Ekmen: "Türkiye çok katı güvenlik devletine dönüştü"
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, "Güvenlik Soruşturmaları Yasası"na ilişkin açıklamalarda bulundu.
AYM'nin iptali sonrasında yeniden Meclis'e sunulan Güvenlik Soruşturması Yasası'nı İLKHA'ya değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, güvenlik soruşturmasıyla Türkiye'nin çok katı bir güvenlik devletine dönüştüğünü söyledi.
Güvenlik Soruşturmaları Yasasının, Kanun Hükmünde Kararnamelerle alelacele yapılmış bir yasanın Anayasa Mahkemesince iptal edilmesi üzerine yeniden yapılan bir düzenleme olduğunu dile getiren Ekmen, "Uzunca bir süredir maalesef Türkiye'nin çok katı bir güvenlik devletine dönüştüğünü görmekteyiz. Bu güvenlik devletine dönüşmenin izlerini hayatın her alanında görebiliyoruz. İşe ilk kez girecek olan veya işinde kariyer yapacak kişilerle ilgili hukuka aykırı güvenlik soruşturmalarıyla elde edilen hukuka aykırı bilgilerin kullanımı ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenlemenin hiçbir sınırı yoktu. Bunun da bence sorunlu yerleri var ama Anayasa Mahkemesi kararını dikkate alan en azından bazı şartların burada yerine getirilmiş olduğu gözüküyor." dedi.
"Ortada bir suç yok sadece bir şüphe varsa kişiye bunu açıklayabilme fırsatı verilsin"
Düzenlemenin iki temel sorunu olduğuna değinen Ekmen, "Birincisi, bir kişi hakkında herhangi bir sebeple onun mesleğe girişini veya kariyerini engelleyecek bir iddia varsa kişi bu iddiadan haberdar olmalıdır. Eğer ortada bir suç var ise adli merciler gereğini yapsın ama ortada bir suç yok sadece şüphe varsa bu kişiye bunu açıklayabilme ve anlatabilme fırsatı verilsin. Burada sadece kişilerle ilgili değil, kan ve sıhri hısımlar denilen evlilik yoluyla edindiği akrabalar üzerinden dahi bu soruşturmanın kişiyi etkileme potansiyeli var. İkinci olarak da idarece verilen kararın hiçbir gizliliğe tabi tutulmadan idari yargıda denetlenebilmesi gerekir. Bu iki açıdan bu yasal düzenleme yetersizdir." ifadelerini kullandı.
"Umut ediyoruz ki insanlar ispatlanamamış sebeplerle yok yere mağdur edilmezler"
Son dönemlerde, birçok kişinin dördüncü beşinci dereceden akrabalarının, boş suçlamalar nedeniyle mağdur edildiğini söyleyen Ekmen konuşmasına şöyle devam etti.
"Görünürde Anayasa Mahkemesinin bazı taleplerini yerine getiren bir düzenleme olmasına rağmen uygulamadaki halini ancak İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarıyla gelişecek içtihatlarda görmemiz gerekir. Umut ediyoruz ki insanlar ispatlanmamış, tamamen kurgu, iddia veya şüpheli sebeplerle yok yere mağdur edilmezler. Çıkmış bir yasadan bahsediyoruz. Çok iyi bir yasanın bile kötü kullanıcılar elinde bir zulme dönüştüğünün biliyoruz. Türkiye'de artan, son 5 yılda meydana gelen içe kapanık güvenlik devleti anlayışı, aslında iyi yazılmış bir metni bile bir şekilde kötü uygulamalara dönüştürebiliyor. Bu haliyle biz kaygılıyız." (İLKHA)