Gaziantep’te “Mahalle Pandemi Kurulu” oluşturulacak
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi tedbirleri kapsamında, kentte “Mahalle Pandemi Kurulu” oluşturma kararı aldıklarını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından “Ulaşım ve Vatandaş Odaklı Akıllı Kentler Uygulamaları” konulu bir toplantı gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, pandemiyle mücadelede olağanüstü bir gayret gösterildiğini belirtti.
“Göç aldığımız sürece ulaşıma olan yatırımlarımız devam edecek”
Vatandaşın yaşam kalitesinin artırılması gerektiğini belirten Şahin, “Akıllı kentin altını doldurmak için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Tabi çok hızlı çalışınca yeterince anlatamamak gibi bir eksiğimiz de doğuyor. Şehir çok hızlı yaşıyor. Dönemin çok ciddi zorlukları var. Sorunumuz elbet çok ama bizim sorun çözme kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Vatandaşın yaşam kalitesini arttırmalıyız. İki temel akışımız var. Pandemi sürecinde halkımıza suya, sabuna dokunmaları için ciddi bir billboard çalışması yaptık. Şu an Kartalkaya dolu, Düzbağ bitti. Daha kaliteli ve daha ucuz suyu 130 kilometre öteden getirmiş bir ekibin parçasıyız. Düzbağ projesi çok önemli. Çünkü şehrin su sıkıntısının çözülmemesi diğer yapılan işlerin değerinin kaybına neden oluyor. Ulaşım başlığı da ikinci önemli başlığımızdır. Bu şehrin ulaşım meselesi her dönem en önemli gündem olmaya devam edecek. Çünkü göç alıyoruz. Göç aldığımız sürece de ulaşıma çok ciddi yatırımlar yapmamız şart.” dedi.
“Yeni dünya düzeninde gıda güvenliği, tedarik zinciri, sağlıklı şehirler, akıllı tarım ve dijitalleşme en önemli konular olacak”
Pandemiden sonra dijitalleşmenin en önemli başlıklardan biri olduğuna dikkat çeken Şahin, “Yaklaşık 2 yıl önce başlattığımız ‘Akıllı Şehirler Projesi’ yerel yönetimler manifestosunun en önemli konu başlıkları arasında yer alıyordu. Pandemide gördük ki artık yeni dünya düzeninde gıda güvenliği, tedarik zinciri, sağlıklı şehirler, akıllı tarım ve dijitalleşme en önemli konular olacak. O nedenle bizim pandemi sürecinde bu kurumsal kapasiteyi çok iyi kullanmamız bizi önemli bir mertebeye ulaştırdı.” diye konuştu.
“Aşırı sosyal bir şehrimiz var”
İlaç ve aşı bulunana kadar maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Pandemi döneminde düşük riskte başladık. Herkes yapması gerekeni yaptı. Yeni normal bizim şehrimizde kısa sürede her şeye adapte oldu. Bize yeni bir yaşam standardı sunan yeni normal süreç, bizlere maske takmayı, sosyal mesafeyi korumayı zorunlu kıldı. Açık alanlarla ilgili merkezde bir sıkışmamız mevcut, aşırı sosyal bir şehrimiz var. Her şeyi birlikte yapmayı tercih ediyoruz. En büyük sorun kafaları değiştirmektir. Gittiğim her mahallede mazereti engellemek adına, ‘benim maskem yok’ cevabıyla karşılaşmamak için 15 günde bir 15 milyon maske projesini Gaziantep modeli ile başardık.” diye konuştu.
“Mahalle Pandemi Kurulu’ oluşturma kararı aldık”
Şahin, Covid-19 ile mücadele noktasında herkesin katılımcı olduğu yeni bir çalışma modelini hayata geçireceklerini belirterek, “Şu anda Mahalle Pandemi Kurulu oluşturma kararı aldık. Burada okul müdürü, muhtar, cami imamı, o mahalleye dair bütün kanaat önderleri, bir de sivil toplum vereceğiz. Çünkü herkes validen bekliyor, herkes birinin başına zabıta ve polis koymasını bekliyor. Böyle bir şey yok. Yaşam alışkanlığını bir defa tartması lazım. Bu konuda da gayret gösteriyoruz. Bunu birlikte başaracağımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Toplantıda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Hasan Kömürcü ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Mete Deniz de alanlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. (İLKHA)