• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
PARDUS akıllı cihazlara da gelecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilim Merkezi (ULAKBİM) arasında, yerli ve milli işletim sistemi PARDUS’un yaygınlaştırılmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Törede konuşan Varank’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle oldu:

ETKİN SİSTEM

“Diyanette şimdiye kadar 872 kullanıcı TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım PARDUS’a geçti. Yurtdışındaki bulut sunucularındaki veriler, kurumun kendi veri merkezine taşındı. Ayrıca, Diyanet sunucularına TÜBİTAK’ın kurulum rehberini yayınladığı açık kaynak Jitsi video konferans sistemi kuruldu. Böylece Başkanlığımız pandemi sürecinde, güvenli ve maliyet etkin bir sistemi en hızlı devreye alan kurumlardan oldu.”

10 BİN BİLGİSAYARDA KULLANILACAK

“İmzalayacağımız protokolle Açık Kaynak PARDUS’un Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan on bin bilgisayara yaygınlaştırılması mümkün olacak. Bu durum yerli ve milli yazılım alanında, kamuda şimdiye kadar yapılmış olan en yaygın kullanım sözleşmesi anlamına geliyor.”

SİBER GÜVENLİK

“Açık kaynak aynı zamanda siber güvenlik açısından da önemli avantajlar sunuyor. Yurt dışından alınan ürünler; hem bilgi güvenliği hem de dış bağımlılık açısından önemli maliyetler doğurabiliyor. Bakanlık olarak yazılım ekosisteminin geliştirilmesini son derece önemsiyoruz.”

AKILLI TAHTALARA ÖZEL

“Şu an 100 bine yakın kullanıcı PARDUS işletim sistemini kullanıyor. Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Milli Savunma Bakanlıkları ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi kurumlar hali hazırda analiz ve dönüşüm sürecindeler. Pardus’u erken yaşlarda öğrencilerimize de tanıtmak istiyoruz. Bu manada Milli Eğitim Bakanlığı ile sınıflardaki Akıllı Tahtalara özel bir Pardus sürümünü yaygınlaştırıyoruz. Pardus ne kadar yaygınlaşırsa; eksiklikleri de o denli tespit edilip raporlanacak ve bu sayede geliştirme süreçleri hızlanacak.”

AKILLI CİHAZLAR ARASINDA DA YER ALACAK

“Yeni teknolojiler için Pardus sürümleri hazırlamaya devam ediyoruz. Nesnelerin İnterneti dünyasında en yaygın kullanılan ARM-işlemci tabanlı mini-bilgisiyarlar için yakın zamanda bir sürüm çıkaracağız. Böylece Pardus, masaüstü çözümleri yanında akıllı cihazlar arasında da yerini alacak. Gençlerin bu sistemi kullanmasını teşvik etmek için interaktif eğitim içerikleri hazırlıyoruz.”

DİJİTAL ROZET

“Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun son 2 aydır devam eden Açık Seminerleri hakkında da bilgi vermek istiyorum. Temmuz ayından itibaren öncelikle PARDUS olmak üzere, çevrim içi eğitimlere başlayacağız. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayanlara dijital rozet vereceğiz. Dijital rozete sahip olanlar, bu alandaki yetkinliklerini ispatlamış olacaklar.”

YAZILIM OKULLARI

Yine Açık Kaynak Platformu kanalıyla, kodlama eğitim programları düzenleyecek ve yazılım okulları açacağız. Oyunla öğrenme temelli bu okullar her sene binlerce mezun verecek.

PARDUS NEDİR?

“PARDUS, Debian GNU/Linux temelli Özgür ve Açık Kaynak kodlu bir işletim sistemidir. İnternet üzerinden ücretsiz olarak indirilebilmekte ve kurulabilmektedir. Kişisel veya kurumsal kullanımlar için Pardus’un rekabet edebilir ve sürdürülebilir bir işletim sistemi haline getirilmesi için TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde geliştirme ve idame çalışmaları devam ettirilmektedir.”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir