• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Azerbeycan`daki Protesto Eyleminde 41 Tutuklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Protestolar nasıl başladı ?
 
Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta Bakü’deki «Bina» isimli bir alışveriş merkezinde kiralara yapılan zam ile başlayan işyeri sahibi esnafın protestolarının ardından, olaylar bir Bakan oğlunun hakareti ile had safhaya çıkmıştı.
 
19 Ocak tarihinde «Bina» isimli bir alışveriş merkezinde esnaflardan alınan kiraların yüksek derecede arttırılması işyeri sahiplerini ayağa kaldırmış, 250-300 kişi ile başlayan protesto sonucu, 1.000 kişilik bir esnaf grubu şehre giden ana yollardan birini kesmişti. Protesto daha sonra polisin olaylara müdahil olması ile çatışmaya dönüşmüş ve olayın ardından 5.000 esnaf protesto için kepenk kapatmıştı. (bakınız: Önceki haberimiz) Alışveriş merkezi sahiplerinin devlet ile dolaylı bağları olduğu iddia ediliyor.
 
24 Ocak tarihinde Azerbaycan`ın İsmayıllı ilinde gece yerel saatle 22.00 de protesto eylemi yapıldı. İsmayıllı Valisi Nizami Alekperov`un istifasını talep eden eylemciler, Alekperov`un evinin önüne toplandı. Evin yakınlarındaki araç ve motorlar yakıldı.
 
İsmayıllı ilinde yaşanan olaylar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fuzuli Alekberov’un oğlunun, 23 Ocak akşamı gerçekleşen bir trafik kazası akabinde bölge halkına haraketi sonrası İsmayılılar tarafından dövülmesi ve Hammer marka cipinin yakılması ile başladı.
 
Bakanı Fuzuli Alekberov’un oğlunun yanı sıra kardeşi Nizami Alekperov`un İsmayıllı rayonu Valisi konumunda olması ve polisin olayları bastırmada kullandığı orantısız güç olayların büyümesine neden oldu.
 
Azadlıq radyosunun haberine göre olaylarda 16 kişi yaralandı ve bir çok devlet binası ve araç da zarar gördü. Özellikle Bakan’a ait olduğu bildirilen «Çıraq» otelinin tamamen yakıldığı medyada yer alan bilgiler arasında.
 
* * *
 
 
Yaklaşık 5.000 kişilik grubun Vali evini tamamen yakması ise güvenlik güçleri tarafından engellendi. Azadlık radyosu da gözaltına alınanların işkence gördüğünü de iddia ediyor. Protestocular Bakan’ın kardeşi olan Vali Nizami Alekberov’un da istifasını istiyorlar.
 
Silahları üstümüzden çekin” eylemi
26 Ocak, Başkent Bakü`de bir grup genç, protesto eylemi düzenledi. Yaklaşık 200-250 kadar protestocu sosyal paylaşım internet ağından organize olarak bir protesto eylemi gerçekleştirdi.
 
Kitle protestosuna katılan aktivistler «İsmayıllı uykuda değil» «Özgürlük, özgürlük» «Silahlarınızı üstümüzden çekin» sloganları atıldı.
 
Azadlıq radyosunun verilerine göre, 100 e yakın kişi bu eylemde Aliev rejimi polisi tarafından gözaltına alındı daha sonra aralarında gazeteci ve gençlik örgütü temsilcisi bazı protestoculara para cezası ve hapis cezası verildi, bazı protestocular da serbest bırakıldı.
 
Bölgeden son gelen haberlere göre,bugün (27 Ocak Pazar) «Musavahat» Halk Cephesi Partisinin, Lenkeren’de engellendiği ve bazı «sivil toplum dayanışma ve gençlik hareketi» üyelerinin ilçe polis karakolunda tutuklu olduğu bildirildi.
 
Diğer taraftan Azadlıq radyosu muhabirine göre, gözaltında tutulanlar işkence görüyor ve Aliev rejimi Azerbaycan MVD (içişleri bakanlığı) yetkilileri medyaya son iki gün içinde meydana gelen olaylarda tutuklanan ve hala gözaltında olan protestocu aktivistler hakkında ayrıntılı bilgi vermeyi reddetti.
 

Kavkaz Jihad

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir