• DOLAR 34.624
  • EURO 36.248
  • ALTIN 2916.636
  • ...
Siirt’te kafes balık yetiştiriciliği için çalışmalar başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt’teki temel amacın baraj gölünün yetiştiriciliğe açılması, girişimcilerin bu alanda yatırım yaparak bölge ve ülke ekonomisine ticari anlamda katkı sağlaması olduğunu dile getiren Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nden Ali Atilla Uslu, baraj göllerinden su sektörü açısından son yıllarda alabalık yetiştiriciliğinin çok büyük bir ivme kazandığını kaydetti.

"Baraj göllerinden alabalık yetiştiriciliği çok büyük bir ivme kazandı"

Ülkemizin enerji kaynağını karşılamak için son yıllarda birçok baraj inşa edildiğine dikkat çeken Uslu, “Bu gün Siirt’te bulunmamızın temel amacı, bulunduğumuz Ilısu baraj gölünde alabalık yetiştiriciliği bakımından uygun olup olmadı noktasında ön veri elde etmektir. Ülkemizin iç sularında 110 bin ton alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü olarak 21 il, bizim görev sahamızda bulunmaktadır.” dedi.

"Girişimcilerin yatırım yaparak bölge ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz"

21 ildeki alabalık üretiminin yaklaşık 40 bin ton civarında olduğunu belirten Uslu, “Bu da ülke üretiminin yaklaşık yüzde 40’ına tekâmül etmektedir. 22 buçuk ton ile en büyük üretim olarak Elazığ ili birinci sıradadır. Siirt’teki temel amaç baraj gölünün yetiştiriciliğe açılması, girişimcilerin bu alanda yatırım yaparak bölge ve ülke ekonomisine ticari anlamda katkı sağlamasıdır.” diye konuştu.

 

"Su ürünleri yatırımları üzerinden çalışmalara başladık"

Ilısu barajının faaliyete geçmesiyle birlikte barajda yapılabilecek su ürünleri yatırımları üzerinden çalışmalara başladıklarını ifade eden Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, bu süreçte geç kalmamak için Elazığ Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile diyaloğa geçtiklerini kaydetti.

Devlet Su İşleri tarafından tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Demirhan, “5 kişilik teknik bir heyetle bu gün baraj havzamızda gerekli teknik çalışmaları yaparak bundan sonra yapılacak çalışma ve yatırımların teknik kapasitelerini belirlemek üzere çalışmalarını yapacaklar. İlimizde istihdam ve yatırım alanı olarak gördüğümüz baraj ve göl havzalarında büyük bir istihdam beklentimiz bulunuyor.” dedi.

"Kafes balıkçılık yetiştiriciliğinde hangi türlerin yapılabileceğini belirleyeceğiz"

Kafes balıkçılık yetiştiriciliğinde hangi türlerin yapılabileceğini belirlemek üzere teknik bir heyetle çalışmalara başlandığını belirten Demirhan, daha sonra hazırlanan raporların kamuoyu ve yatırımcılarla paylaşılacağını ifade etti.

Fazla zaman kaybetmeden çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmek istiyoruz diyen Demirhan, “Baraj havzalarımızda, mevcut endemik barajlarımıza has balık türlerini de bozmadan sanayiye yönelik kafes balıkçılık yetiştiriciliğinde hangi türlerin yapılabileceğini belirlemek üzere teknik heyetle çalışmalarımızı yapacağız, yapılan çalışmaların ardından belirlenen kriterler üzerinden hazırlanan raporları kamuoyu ve yatırımcılara paylaşacağız." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir