• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Sağlık-Der’den Covid-19 raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık-Der şube başkanları ve teşkilat mensuplarıyla gerçekleştirilen toplantı sonucunda hazırlanan 16 maddelik raporda, yeni normalleşme sürecinde vaka sayısının arttığı, bu artışa maske kullanılmasına önem verilmemesi ve sosyal mesafe kuralına uyulmamasının neden olduğuna dikkat çekildi.

Sağlık-Der Kilis Şube Başkanlığı tarafından paylaşılan raporda, Covid-19 ile ilgili yapılması gerekenler maddeler halinde şöyle sıralandı:

“1-Hükümet, halk sağlığına daha büyük bütçeler ayırmalıdır. Halk sağlığına yönelik tarama çalışmaları, bulaşıcı hastalıkları önlemeye yönelik tedbirler daha ciddi alınmalıdır. Hastaneler modernize edilmeli, yoğun bakım yatak sayıları artırılmalıdır.

2-Vatandaşlarının tamamının Türkiye’yi yaşanabilir bir ülke yapan sağlık güvencesi devam ettirilmelidir.

3-Covid-19 direkt akciğerleri hedef almaktadır. Tütün ve alkol, bağımlılık yapan maddeler bağışıklığı zayıflatmaktadır. Bu nedenle sağlığa zararlı maddelerle mücadele daha da arttırılmalıdır.

4-Salgın tamamen geçinceye kadar halka açık tüm alanlarda ağız ve burun maskeyle, atkıyla, şalla veya başörtüsüyle kapatılmalıdır. Eller 20 saniye sabunla yıkanmalıdır. Dezenfektanlar kullanılmalıdır. Mecburi yapılması gereken işlerde maske, eldiven kullanılması, fiziki mesafe korunması gerekmektedir. İmmüniteyi destekleyici vitaminler içeren besinler alınmalıdır.

5-Salgınla ön cephede mücadele veren sağlık personelinin etkin çalışması için tıbbi malzeme, ilaç dâhil olmak üzere tüm ihtiyaçları büyük ölçüde sağlanmaktadır.

6-Epidemiyoloji ve filyasyon uygulamaları yapılarak gerektiği kadar Covid-19 testi yapılmaktadır.

7-Salgınla ilgili ülkeler ve kuruluşlar arası bilgi paylaşımı sağlanarak covid-19’a karşı etkin müşterek mücadele gerçekleştirilmelidir.

8-Salgında kullanılan malzemeleri, geliştirilen ilaçları ve solunum cihazlarını Türkiye tüm ülkelerle paylaşmaktadır.

9-Covid-19 sürecinde filyasyon ekiplerinde yer alıp özverili çalışmalar yapan sağlık personellerinin fazla mesaileri nöbet olarak değerlendirilmeli, karantina koşulları iyileştirilmelidir. Sağlık personelleri dışında pandemi sürecinde rol oynayan temizlik personelleri de plazma tedavisinde çalışan personeller de hizmetlerinin karşılığı olarak ödüllendirilmelidir.

10-Şehir hastaneleri salgın sürecinde fevkalade ehemmiyetli ve verimli bir rol oynamıştır. Bu nedenle her Büyükşehir’e şehir hastanesi kurulmalıdır.

11-Yeni normalleşme sürecinde vaka sayısının arttığı gözlenmektedir. Bu artışa maske kullanılmasına ehemmiyet verilmemesi ve sosyal mesafe kuralına uyulmaması neden olmaktadır.

13-Haziran ayında ‘Geçmiş bayramınız mübarek olsun.’ ziyaretleri ve taziye ziyaretlerinde Covid-19’un kayda değer bir artışa geçtiği gözlemlenmektedir. Taziye ziyaretleri kısıtlanmalıdır.

14-Sağlık personellerinin karantina sürecinde aileleriyle görüşemediğinden ve bazı illerde ev dışı konaklamalarını iyi olmadığından dolayı psikolojik olarak yıprandığı ortaya konmuştur. İhtiyacı olan sağlık personeline psikolojik destek verilmeli ve sağlık personellerinin koşulları iyileştirilmelidir.

15-Ülkemizin pandemiyle mücadelesinde diğer ülkelere nazaran başarılı olmasında hekimlerimizin rolü büyüktür. Hekimlerinin pratik düşünen pratik karar veren bir hususiyetinin olması salgınla mücadelede etkin rol oynamıştır.

16-Pnömoni vakaları kontrol edilmelidir, bunların bir kısmı Covid-19 olma olasılığı mevcuttur.

17- Sağlık-Der Covid 19 ile mücadele veren personelin psikolojik durumuyla ilgili Afyon Kocatepe Üniversitesi ile birlikte bir çalışma başlatmıştır. Yakın zamanda bu çalışma sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.” (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir