• DOLAR 35.371
  • EURO 36.451
  • ALTIN 3019.76
  • ...
Elâzığ'ın tarihi Şire Meydanı eski günlerini arıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Elâzığ'ın merkezinde yer alan ve hemen her seçim döneminde gündeme gelen, fakat seçim sonrası tekrar kaderine terk edilen tarihi Şire Meydanı esnafı, yaşanan olumsuz tablonun değişmesi için yetkililerden çözüm bekliyor.

Adı ve işleviyle nam yapan, Avrupa'ya ihracat yapan ve köylülerin geçim kaynağı olan tarihi Şire Meydanı, yetkililerin seçim malzemesi değil, yeniden esnafın ve halkın geçim kapısı olmak istiyor.

 

Tarihi Şire Meydanı tarihe karışmak üzere

Şire Meydanı esnafı, tarihi mekânın, çöplerin ve yanlış çevre düzenlemesinin kurbanı olmaktan çıkarılmasını ve eski değerine kavuşturulmasını bekliyor.

Yetkililere ve özellikle de Elâzığ Belediye Başkanına seslenen Şire Meydanı esnafı, bu gidişatın durdurulması ve düzeltilmesini istiyor.

Şire Meydanının 3'üncü kuşak esnafından Fethi Polat, pazar meydanının, halk arasında eskiden çok popüler bir çarşı olduğunu ama şimdilerde ise bu görünümünden çok uzaklaştığını belirtti.

"Eskiden Şire Meydanı Elâzığ'ın Tahtakale'siydi"

Polat, "Burası Şire Pazarı… ve burada yıllardır esnaflık yapıyorum. Buranın 3'üncü kuşak esnafıyım. Eskiden çarşımız, Elâzığ'ın en ileri çarşısıyken şimdi ise Elâzığ'ın en geri kalmış çarşısı haline geldi. Bu durum, belediyemizin gereken ilgiyi göstermemesinden kaynaklanıyor. Yollarımızı daralttıkları için müşteriler alışveriş için geldiğinde aracını park edecek yer bulamıyor. Eskiden bu meydan Elâzığ'ın Tahtakale'siydi. Köylüler mallarını ve organik ürünlerini buraya getirirdi. Burada çok fazla hareketlilik vardı. Her geçen gün ilgisizlikten dolayı en bakımsız meydan haline geldi." ifadelerini kullandı.

Şire Meydanının tarihi hakkında kısa bilgiler veren Polat, "Bu meydan, ilk başlarda buğday meydanı olarak, daha sonra ise sebze hali olarak hizmet verdi. Tarihi yapısıyla en son bir meydanımız kalmıştı ama belediye geldi orayı da yıktı. Adı Şire Pazarı olarak kaldı. Fakat gördüğünüz gibi Şire Pazarıyla alakası olmayan bir çarşı durumuna geldi." diye konuştu.

"Tarihi geçmişinden dolayı yetkililerin çarşımıza daha fazla ilgi göstermelerini istiyoruz"

Polat, "Yollarımızın genişletilmesi ve dekor çalışmasının yapılması en büyük talebimizdir. Mesela Kapalı Çarşıya yeterince ilgi alaka gösterildi ama çarşımız için yeterli bir çalışma yok. Burası, Elâzığ'ın organik mal satan en eski çarşısıdır. Ama maalesef günden güne önemini yitirdi çarşımız. Aslında belediye tarafından köylülerimizin getirmiş olduğu mallar için bir stant yapılabilir. Bu sayede köylüler mallarını direk vatandaşa birinci elden satma fırsatını bulmuş olur." dedi.

"Kapalı Çarşı bir şehir görünümünde, Şire Meydanı ise bakımsız bir köy gibi"

Bir zamanların Şire Meydanının, bugünkü Gazi Caddesi gibi ün saldığını dile getiren Hacı Hakan Şahinoğlu, meydanı şu anda bakımsız bir köy havası estirdiğine vurgu yaptı.

Şahinoğlu, "Şire Meydanı, geçmişte ünlü, satışın bolca yapıldığı ve en önde gelen pestil, orcik, eşbabiye, dut gibi ürünlerin satıldığı bir yerdi. Kapalı Çarşıya baktığımızda şehir gibi ama Şire Meydanı'na geldiğimizde ise bakımsız bir köy gibi. Bu nedenle de alışveriş yapacak olan insanları buraya çekemiyoruz. İsteğimiz ise burada bulunan dükkanların tek tip haline getirilmesi, dışarıdan giydirilmesi ve Kapalı Çarşı gibi elektrikli kepenklerin yapılmasıdır. Meydana, insanların dikkatini çekebilecek şelale yapılabilir. Öyle cezbedici hale getirilmeli ki insanlar buralara akın akın gelebilsin." ifadelerini kullandı.

"Memleketin sahipsiz olduğunu görmek isteyen gelip Şire Meydanı'na baksın"

Şire Meydanı'nın Elâzığ'ın en eski ticaret meydanı olduğunu söyleyen Erdal Arduç, bu tür çarşıların kıymetini bilen kimsenin kalmadığını söyledi.

Arduç, "Elâzığ ilk kurulduğu zaman, insanlar ticaret merkezi olarak bu alanı seçti. Burası, şehrimizin tam merkezi konumundadır. Ama gel gör ki meydan için verilen sözler yerine getirilmediği gibi üstüne bir de darbe yedi. Osmanlı döneminden günümüze kalan çarşıların sayısı çok az. Bunların değerini bilen kimse yok. Yetkililerin hiçbiri verdiği sözde durmadı. Bir tane çivi bile çakmadılar. Bizim bir köyümüz var… bir oraya bakıyorum bir de buraya… burası tam bir ahır. Demek ki bizim sahibimiz yok. Memleketin sahipsiz olduğunu görmek isteyen gelip Şire Meydanı'na baksın." diyerek yaşanan ilgisizlikten yakındı. 

"Bir zamanlar buradan Avrupa'ya mal giderdi"

Şire Meydanı'ndan Avrupa'ya ihracatın yapıldığını dile getiren Arduç, "Bir zamanlar burası ticaret merkeziydi. Buradan Avrupa'ya mal giderdi. Tonlarca dut, eşbabiye, kurutmalık malzemeler ve orcikler giderdi. Bak şimdi esnaf kendi haline düşmüş." dedi.

Meydanın eski günlerine dönebilmesi için yapılması gerekenlerin ihmal edildiğini aktaran Arduç, "Bursa'ya gidip baksınlar, eski çarşılar bu halde mi? Oradakiler, çarşıları değerini kaybetmesin diye ellerinden geleni yapıyorlar. Her gelen belediye başkanı söz verdi ama maalesef yerine getirmeden gitti. Her gelen belediye başkanından ümitliyiz dedik ama gelen gitti. Bizim isteğimiz, köklü, sağlam işlerin yapılması… gittiği vakit arkasından 'bu adam yaptı ya!' desinler." diye konuştu.

"Seçim zamanında tüm milletvekili ve belediye başkan adayları burayı abluka altına alır"

"Ya Şire Meydanı'na sahip çıkın ya da başka bir ile bağlayın bizi" diyerek yaşananlardan sıkıldığını dile getiren Arduç, "Şu bir gerçek ki seçim zamanında tüm milletvekili ve tüm belediye başkan adayları burayı abluka altına alır. Gelip buranın sorunlarını dinlerler, bizimle paylaşırlar ama seçildikleri zaman bir kez dahi uğramazlar, görmezler burayı. Ya Şire Meydanı'na sahip çıkın ya da bırakın çevre iller bizimle ilgilensin vergimizi onlara ödeyelim." diye sitemde bulundu.

Bu gidişle Şire Meydanı'nın sorunlarının bitmeyeceğini söyleyen Arduç, "Bizde projemi yok? Kapalı Çarşının neyi var? Oradaki esnaf buradan malzeme alıp orada satıyor. Her gelen Kapalı Çarşı diyor. Sonuç olarak Şire Meydanı unutuldu gitti. Şire Meydanı'nın bir tabelası bile yok. Vatandaş meydanın ortasına gelip Şire Meydanı'nı soruyor. Şire Meydanı bitmiş ve bitik bir halde. Ne diyelim Allah Rahmet eylesin Şire Meydanı'na." ifadelerini kullandı.

"Şire Meydanı; eskiden esnafıyla, müşterisiyle çok güzel ve şatafatlı bir çarşıydı"

Meydanda 55 yıldır esnaflık yapan Mustafa Doğu, "Eskiden dışarıdan gelenler ihtiyaçlarını Şire Meydanı'ndan karşılardı." dedi.

Doğu, "55 senedir burada esnaf olarak çalışıyorum. Şire Meydanı; eskiden esnafıyla, müşterisiyle çok güzel ve şatafatlı bir çarşımızdı. Elâzığ'ın üçüncü veya dördüncü önemli yeriydi. Dışarıda gelen yabancı müşteriler Şire Meydanı'nı soralardı. Buraya gelip kirazını, dutunu, pekmezini ve bunlara benzer ihtiyaçlarını buradan alırlardı. Kapalı Çarşı vardı ama burası oradan daha eskidir. Çok öncesinden tahıl ve buğday satılırmış buralarda ama ben görmedim. Daha sonra kavun, karpuz gibi meyveler satılırdı ama şimdi kalmadı. O zamanlar buralarda 20-30 tane tablacı vardı. Şu anda ise bir ya da iki tane tablacı kaldı. Sebzeler pikaplarla, kamyonlarla getirilirdi de yine de yetiştirilemezdi." diye konuştu.

"Şire Meydanı'nın eski canlılığına kavuşması için esnafın kanaatkar olması lazım"

Günümüz Elâzığ'ında Şire Meydanı esnafının sattıkları ürünlerin artık zincirleme marketler tarafından satıldığına dikkat çeken Doğu, "Esnaf olarak burada üç ya da dört şire satan kaldı. Onlar da dut, Elâzığ tabiriyle eşbabiye topluyorlar. Buna benzer malzeme ve ürünleri çevre illere ve İstanbul'a gönderiyorlar. Eskisi gibi işler pek yok ama şükredelim Allah'ın verdiğine. Çünkü hepimizin rızkını Allah veriyor ayrı ayrı. Buraların eski canlılığına kavuşması için kanaatkâr olmalıdırlar. Şimdi genç esnafları kötülemek için demiyorum ama onlar hemen satıp kazanayım diyorlar. Ama o da hemen olmuyor işte. Buranın müşterileri Kapalı Çarşıya doğru aktı. Orası biraz daha lüks yapıldı. Şimdi gelenler oraya gidiyor. Şire Meydanı'nında bir-iki sefer tadilat yapıldı. Değişim yaptılar ama tutmadı. Eski haline getirilmesi lazım. Esnaf da eski esnaf gibi kanaatkâr olacak. Esnaflık öyle kolay değil. Bu iş de Belediye Başkanımıza kalıyor." dedi.

Son olarak Şire Meydanı esnafı, yapılan işlerin sağlam ve köklü yapılması halinde herhangi bir israfın yaşanmayacağını belirterek yetkililerden tarihi mekanlara değer vermelerini istedi. Seçim çalışmalarının vazgeçilmez uğrak yerlerinden olan Şire Meydanı'nın bu bakımsızlıktan kurtulması için gerekli çalışmaların biran evvel yapılması talebinde bulundu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir