• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mısır`da MGK`nın Çağrısı Muhalefetten Destek Buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin başkanlığında olağanüstü toplanan kuruldan yapılan açıklamada, ülkede yaşanan şiddet olayları kınanarak, barışçıl gösteri çağrısında bulunuldu.

Şiddetin sürmesi durumunda bazı il ve ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilebileceği belirtilen açıklamada, ``Barışçıl olduğu sürece ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Ancak yaşanan şiddet olayları Mısır`ın güvenliğini tehdit etmekte ve devrimin ruhuna uygun düşmemektedir. Siyasi ve ulusal güçler, anlaşmazlıkları tartışmak üzere, bağımsız şahsiyetlerin öncülük edeceği geniş yelpazeli bir diyaloğa katılmalıdır`` denildi.

Açıklamada, Mısır yargısının vereceği kararların saygıyla karşılanacağına değinilerek, ``Siyasi anlaşmazlıkların olduğu meselelerin tartışılması ve uzlaşıya varılması, parlamento seçimlerinin şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak mekanizmalar üzerinde anlaşma sağlanması için diyalog çağrısında bulunuyoruz`` ifadesi kullanıldı.

Basın özgürlüğüne vurgu yapılan açıklamada, halkın ve basının güvenlik güçlerine asayişin sağlanması noktasında yardımcı olması istendi.

Açıklamada, ülkedeki her kesime aynı mesafede durulduğu, siyasete müdahil olunmadığı ancak halkın güvenliğinin sağlanması ve isteklerinin karşılanması konusunda sorumlulukların yerine getirilmesine çalışıldığı kaydedildi.

-Muhalefet, MGK`nın diyalog çağrısını olumlu karşıladı

Mısır`daki muhalefet partileri Milli Güvenlik Kurulu`nun, anlaşmazlıkların çözümü için siyasi partilere yaptığı diyalog çağrısını olumlu karşıladı.

Muhalif partiler diyaloğun başlaması için net bir gündem oluşturulması ve alınan kararların yürürlüğe konulacağı mekanizmalar oluşturulması çağrısında bulundu.

Liberal ve sol eğilimli birçok partiyi bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) ise bunların yanısıra bazı şartlar öne sürdü.

Anayasa Partisi liderlerinden Imad Ebu Gazi, ``Diyalog fikri, ilkesel olarak kabul edilebilir ancak biz ciddi ve faydalı olacak bir diyalog istiyoruz. Bu diyaloğun net bir gündemi ve yürütme mekanizması olmalı`` dedi.

Eski Cumhurbaşkanı adayı Amr Musa`nın başkanlık ettiği Kongre Partisi`nin başkan yardımcısı Muhammed el-Arrabi de ciddi bir diyalog istediklerini söyleyerek Kongre Partisi ile hemfikir olduklarını belirtti.

UKC Sözcüsü Halid Davud da anayasadaki tartışmalı maddelerin diyaloğun ilk gündem maddesi yapılması, diyaloğun tören görüntüsü almaması için davet edilen kişilerin sayısının sınırlı tutulması ve diyalogtan çıkan sonuçların yürürlüğe konulmasını garanti edecek mekanizmaların olması durumunda diyaloğa evet diyeceklerini söyledi.

Mısır Halk Akımı Platformu Sözcüsü Hüsam Munis ise diyalog çağrısını değerlendirmek üzere toplandıklarını ve konuyla ilgili açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

 

AA


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir