BUÜ’den Avrupa şampiyonluğu
BUÜ Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu UMAKİT ekibi, dünyanın en prestijli mühendislik yarışmasından biri olan Shell Eco Marathon Avrupa 2020 Yarışması’nda ‘İnovasyon’ kategorisinde 1.’lik elde etti.
TEKNOLOJİ SERVİSİ
1939 yılından beri düzenlenen uluslararası alternatif enerjili araçların yarıştığı ve dünyanın en prestijli mühendislik yarışmasından biri olan Shell Eco Marathon Avrupa 2020 Yarışması’nda, Bursa Uludağ Üniversitesi UMAKİT ekibi, geliştirdiği üç farklı özgün ve yenilikçi sistem sayesinde ‘İnovasyon’ kategorisinde 1.’lik elde etti. UMAKİT takımının tasarladığı doğa dostu hidrojen enerjili araçları ile yarışmada “Sürdürülebilir Ekonomi” ödülü kategorisinde de yine birincilik elde etti. İlk kez 2018 yılında Londra’da düzenlenen yarışmada en verimli hidrojen enerjili araç olarak Avrupa Şampiyonu olmayı başaran ilk Türkiye ekibi olan UMAKİT, 2019 yılında “Avrupa İnovasyon 2.si” olma başarısı gösterdikten sonra, 2020 yılında da 2 farklı kategoride Avrupa birinciliğine ulaşmayı başardı.
Ekip ayrıca, araç verimliliğini %10 arttıran inovatif iki serbestlik dereceli yönlendirme sistemi, tekerlek grubu kütlesinin %25 azaltan tekerlek içi süspansiyon sistemi ve mekanik dişli kutusu yerine ikame ettirilen manyetik dişli kutusu tasarımları ile “Teknik İnovasyon” ödülünü de aldı. Geleceğin çevreci aracını geliştiren UMAKİT ekibi, egzozdan su buharı ile birlikte dışarıya atılan tepkimeye girmemiş hidrojeni tekrar kullanımına olanak sağlayarak yakıt sarfiyatını önleyen ve geçmiş yıllarda farklı mühendislik projelerinde kullandığı, atık durumdaki mekanik parçaların iyileştirilerek tekrar kullanımına olanak sağlayan projeleriyle “Sürdürülebilir Ekonomi” ödülüne layık görüldü.
PANDEMİ SÜRECİNDE PROJELERİNİ EVDEN GELİŞTİRDİLER
Elde ettikleri başarının ardından UMAKİT ekibini tebrik eden BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, alınan ödüllerin azimli çalışmanın doğal bir sonucu olduğunu söyledi. Gençlerin yaptıkları çalışmaları yakından takip ettiğini ve her anlamda destek verdiğini belirten Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz; “Özellikle yerli otomobilin geliştirilmesi anlamında belki de bu projeler ilham kaynağı olacaktır. Gelecekte sizlerin de bu alanda önemli işler yapacağınıza yürekten inanıyorum” dedi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu danışmanlığında, Araş. Gör. Mert Ali Özel, Alican Yüksek, Furkan Avcı, Batuhan Temiz, Adem Karaketir, Çağatay Karademir, Ömer Sel, Tuğçe Kökenli, Oğuzhan Aydın, Emirhan Dereli, Arda Özyaz’dan oluşan UMAKİT ekibinin takım kaptanı Alican Yüksek: “Zorlu pandemi sürecinde ekip olarak projelerimizi geliştirmeye evlerimizden devam ettik” dedi.