• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE YENİ PARADİGMA ŞART!"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hasan Şenol-DOĞRUHABER

Uyuşturucu ile mücadele için öncelikle var olan durumun bir fotoğrafını çekmek gerektiğini belirten Temiz Toplum Derneği Başkanı Ay, “Tabloyu net bir şekilde görmeliyiz ki, bağımlılıkla mücadelede neler yapmalıyız, yaptıklarımızda başarılı mıyız görüp değerlendirebilelim. Bugün ülkemizde uyuşturucuya bulaşma yaşı 8’e kadar indi. Yaklaşık 2 milyon kişi bağımlı. Son dönemlerde bir miktar azalmakla birlikte uyuşturucuya bağlı ölümler yaşanıyor” şeklinde konuştu.

"UYUŞTURUCUNUN YAYILMA HIZI KORONADAN DAHA AZ DEĞİL"

Uyuşturucu ile mücadelenin çok aşamalı ve çok cepheli olması gerektiğini vurgulayan Başkan Ay, “Sadece devlet, sadece STK’lar ya da sadece aileler olmaz. Bu herkesin ve birlikte vermesi gereken bir mücadele. Devlet, üzerine düşeni yapacak. STK’lar üzerinde düşeni yapacak. Aileler de üzerine düşeni yapacak. Yeterli mi? Hayır değil tabii ki. Herkes bu mücadelenin içerisinde olmak zorunda. Çünkü bu illetin yayılma hızı güncel örnek üzerinden gidecek olursa koronavirüsün bulaşma hızından daha az değil ve maske+sosyal mesafe burada geçerli bir korunma yöntemi değil” diye konuştu.

"DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN MANTIĞI DEVAM EDEMEZ"

Mevcut mücadele yöntemlerinin çözüm üretemediğini söyleyen Bilal Ay, “Kimseyi suçlamıyoruz. Bu konuda atılmış her adımı da çok değerli buluyoruz ancak sonuçlar üzerinden gittiğimizde mücadele noktasında bir başarısızlığın olduğu aşikar. Bu konuda yeniden düşünmeye, yeniden plan yapmaya ve yeniden yola koyulmaya ihtiyacımız var. Çünkü söz konusu olan gençlerimiz. Dostlar alışverişte görsün mantığı ile hareket etmeye devam edemeyiz. Bakın bağımlılık cinayetten tecavüze kadar pek çok suça da sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

"YENİ PARADİGMA ŞART"

Bağımlılıkta mücadelede bir paradigma değişikliğinin şart olduğunu ifade eden Başkan Ay, “Bu yüzden 14 maddelik bir çözüm önerisi paketi hazırladık ve kamuoyuna ilan ediyoruz” dedi. Uyuşturucuyla mücadelenin de ciddiyetle yapılması gerektiği belirtilen çözüm önerilerinin bazıları şöyle:

*Sağlık Bakanlığı’nın başkanlığında bir Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu (UMK) kurulmalı.

* Yeni tedavi metotlarıyla ilgili bir ÇARE ARGE Merkezi kurulmalı.

* Cezaevlerindeki uyuşturucu suçlularına yönelik Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri açılmalı.

*Gerek devlet kurumlarının gerekse bağımlılıklarla mücadele eden STK’ların koordinasyonunu sağlayacak, mücadelede etkinliği arttıracak koordinasyon merkezi oluşturulmalı.

*RTÜK, olumsuz rol modellerle ilgili daha aktif bir denetleme mekanizması geliştirmeli. Örnek rol modeller teşvik edilmeli.

* Mahalle kültürünün yeniden ortaya çıkartılmasını sağlayacak adımlar atılmalı. İmar planları bu gözle yeniden incelenmeli.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri