• DOLAR 34.661
  • EURO 36.358
  • ALTIN 2935.144
  • ...
Gaziantepliler olası sosyal medya düzenlemesine olumlu bakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'ndeki "Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "Yalanın, iftiranın, kişilik haklarına saldırının, itibar suikastlarının alıp başını gittiği bu mecraların bir düzene sokulması şarttır." diyerek sosyal medya platformlarının kontrol altına alınacağını ve bir düzenlemenin yapılması gerektiğini açıklamıştı.

 

İslam'ın yasakladığı iftira, dedikodu, yalan ve insanların özel hayatlarını araştırma gibi bazı hususların sosyal medya kullanımında dikkate alınmadığını belirten Gaziantepliler, sosyal medyaya düzenleme getirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda geç bile kalındığını ifade ettiler.

Sosyal medyanın, her türlü ahlaksızlığın, saldırganlığın farklı kimlikler arkasına saklanılarak yapıldığı bir alan olmaması gerektiğini belirten vatandaşlar, bu konuda yapılacak düzenlemenin yerinde olacağını dile getirdiler.

Sosyal medyayı kullanırken amacın, bir ihtiyacı karşılamaya dönük olması gerektiğini ifade eden vatandaşlar; sosyal medyanın, başıboş, ilkesiz ve sorumsuz bir alan olmamasının önemli olduğuna dikkat çektiler.

 "Allah (Celle Celaluhu) sosyal medyada da yaptıklarımızı görüyor"

Sosyal medya platformlarının daha çok amacının dışında kullanıldığına dikkat çeken Nihat Yılmaz, "Sosyal medya güncel olarak insanların güzelliklerini paylaştığı, bilgi amaçlı paylaştıkları paylaşımları yaptıkları bir alandır. Ama ülkemizde hakaret etme ve birbirine iftira atma konusunda kullanılıyor. Biz Müslümanız ve Müslüman bir toplumda yaşıyoruz. Allah (Celle Celaluhu) sosyal medyada da yaptıklarımızı görüyor. Sosyal medyada yaptıklarımız ve yazdıklarımız Allah katında kayıt altına alınıyor. Biz hem bu dünyada hem de ahirette bu yazdıklarımdan mesul olacağız. Bundan dolayı dikkatli olmalıyız. Ben sosyal medyada daha çok sportif faaliyetler ve dini paylaşımlar yapıyorum. Yani tebliğ amaçlı kullanıyorum. Sosyal medyada herkes kendi branşına göre paylaşımlar yapmalıdır. Ama sırf birine iftira atmak, zevk ve kötü amaçlı kullanılmasını yanlış buluyorum. Sosyal medya ile ilgili kesinlikle düzenlemenin gelmesine olumlu bakıyorum. Çünkü sosyal medyayı bayanlar, erkekler ve çocuklara kadar herkes kullanıyor. Bundan dolayı sosyal medyada kötü paylaşımların görünmesini istemiyorum. TikTok ve Netflix'e çok karşıyım. Çünkü bunlarda cinsel sapkınlıktan tutun da her türlü çirkin paylaşımlar var." dedi.

"TikTok tarzı platformları, toplumun ahlaki değerlerini gasp eden platformlar olarak görüyorum"

Sosyal medyanın kararlı ve doğru bir şekilde kullanıldığında faydalı platformlar olduğunu ifade eden Davut Çiftçi, "Toplumun ahlaki ve dini değerlerine müdahale edilmediği sürece sosyal medyanın kullanılması gayet güzeldir. Ama toplumun milli ve manevi değerlerine hakarete kadar varan konulara değinildiği zaman tabi ki kısıtlamanın getirilmesi doğru bir karardır. Sosyal medyada her platformun kendine göre bir kullanım alanı var. Diğer TikTok tarzı platformları sosyal medya olarak nitelendirmiyorum. Bu platformları, tamamen toplumun ahlaki değerlerini gasp eden platformlar olarak görüyorum. Bu tarz platformların bence kısıtlanması ve hatta kapatılması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Sosyal medyayı kullanmak ifade özgürlüğüdür ama 'hakaret özgürlüğü' olamaz"

Sosyal medyanın, her türlü ahlaksızlığın, saldırganlığın farklı kimliklerin arkasına saklanılarak yapıldığı bir alan olmaması gerektiğini belirten İsmail Bey ise, "İnsanların görüşlerini ifade etmesi güzeldir. Görüşlerini en güzel şekilde dünyaya duyurmanın yollarından biri de sosyal medyadır. Hem ucuz hem de kısa sürede birçok kitleye ulaşabiliyorsunuz. Tabi ki güzeldir ama bu, 'her konuda özgürüm', 'her şeyi söyleyebilirim' anlamına gelmez. Bu yanlıştır. Dolayısıyla sosyal medyayı kullanmak ifade özgürlüğüdür ama 'hakaret özgürlüğü' değildir. Sosyal medyayı gereği gibi kullanmayanların hesaplarının tabi ki kısıtlanması lazım. Genel olarak sosyal medya güzel kullanılıyor. Ama çok az bir kesim sosyal medyayı farklı kullanıyor. Daha çok siyasi amaçlı 'kolaydan küfür edebilirim' aracı olarak görebiliyor. Bu da zaten onların kendi karakterlerini gösteriyor. Kesinlikle bu iyi bir davranış değildir. Gerekli cezaları da alacaklarını sanıyorum. 'Sosyal medyada ben her şeyi söylerim ama hiçbir ceza da almam' tarzında bir anlayış olamaz." şeklinde konuştu.

"İnsanlara küfür ve hakaret ederek sosyal medyayı kullanmak doğru değildir"

Soysal medyada mahremiyete dikkat edilmediğini belirten Nazmi Sazcı da "Sosyal medyadan gerçekten memnun değilim. Geçenlerde sosyal medya üzerinden hakkımda 'öldü' denilerek bir haber yapıldı. Bunun için dilekçe vererek şikâyette bulundum. Sosyal medyayı amacı doğrultusunda kullanan insanlarımız var. Ama sadece eğlence alanı olarak gören, insanları rezil etmek isteyenler de var. Bundan dolayı memnun değiliz. Her önüne gelenin sosyal medya hesabı açamaması lazım. Çünkü insanlara küfür ve hakaret ederek sosyal medyayı kullanmak doğru değildir. Sosyal medyayı kız kardeşim, yengem ve annem de kullanıyor. İnsanların yapmış oldukları hakaretler ve küfürleri mutlaka onlar da görüyorlar. Bunu yapan insanın kendi şahsından şüphe duyması gerekiyor." diye konuştu.

"Sosyal medyanın kullanımını hiç iyi bulmuyorum"

Faruk Polat ise, İslam'ın hukuki ve ahlaki kurallarının, iletişim aracı olan sosyal medya için de geçerli olduğunun unutulmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

Özellikle şu zamanda sosyal medyanın kullanımını hiç iyi bulmuyorum. Sosyal medyayı genellikle gençlerimiz kötü yönlerde kullanıyor. Özellikle benim gibi genç olanlara sosyal medyayı güzel bir şekilde kullanmalarını tavsiye ediyorum. Allah sonumuzu hayretsin. Gençlik kötü yöne doğru gidiyor. Sosyal medyaya dini açıdan baktığımızda Hristiyanlara ve Müslüman olmayanlara karşı bir tebliğ aracıdır. Sonuçta Müslümanız, Müslümanca yaşamamız lazım. Hiçbir şekilde birbirimize hakaret etmeye lüzum yok. Biraz da geç olsa bile bir düzenleme olacağını düşünüyorum. Hayırlısıyla başarılı olur inşallah ve gençlerimiz bundan bir ders alır.

"Toplumun ahlaki değerlerini dikkate alarak sosyal medyayı kullanmalıyız"

Sosyal medyanın iletişim kurmak için bir araç olduğunu belirten Ahmet Göğebakan, "Sosyal meydanın olumlu tarafları da olumsuz tarafları da var. Fakat ahlaki olarak eksik olduğu noktalar ve kısıtlanması gereken yerler de var. Olumlu taraflarını da olumsuz taraflarını da kullanıyoruz. Sosyal medyayı amacı dışında kullanan kişiler aslında yanlış yapıyorlar. Zaten bir düzenleme lazımdı. Çünkü sosyal medyayı herkes kullanıyor. Özellikle çocukların, gençlerin ve toplumun ahlaki değerlerini dikkate alarak sosyal medyayı kullanmalıyız." dedi.

"Kişinin yüzüne söyleyemediklerimizi sosyal medyada söylememiz ahlaki olmaz"

Hakaret, küfür ve iftira içeren paylaşımların engellenmesi için bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getiren İsmail Karabulut ise şöyle konuştu:

Sosyal medyayı herkesin kullandığı gibi ben de kullanıyorum. İthalat ve ihracatla uğraşıyorum. Bundan dolayı günde yaklaşık 12 saat sosyal medya kullanıyorum. Ahlaki anlamda biraz geniş bakmak lazım. Sosyal medyayı iyi de kötü de kullananlar var. Ama yine de iyi niyetli olmak lazım. Aslında sosyal medyanın kullanımı insanlara bağlıdır. Sonuçta paylaşımlar insanların karakterlerini yansıtıyor. Kişinin yüzüne söyleyemediklerimizi sosyal medyada söylemek pek ahlaki sayılmaz. Tabi ki sosyal medyaya bir düzenlemenin getirilmesi gerekiyor ama özgürlüklerin kısıtlanması tabi ki insanları bayağı etkiler diye düşünüyorum. Ben bundan dolayı kısıtlamaya karşıyım.

"Sosyal medyayı faydalı alanlarda kullanmamız gerekir"

Sosyal medyanın genel olarak kendi amacı dışında kullanıldığını belirten İbrahim Halil Danaoğlu da "Ben sosyal medyayı pek fazla kullanmıyorum, uzak duruyorum. Sosyal medya daha çok özenti ve gösteriş için kullanılıyor. Sosyal medyayı faydalı alanlarda kullanmamız gerekiyor. Sosyal medyada insanları dinimize yönlendirmemiz lazım. Ben dini paylaşımları takip ediyorum. Bu amaçla kullanılırsa sosyal medya güzel bir platformdur. İnsanları Allah'a yaklaştıran her şey güzeldir, Allah'tan uzaklaştıran hiçbir şeyi de tasvip etmiyorum." diye konuştu.

"Sosyal medya maalesef daha çok amacı dışında kullanılıyor"

Sosyal medya kullanımının amacının dışına çıktığını belirten Halil Dikiciaşk ise, "Aslında sosyal medya çok faydalı bir platformdur. Düzenli, tertipli şekilde kullanılırsa çok faydası vardır. Ama sosyal medya maalesef daha çok amacı dışında kullanılıyor. Bu da tabi bizi üzüyor. Sosyal medyaya bir düzenleme getirilirse daha güzel olur, en azından bir başıboşluk olmaz, her şey daha tertipli, düzenli ve güzel olur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir