• DOLAR 35.355
  • EURO 36.532
  • ALTIN 3030.28
  • ...
Gaziantep’teki tarihi çarşıların esnafı umudunu gurbetçilere bağladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçmiş yıllardan bu yana bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan tarihi Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı’nda bu günlerde işleri bir hayli durgun olan esnaf, bazı günler siftah bile yapamamaktan yakınıyor.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle piyasadaki durgunluktan yakınan esnaf, önümüzdeki günlerde gurbetçilerin gelmesiyle piyasanın bir nebze de olsa hareketlenmesini ve işlerinin açılmasını bekliyor.

Tarihi çarşılardaki esnaf, umudunu yaz aylarında memleketlerine tatil için gelecek gurbetçiler olurken esnaf, gurbetçilerin kente gelmesiyle birlikte işlerinin de hareketleneceğini ve durgun olan piyasanın canlanacağını ümit ediyor.

500 yıllık tarihe sahip Bakırcılar Çarşısı ve yaklaşık 300 yıllık Almacı Pazarı esnafı, pandemi döneminde geçirilen zor günlerin ardından gurbetçilerin tatil için memleketlerine gelmesiyle yeniden o eski canlı günlerine dönmeyi ve işlerinin açılmasını arzuluyor.

Gaziantep’in yanı sıra Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır ve Hatay gibi çevre illere de hitap eden tarihi çarşıların esnafı, Covid-19 pandemisi boyunca yaşadıkları bu sıkıntılı günleri, tatil için ülkelerine gelmesi beklenen gurbetçilerle geride bırakmak istiyor.

45 yıldır Almacı Pazarı’nda esnaf olduğunu belirten Aydın Şenkaya, yaklaşık 4 aydır Covid-19 salgını nedeniyle işlerinin olmadığını, normalleşme sürecinin de esnafa yaramadığını belirtti.

“Gurbetçilerin gelmesi bütün esnafa yansıyacaktır”

Esnaf olarak ümidini önümüzdeki aylarda gelmesi beklenen gurbetçiler olduğunu belirten Şenkaya, “Üç ay oturduk. Avrupa ülkelerinden müşterimiz gelmedi, işlerimiz düştü. Siparişlerimizi kargo yoluyla gönderdik. İşlerimiz fena değildi. Şu anda gurbetçileri bekliyoruz. İnşallah gurbetçiler gelirler ve bizde satışlarımızı yaparız. İnşallah gurbetçileri bekliyoruz ve işlerimiz açılır. Gurbetçiler genelde biber salça ve kurutmalık alıyorlar. Gurbetçilerin gelmesi sadece çarşımız için değil, bütün esnafa yansıyacaktır. İnşallah ümitliyiz ve bu hastalık sona erer de normal işlerimize devam ederiz.” dedi.

“Gurbetçilerin diğer yıllara oranla yüzde 30 oranında geleceğini tahmin ediyorum”

Almacı Pazarı esnaflarından Zeynel Abidin Karaoğlu da, pandemi sürecinde esnaf olarak zor günler geçirdiklerini, dükkân kirası, elektrik, işçi aylığı, diğer benzeri ödemelerini erteleyemedikleri için de mağdur olduklarını belirterek, şunları söyledi:

“Küresel bir salgın ile karşı karşıya iz. Normalde mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında bölgeden tur halinde müşterilerimiz gelirdi. Maalesef virüs nedeniyle hiçbir tur organizasyonu olmadı. Önümüzde gurbetçi sezonu var. Maalesef gurbetçi sezonundan da pek bir ışık gözükmüyor. Çünkü küresel bir salgın olduğundan dolayı Avrupa'da da bir Türk düşmanlığı var. ‘ Türkiye’ye gitmeyin’ şeklinde bir karalama kampanyası var. ‘Yunanistan, İspanya ve Fransa'ya gidin’ şeklinde tavsiyelerde bulunuyorlar. Gurbetçilerden de bundan dolayı pek fazla bir ümidimiz yok. Gerçekten esnaf çok zor durumda ve şu anki durumumuz pek iç açıcı değil, bir iş beklentisi de yok. Esnaf sabırla bekliyor. Tabi gurbetçiler gelirse de satışların pek artacağını sanmıyorum. Gurbetçilerin de diğer yıllara oranla yüzde 30 oranında geleceğini tahmin ediyorum. Her gelen gurbetçi de alışveriş yapmıyor. Şu an insanlarda psikolojik bir baskı da var. Mevcut para durumunu korumaya çalışıyor. Bizim ürünlerimiz biraz lükse kaçıyor. Bundan dolayı pek bir umudumuz yok ama yine de bekliyoruz. Yapacak bir şey yok, inşallah bir an önce hayat düzelir, eski düzenimize döneriz.”

“Gurbetçilerin ve turistlerin gelmesini bekliyoruz”

Bakırcılar Çarşısı esnaflarından Emre Erdoğan da işlerinin çok durgun olduğunu ve yapmaları gereken satışları yapamadıklarını belirterek, “Covid-19 nedeniyle işlerimiz pekiyi değil. Yüzde 40-50 civarında işlerimiz düştü. Şu anda halk ancak günlük ihtiyacını karşılayabiliyor. Bundan dolayı kimse gelip bakır eşya almıyor. Bizim de satışlarımız yazın genelde turistlere yönelik oluyor. Şu an Gaziantep'e halen tur gelmiyor. Müşteri potansiyelimiz yarı yarıya düştü ve gurbetçilerin gelmesiyle işlerimizin düzelmesini bekliyoruz. Normalde bizim çok güzel işlerimiz vardı. Normalde biz her yaz ve okullar tatil olduğunda üniversite öğrencileri ile memurlar gelir. Bu dönemde işlerimiz açılıyor. Şu an gurbetçi gelmiyor. Bir de kısıtlama kaldırıldı, vatandaşlar denize gitmez. Gaziantep, Diyarbakır yani deniz olmayan turistik bölgelere gelir diye bekledik ama şu anda yine gelen-giden yok. Allah'a şükürler olsun kısmen de olsa işlerimiz oluyor ama beklediğimiz gibi bir potansiyel müşteri seviyemize ulaşamadık.” ifadelerini kullandı. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir