• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Tarım Bakanlığı Harekete Geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın "beyaz ekmek bitirilmeli" sözünün ardından kepekli ekmekte yaşanan standart sıkıntısı çözüme kavuşturulmak üzere. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sektör temsilcilerine danışılarak hazırlanan unda ikinci tebliğ önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek. İlk tebliğle tuz oranını indirmeyi başaran ancak laboratuar ve tahlil imkanları olmadığı için kepek oranını tutturamayan fırıncılara bundan böyle standart un verilecek. Türkiye Fırıncılar Fedarasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Temmuz 2012`de Türk Gıda Kodeksi ekmek tebliğinin yayınlandığını hatırlatarak, "Bu tebliğde tuz oranı 1.75`den 1.50`ye indirilecek kepek oranı da 0.65`e çıkarılacaktı.

Bu tarihten sonra fırınlar bunu uygulamaya koydu. Tuz oranını yüzde 95 oranında tutturduk. Ancak kepek oranında sıkıntılar var. Bu oranı tutturmak için bizim laboratuar ortamına ihtiyacımız var" dedi. Şimdi bunun için yeni bir tebliğ çıkmak üzere olduğunu dile getiren Balcı şunları söyledi: "Bu tebliğde bakanlık bu konuyu kaynağından çözüyor. Gerekli kül ilavesi yapılmış ve randıman oranı tutturulmuş unun bize verilmesiyle bu problem ortadan kalkacak. Bu tebliğin bir iki hafta içinde çıkmasını bekliyoruz. Ayrıca tam buğday ekmekleri de bir önceki tebliğ ile fırınlarımızda bulunduruyoruz. Şu anda yapılan uygulama 2 şekerli çay içen birisinin şekerini önce 1`e sonra yarıma indirerek içmesini sağlamak gibi. Önümüzdeki dönemde bu oran daha da düşebilir."

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen de yeni un tebliği ile un sanayisinden talep edilecek standartlara, yüksek teknolojik imkanlar sayesinde uyum sağlamada herhangi bir aksama yaşanmayacağını bildirdi. Özmen, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan`ın halkımızın daha sağlıklı olan tam buğday unlu ekmek tüketimine yönelik çağrısını kesinlikle destekliyoruz. Yeni un tebliği ile un sanayisi de standartlara uyum sağlamada herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır" diye konuştu.

Kalp ve şekere yol açıyor
Diyetisyen Burcu Cömert, beyaz ekmeğin işlenirken beyazlaştırılması ve diğer işlemler sırasında besin değerlerini kaybettiğini belirterek, kalp ve şekeri de tetiklediğini söyledi. Cömert, "Kişi zayıf olsa bile beyaz ekmek sayesinde şeker ve kalp sorunlarına yakalanabiliyor" dedi.

türkiye

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir