• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
MERSİN - 1800`lü yıllarda ticaretiyle ortaya çıkan Mersin, 1886`da Ticaret ve Sanayi Odasının kurulması ile ekonomisini kurumsallaştıran ilk birkaç kentten biri olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin`in bugünkü başarısını erken kurumsallaşma bilincinde aranması gerektiğini vurguladı.

Mersin`in bölgede dış ticaretin merkezi olduğunu belirten Aşut şunları söyledi; "Tren yolunun kente gelişi, limanın yapılması, Türkiye`nin ilk Serbest Bölgesinin kurulması ve ardından kentin eğitim ve bilim alt yapısının gelişmesi anlamında Mersin Üniversitesi`nin kurulması kentin tarihinin sıçrama tahtaları olmuştur. Mersin artık kabına sığmayan, yerel politikaların ve bürokrasinin yavaş hızına tahammül edemeyen bir kent haline gelmiştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu gördük ve hedefleri buna göre belirledik. Bunu yaparken de kamu ve özel tüm kent dinamikleri ile bu işi yapmaya çalıştık."

Mersin iş dünyası şikâyet etmedi, çözüm buldu
MTSO Başkanı Aşut, "Mersin küresel ekonomik krizlerde bile üretmeye, istihdam yaratmaya ve ihracatını arttırmaya devam etti. Mersin iş dünyası şikâyet eden ve ağlayan olmadı. Gidilmeyen pazarlara gitti, risk aldı. Bu kararlılığın sonucunda Mersin 2011 yılını Türkiye`nin istihdam şampiyonu olarak kapattı. TOBB öncülüğünde başlatılan, devletin desteği ile olgunlaşan ve Odaların uygulamaları ile hayata geçen, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı istihdam seferberliği olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri- UMEM projesinde işsiz ve mesleksiz gençlere en çok kurs açan, en çok istihdam sağlayan kent oldu. Mersin iş dünyası elini taşın altına koydu, bir sosyal sorumluluk olarak bu işe yüreğini koydu ve sonuçta Mersin işsizlikte ciddi başarılar elde etti. Sürekli göç alan bir il olarak bunlar küçümsenmeyecek başarılardır" dedi.

Bölgemizde teşviki en etkin ve verimli kullanan 2. kent olduk
Mersin`in teşvik yönünden en verimli kent olduğunu açıklayan Aşut son olarak şunları söyledi, "Mersin iş dünyası bugüne kadar teşvik alan bir kesim olmamış ve hep kendi çabası ile bir noktaya gelmiştir. Yeni teşvik yasası geçmişin adaletsizliklerini kısmen ortadan kaldırmış ve sonuçta Mersin bölgesinde en çok teşvik projesi olan 2. kent olmuştur. Bunun yatırımları daha da hızlandıracağını göreceğiz. Ancak, esas sorunumuz yatırımcıya arsa tahsisi konusudur. Mersin her zaman yatırımcı için cazip bir bölgedir. Lojistik avantajları, dış ticaret tecrübesi, nitelik iş gücüne ulaşım ve enerji kaynaklarına olan yakınlığı Mersin`i doğal bir yatırım alanı haline getirmektedir."
(A. Hakim Kurt-İLKHA)