlerde kimin, ne kadar ve nasıl yararlanacağını netleştirip mutabakat sağlandıktan sonra projelendirme aşamasına öylece başlanır." dediğini hatırlatan Esat Savcı, "Oysaki Erciş`teki hiçbir mülkiyet sahibine danışılmadan aylar önce billboardlara asılan kentsel dönüşüm projesi fotoğrafları ile karşılaşan halkımız ocak ayı içinde proje kapsamında kendisine sunulan komik tekliflerle karşı karşıya kalmıştır. Şimdi soruyoruz belediyenin yaptığı Bakan Beyin söylediklerine uyuyor mu?" diye sordu.
 
"Burada böl-parçala-paylaş ve çıkar sağlama mantığı uygulanıyor"
Halkın yüzde 85`inin yapılan tekliflere olumsuz cevap verdiğini iddia eden savcı şunları söyledi: "Dünyada eşi görülmemiş bir hesapla Erciş halkının karşısına çıkarak Erciş`e özel bir uygulamayla bu halkın mülkiyetini böl, parçala, paylaş ve çıkar sağlama mantığı uygulanıyor."
 
Daha sonra 4 maddelik bir öneri sunan Esat Savcı`nın, açıklamayı halka göstermek istemesi ve polisin buna izin vermemesi üzerine kısa süreli tartışma yaşandı. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı. (Hamza Kaya - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir