• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Türkiye'de Covid-19'un ardından normalleşme sürecine halk nasıl bakıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'de ilk vakanın görülmesinden 4 Temmuz 2020'ye kadar olan süreçte toplam 3.584.066 test yapıldı. Toplam vaka sayısı 204.610 iken vefat edenlerin sayısı ise 5.206. Günümüze kadar iyileşen toplam hasta sayısı ise 179.492 olarak tespit edildi.

NG Araştırma, Coronavirus ile ilgili şimdiye kadar yaptığı 4 araştırmayla halkın düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte Coronavirus salgınının halk nezdinde yaşadığı değişimleri ve toplumda bıraktığı etkileri analiz edildi. Araştırma 29 Haziran - 2 Temmuz 2020 tarihleri arasında Türkiye genelinde 81 ilden 15 yaş üzeri 2025 kişinin katılımı ile online araştırma platformu üzerinden gerçekleştirildi.

Coronavirus’e yakalanmaktan korkuyor muyuz?

Sağlık Bakanlığı vaka ve ölüm sayılarını her gün paylaşmaya devam ediyor. Peki, normalleşme sürecine geçildikten sonra görülen vaka sayılarındaki artış insanların Coronavirus’e yakalanmaktan korkma oranını etkiledi mi?

Araştırmamızın sonuçlarına göre her 5 kişiden 4'ü Coronavirus’e yakalanmaktan korktuğunu belirtti.

Coronavirus ülke için tehdit mi?

1 Haziran'da uygulanmaya başlanan normalleşme süreci, öncesi ve sonrasıyla insanların hayatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Normalleşme sürecine geçildikten sonraki sonuçlara baktığımızda her 10 kişiden yaklaşık 9'u Coronavirus’u ülke için tehdit olarak görüyor.

Coronavirus ne zaman kontrol altına alınabilir?

Son 2 ayda geçen süre bu konudaki beklentilerde ciddi farklılıklar oluşturdu. Bir aydan kısa sürede Coronavirus’ün kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı son 2 ay içinde yaklaşık olarak aynı kaldı. En belirgin fark salgının birkaç ay içinde kontrol altına alınacağını düşünenlerin, ağırlıklı olarak 6 aydan daha uzun bir süreye kayması oldu. Son durumda katılımcıların yarısından fazlası salgının kontrol altına alınabileceği sürenin 6 aydan daha uzun olduğunu düşünüyor.

Önlemler ve test sayıları yeterli mi?

30 Nisan'daki araştırmamızda iyimsere giden bir tablo varken 2 Temmuz'daki son araştırmamızda bu tablo tersine dönmüş görünüyor. Normalleşme süreciyle beraber çoğunluk yeterli önlemlerin alınmadığı yönünde görüş değiştirmiş durumda. Bu duruma paralel bir değişim de yapılan test sayılarının yeterliliği ile ilgili. Bir önceki araştırmamızda test sayısını yeterli bulanların oranı yüzde 49 iken son durumda bu sayı yüzde 38'e düşmüş durumda.

Coronavirus’e karşı yapılan tedaviler yeterli mi?

Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı ülkedeki tedavilerin yeterli olduğunu düşünüyor.

Sokağa çıkma yasağı dönmeli mi?

Hafta sonu sokağa çıkma yasağına yaklaşımda çok büyük farklılıklar oldu. 30 Nisan'daki araştırmamızda yasağı destekleyenlerin oranını yüzde 83 iken, bu araştırmamızda oranın yüzde 43'e düştüğü görülüyor.

Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı olmalı mı?

Her 2 kişiden 1'i Kurban Bayramı'nda kimseyi ziyaret etmeyeceğini belirtirken her zamanki ziyaretlerini yapacağını belirtenlerin oranı 25 kişide 1 olarak çıktı. Sadece en yakınlarını ziyaret edeceklerin oranı ise yaklaşık olarak her 5 kişiden 2'si. Ramazan Bayramı'na ilişkin yapılan araştırma sonuçlarına kıyasla ziyaret gerçekleştirmeyi düşünenlerin genel oranında bir artış gözlemleniyor.

Kurban Bayramı'nda genel sokağa çıkma yasağı uygulanmalı mı? Araştırmamıza katılan her 10 kişiden 7'si Kurban Bayramı süresince genel sokağa çıkma yasağı olması gerektiğini düşünüyor.

Ekonomi ve işsizlik nasıl değişir?

Normalleşme süreciyle birlikte, devlet destekleri de piyasanın normalleşmesine yardım sağlıyor. Uygulamaya konulan ihtiyaç paketleri, kredi destek paketleri ve turizm faaliyetleri için düşünülen yeni seyahat paketleri bu desteklerden bazılarını oluşturuyor.

Her 10 kişiden 9'u Türkiye ekonomisinin salgından olumsuz etkilendiğini belirtti.

Coronavirus salgınında 2. dalga olur mu?

Salgında olası 2. dalga riskine karşı ülkemizde yeterli önlem alındığını düşünenlerin oranı her 4 kişiden 1'i. Her 4 kişiden 2'si ise bu riske karşı yeterli önlem alınmadığını düşünüyor. Geri kalanlar ise bu konuda kararsız olduğunu belirtti. (İLKHA)

 











Bu haberler de ilginizi çekebilir