• DOLAR 34.289
  • EURO 37.547
  • ALTIN 2919.468
  • ...
Bingöl`ün eğitim sorunlarının çözülmesi çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Eğitim-Bir Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, yaptığı açıklamayla eğitim camiasının sorunlarını dile getirdi.

 

2012-2013 eğitim-öğretim yılı birinci döneminin sona erdiğini hatırlatan Kava: \"Eğitim sistemi üzerinde uzun vadede önemli etkileri olacak değişikliklerin yaşandığı zaman dilimi olarak anılacak bu dönemde 4+4+4 yeni eğitim sistemi hayata geçirilmiş, okula başlama yaşı aşağı çekilmiş, lise zorunlu eğitim kapsamına alınmış. Din eğitimini de içerecek şekilde seçmeli dersler havuzu genişletilmiş, haftalık ders saatlerinde artış yapılmış, yüksek öğretimin yeniden yapılandırılması konusu ve YÖK Yasası tartışmaya açılmış, üniversitedeki öğrencilere uygulanan zorunlu katkı payı, harçlar kaldırılmış, Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı kurumlardaki öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğinde yetersiz ama önemli değişiklikler yapılmıştır. Eğitim sisteminin tek tipçilikten arındırılması adına önemli adımların atıldığı 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde eğitim çalışanlarını mağdur eden sorunlara ise köklü çözümler geliştirilmemiş ve sorunların önümüzdeki döneme devretmesine neden olunmuştur\" dedi.

 

\"Ek ödeme mağduriyeti acilen çözülmelidir\"
Ek ödeme sorunun çözülmediğini vurgulayan Kava: \"Eşit işe eşit ücret\" kapsamında 666 sayılı KHK ile farklı kurumlarda aynı unvanda çalışan kamu personelinin ücretlerinde ek ödeme oranları üzerinden eşitleme yapılırken, öğretmen ve öğretim elemanlarının ücretlerinde iyileştirme yapılmamış, öğretmen ve öğretim elemanları KHK mağduru haline getirilmiştir. 2012 yılı toplu sözleşme sürecinin mutabakatsızlıkla sonuçlanması ve devamında bir günlük iş bırakmamıza neden olan \"ek ödeme\" sorunu hala çözülmemiştir. Anayasa Mahkemesi`nin, 666 sayılı KHK`nın iptali istemiyle açılan davada, bazı maddelere yönelik iptal kararı vermesi bir fırsat olarak görülmeli ve iptal kararı sonrası yapılacak yeni düzenlemede öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödeme mağduriyeti de giderilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun`da yapılan değişiklik ve 4+4+4 yeni eğitim sistemine ilişkin yasal değişiklikler içeren düzenlemeler sonrası yönetmelikleri güncelleyememiştir. Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği gibi yönetmelikler ivedilikle değiştirilmesi gerekirken, değişiklikler ötelenmiş, uygulamada oluşan çelişkiler nedeniyle yaşanan sorunlar daha da birikmiştir. Başta şube müdürlüğü atamaları olmak üzere eğitim kurumu yöneticilikleri atanma süreci belirsizliğini korumaktadır. Genel idare hizmetleri sınıfı çalışanlarından yardımcı hizmetli, memur, şef gibi personelin görev tanımları, atanma ve yer değişiklikleri hususları yönetmelik çıkarılamadığı için hala muallakta durmaktadır. Bakanlık, Ekim 2012 Kurum İdari Kurulu Çalışma Raporu gereği, başta yetkili sendika olmak üzere eğitimin paydaşlarının da görüşlerine başvurarak değişiklikleri bir an önce yapmalı ve devam eden belirsizliği ortadan kaldırmalıdır\" ifadelerini kullandı.

 

\"Şubat`ta özür grubu atamaları ve ilk atama yapılmalıdır\"
Özür durumundan yer değişikliği talepleri karşılanmayan öğretmenlerin, eş ve çocuklarından ayrı yaşamaya devam ettiklerine dikkat çeken Kava, eş durumu, öğrenim durumu ve sağlık durumu özrüne bağlı yer değişikliklerinin Şubat ayında yapılması taleplerini dile getirdi.

 

4+4+4 yeni eğitim sistemi ile birlikte öğretmen ihtiyacında artış olduğunu ifade eden Kava, öğretmen eksikliğinin ücretli öğretmen uygulaması ile giderilmeye çalışıldığı belirterek, \"Eğitim en önemli iş, öğretmen ise eğitimin en önemli unsurudur. Nitelikli eğitim için öğretmenden tasarruf yapılamaz. Bakanlık bu durumu gözden kaçırmamalı, Şubat`ta 30 bin, Ağustos`ta 70 olmak üzere 100 bin yeni öğretmen ataması için gerekeni yapmalıdır\" dedi.

 

\"Bütçe problemleri artarak devam eden okullara kaynak ayrılmalıdır\"
Bütçe problemlerinin çözülmesini isteyen Kava, okullarda yaşanan olumsuzlukların önüne geçilebilmesi ve eğitim yöneticilerinin sorunlardan ziyade eğitime yoğunlaşabilmesi için, okullara ihtiyaçları oranında kaynak ayrılması gerektiğini söyledi.

 

\"Kamu çalışanlarına kılık-kıyafet dayatması bitmelidir\"
Kamuda kılık-kıyafet yönetmeliğinin bitilmesi çağrısında bulunan Kava: \"Öğrencilere tek tip kıyafet dayatmasından vazgeçilmiş fakat kamu çalışanlarına kılık-kıyafet dayatması devam etmektedir. 1982 yılından kalma darbe döneminin iklimini yansıtan kılık ve kıyafet yönetmeliği bir an önce çöpe atılmalıdır. Çalışanların saçı, bıyığı, ayakkabı topuk boyu, giyilen pantolonunun kumaşı, kazağının yakası ve başın açık olup olmaması gibi birçok gereksiz ve gülünç dayatma içeren yönetmelik darbecilerle birlikte tarihteki kirli yerini almalıdır. `Özgürlük İçin 10 Milyon İmza` kampanyamıza internet ortamında katılmak ve destek vermek isteyenler için www.ozgurlukicin10milyonimza.com adıyla bir site açmış bulunmaktayız. Milletimizden isteğimiz desteklemek için imza formlarını sendika sitelerimizden ya da www.ogzurlukicinonmilyonimza.com sitesinden indirerek etrafındaki insanlara imzalatıp formu Bingöl şubemize veya Dörtyol saat kulesi önünde kurduğumuz standımıza göndermeleridir\" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir