• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
KRAL DEĞİL, KURUL KARAR VERSİN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını, yurt dışından hacı adayı kabul etmeyeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, insanları salgına karşı koruyacak bir aşının henüz bulunmadığı belirtilerek, sosyal mesafeyi koruma imkanlarının zor olduğu ortamlarda salgının hızla yayıldığı kaydedildi.

Açıklamada, kutsal toprakların misafirlerini korumak amacıyla daha önce umre ziyaretlerinin askıya alındığı ve bunun da tüm İslam ülkelerince memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

Bakanlık açıklamasında, Müslümanların sağlığını korumak amacıyla bu yıl yurt dışından hacı adaylarının kabul edilmeyeceği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kovid-19 salgınının yayılmaya devam etmesi, kalabalık ortamlar ve uluslararası ulaşımın daha da riskli olması, küresel vaka sayılarının ciddi şekilde artması nedeniyle Hac ve Umre Bakanlığı, bu yıl hac ibadetini ülkede ikamet edenlerle sınırlı tutacaktır."

KARARA TEPKİ GELDİ

Suudi’nin hac kararına İttihadul Ulema’dan tepki geldi.

İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek konuyla ilgili gazetemize verdiği demeçte, Suudi’nin verdiği kararı eleştirdi.

Suudi’nin diğer İslam ülkeleriyle istişare etmeden böyle bir karar almasının, talihsiz olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Mekke ve Medine coğrafik olarak her ne kadar Suudi Arabistan’ın içerisinde olsa dahi bu bir gerçektir ki bütün İslam aleminin mabetleridir. O mekanlar, sadece Suudilerin kutsalı değildir.” ifadelerini kullandı.

Her sene dünyanın dört bir yanından bütün dünya Müslümanlarının hac ibadetini yerine getirmek için akın akın bu toprakları ziyaret ettiğini belirten Molla Beşir Şimşek, “Bu sene de milyonlarca Müslüman hac için müracaat etmiş ve bu hususta belli bir aşamaya gelinmiştir.” Dedi.

Suudi’nin ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreçte olduğuna dikkat çeken Şimşek, “bu yüzden olabildiğince çok Müslümanın hac ibadetini yerine getirmesini istiyorlar ve kararı aylardır erteliyorlardı” açıklamasında bulundu.

Molla Beşir Şimşek ayrıca Endonezya ve İran gibi bazı ülkelerin, Suudi Arabistan’ın kararını beklemeden, bu yıl hac merasimi için hacı göndermeyeceklerini açıkladıklarını hatırlattı.

ORTAK HEYET TALEBİ

Molla Beşir Şimşek, kutsal topraklarla ilgili alınacak kararlara dair ise şöyle konuştu: “Aslında gönül isterdi ki hac ile ilgili olarak alınan bütün kurallar, a’dan z’ye olup biten bütün çalışmalar, bütün Müslümanları temsil eden ortak bir heyet tarafından alınsın. Ancak maalesef bugüne kadar böyle yapılmamıştır ve Suudi Arabistan o mekanlarla ilgili bütün kararları tek başına almıştır. İslam ülkelerinin bu anlamda girişimi olmalıdır ve böyle bir heyet bir an evvel oluşturulmalıdır.”

Kararın fıkhi boyutuna da değinen Şimşek, “İhtiyaç halinde böyle bir kararın alınması uygundur. Zaten birçok muteber ilmi kurum daha başından beri bunu dile getirmiştir” diye konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir