• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Covid-19 nedeniyle kurbanlık satışı randevu sistemiyle yapılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı öncesi ildeki hayvan yetiştiricileri hazırlıklara başlarken, bu yıl yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisi nedeniyle kurban pazarlarında, satışlarında ve kesimlerinde de yeni bir dönem başlıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Kurban Bayramı'nda vatandaşların dini vecibelerini yerine getirmek için herhangi bir endişelerinin olmaması gerektiğini, gerekli hazırlığın yapıldığını açıklamıştı.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Türkiye genelinde kurban kesimi ve satışı yapılacak olan yerlerde alınması gereken tedbirler belirlenirken, Gaziantep’te hayvan yetiştiricileri de hazırlıklarına başladı.

Bu kapsamda Gaziantep İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Covid-19 pandemisi nedeniyle kurban satış ve kesim noktalarında yaşanan yoğunluğun önüne geçmek için bu yıl kurban satışını randevu sistemi ve online üzerinden yapacak.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurban kesimi ve satışı ile ilgili bilgiler veren Gaziantep İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Osman Türkman, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala her türlü hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Kurbanlık hayvan sayısının yeterli olduğunu belirten Türkman, kurbanlık temini konusunda herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını ifade etti.

 “Kurbanlık hayvan sayısında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz”

Gaziantep'te küçükbaş ve büyükbaş kurban sayısının yeterli miktarda olduğunu belirten Türkman, “Gaziantep hayvan hareket merkezi olduğundan dolayı hem kurbanlık hem de kesimlik hayvanlar çevre illerden geliyor.  Hem Sinan Bölgesi’ndeki ahırlarımızda hem de üyelerimizle ve üreticilerimizdeki hayvan sayısı Gaziantep'teki kurban ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak kadar var. Allah’ın izniyle kurbanlık hayvan sayısında herhangi bir sıkıntı yaşanmaz.” dedi.

“Coronavirus nedeniyle kurban satış yerlerinde sıkı tedbirler alınacak”

Gaziantep'te her yıl valilik koordinasyonunda bir kurban komisyonu kurulduğunu ve bu komisyonun kurban satış ve kesim yerleri ile ilgili kararlar aldığını belirten Türkman, “Bu komisyon bu yılda toplanacak. Ama bu yıl Coronavirus’ten dolayı farklı tedbirler alınacak. Bakanlığımız zaten hafta sonu bununla ilgili bir kararname yayımladı. Coronavirus tedbirleri kapsamında ilimizde de bu tedbirler alınacak. Kurban satış ve kesim yerlerinde insanların bir araya gelmesini mümkün mertebe en aza indirmek, daha ziyade randevu sistemi ile kurban satış yapmayı hedefliyoruz. Özellikle son bir haftada Kurban Bayramı’na 4-5 gün kala şehrin belli bölgelerine kurban pazarları kurulacak. Coronavirus tedbirleri kapsamında halkın bir araya gelmesini mesafeli bir şekilde sağlayarak kurbanlık almalarını sağlayacağız. Yine belirlenecek noktalarda kesimlerini yapmaları sağlanacak.” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşın güvenerek hayvan alabileceği bir sistem kuracağız”

Geçen yıl kurban satış ve kesim noktalarındaki eksikleri yetkililere bildirdiklerini belirten Türkman, şunları kaydetti:

“Kurban pazarları, kesim ve satış yerlerinde atıklarla, lavabolarla, özellikle hayvanların su ihtiyaçları ile ilgili sıkıntılar vardı. Bunları yetkilere ilettik. Bu kapsamda tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Şu anda birlik olarak bir çalışmanın içerisindeyiz. Eğer tamamlayabilirsek üyelerimizin bir kısmının hayvanlarını satışını biz yapmayı düşünüyoruz. Vatandaş güvenerek hayvan alabilecek bir merkeze ulaşmış olacak. Hatta kesimi de organize edip, beraberinde kurban kesecek vatandaşlara bu hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili şu anda bir ön çalışmamız var. İnşallah tamamlarsak bunu da halkımıza duyuracağız. Üyelerimiz ve üreticilerimizin hayvanlarını birliğimizin kontrolünde gerekirse vatandaş pazara gelmeden internet üzerinden hayvanını görecek ve bunların da kesimini biz sağlayıp, onlara kurbanlıklarını göndereceğiz. Şu anda böyle bir sistem üzerinde çalışıyoruz.”

Bu yıl kurban satış ve kesim noktalarında sıkı tedbirlerin alınacağını belirten Türkman, bu yıl kurban satışlarının randevu sistemiyle yapılacağını ifade etti.

“Bu yıl online kurban satışı yapacağız”

Türkman, kurban satış noktalarındaki yoğunluğun önüne geçmek için birlik olarak online kurban satışı yapacaklarını belirterek, şunları söyledi:

“İnternete kurbanlık hayvanın resmini koymayı düşünüyoruz. Vatandaş sitemize girecek ve hayvanını beğenecek. Hayvanın kaç kilo olduğunu ve kulak küpesinden geçmişini öğrenebilecek. Eğer hayvanı beğenirse küpe numarasını aldığını söyleyecek ve ondan sonra havalesini yapacak. Biz o hayvanı ona göre ayrı bir bölüme alacağız. Kurban Bayramı günü de randevu vereceğiz. Belirlenen kurban satışı noktasına gelecek dilerse kesimini de yapacağız.”

“Kurbanlık fiyatı belirlenirken üretici ve tüketicinin durumu dikkate alındı”

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan fiyatlarının da belirlendiğini belirten Türkman, “Biz kurban fiyatlarını belirlerken üreticinin maliyetini göz önüne almak zorundayız. Geçen yıl hallik (ivesi) erkek koyun kilogramının fiyatını 23 TL'den açıklamıştık. Kurbanlık dana fiyatını da 20 TL'den açıklamıştık. Geçen yıl 65 TL civarında olan yemin torbası bu yıl 90 TL oldu. Geçen yıl 90 kuruş olan yem hasattan önce mercimek zamanı 2.50 TL'ye kadar çıktı. Geçen yıl 30 kuruş civarında olan beyaz saman, bu yıl hasattan önce 70-80 kuruşa kadar çıktı. Arpa fiyatları 1 TL'den 1.60 kuruşa kadar çıktı. Yani üreticiler elindeki kurbanlıkları ve hayvanlarını bu rakamlarla beslemek zorunda kaldılar. Dolayısıyla maliyetler çok aşırı bir şekilde arttı. Ama biz bir taraftan üreticiyi düşünürken, tüketicinin de alım gücünü hesaplamamız lazım. O yüzden özellikle pandemiden dolayı orta direk gerçekten şu anda sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Yani insanlar dükkanlarını açamadı, azımsanmayacak sayıda birçok kişi işini kaybetti. Bunları da göz önüne alarak üreticinin zarar etmeyeceği bir rakamı açıklamaya çalıştık.” diye konuştu.

“Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre 4 TL arttı”

Kurbanlık fiyatları belirlenirken tüketicinin azalan alım gücünü ve pandemi salgınını da göz önünde bulundurduklarını ifade eden Türkman, geçen seneye oranla kurbanlık fiyatlarında 4 TL’lik bir artışın olduğunu belirterek, “Buna göre Hallik (ivesi) erkek koyun kilogram fiyatı 27 TL, diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 26 TL, erkek çebiş (keçi) kilogram fiyatı 25 TL, danan kilogram fiyatı 23 TL ve düve kilogram fiyatının ise 22.5 TL olmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.

Bu fiyatlardan firenin düşülmeyeceğinin altını çizen Türkman, diğer illerde olduğu gibi Gaziantep’te de fire düşme olayının kaldırıldığını belirtti.

“Kurban olacak koyun ve keçinin bir yaşını doldurmuş olması lazım”

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili de bilgi veren Türkman, “Kurban Bayramı’nda vatandaşlarımızın da sağlıklı ve güvenli hayvanlardan kurban yapmaları için koyun, keçi gibi küçükbaş hayvan satın alacakların hayvanların kulak küpesi ve nakil belgesi olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Başka ilden sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ise, veteriner sağlık raporu olup olmadığını kontrol etmeleri, bu belgeleri bulunmayan hayvanları satın almamaları gerekir. Hayvanın sağlık durumu kontrol edilmelidir. Yine küçükbaş hayvanın yaşına dikkat edilmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl vekalet yoluyla belirlenen kurban kesim bedeli ile ilgili de bir değerlendirme yapan Türkman, belirlenen fiyatların çok düşük olduğunu ifade ederek, “Diyanet ve Kızılay gibi benzeri kurumların vekalet yolu ile yurt içinde kesmeleri gereken kurbanlıkları yurt içinde temin edip kesmelerini bekliyoruz. Bu ülkede toplamış oldukları kurban paraları ile yurtdışından kesim yaparak etlerini Türkiye’ye getirmelerini doğru bulmuyoruz. Bu kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz.” dedi. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir