• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
HEM İŞSİZ  HEM BORÇLU
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeki Aras - DOĞRUHABER

Milyonları ilgilendiren KYK öğrenim kredisi ve borçları, çözüm bekliyor. Bin bir zorlukla çocuklarını okutan aileler, okul bittikten sonra da hem işsiz hem de KYK borçlarıyla ortada kalan evlatları için endişeli. Bir çok defa borçların silineceği gündeme getirilse de şu ana kadar bu konuda hiçbir adım atılmadı. KYK borcunun silinmesini bekleyen binlerce üniversite öğrencisi ve mezunu KYK borçlarında son durumu merakla bekliyor. Ara ara sosyal medyada sesini duyurmaya çalışan KYK borçlularına bir destek de HÜDA PAR’dan geldi. Sosyal medya platformu twitter üzerinden HÜDA PAR sosyal medya platformu HÜR EKİP hesabından başlatılan #HemİşsizHemBorçlu tagına destek veren binlerce kişi sorunun çözümü için sesini duyurmaya çalıştı.

5 MİLYON HEM BORÇLU HEM İŞSİZ VAR

Geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlara göre son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan 5 milyon öğrenci olduğu açıklanmış ve bunlardan borçlarını ödemeyen 279 bin 797 borçlu Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilmiş.

İŞ BULAMAYAN AYRI, ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN AYRI SORUN YAŞIYOR

Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL’lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.

KONU MECLİS’E DE TAŞINDI ANCAK…

Öğrenim kredilerini ödemekte zorlanan kişilerin durumu sıkça Meclis’e taşındı. Milletvekilleri, ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme faizi uygulandığına ve geciken borçla, alınan kredinin 2-3 katına çıktığına dikkat çekti. Haciz işlemlerinin başlatıldığını kaydeden milletvekilleri, faizlerin silinmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar çok konuşuldu ancak henüz bir adım atılmadı.

#HEMİŞSİZHEMBORÇLU

Önceki gün sosyal medyadan başlatılan #HemİşsizHemBorçlu tagına binlerce öğrenci ve öğrenci velisi mesaj atarak sesini duyurmaya çalıştı.

TOPLUMUN CİĞERPARELERİ HEM İŞSİZ HEM DE BORÇLUDUR

Taga destek veren HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, “Evet, toplumun ciğerpareleri hem işsiz hem de borçludur. Geleceğe umutla bakmak istiyorlar.” dedi. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin, “Genç işsizlik, sonuçları itibari ile salt ekonomik olarak görülse de gerçekte tamamen toplumsal ve siyasi olan bir problemdir. Çözümün adresi bellidir. Artık bahanelerin arkasına gizlenemezsiniz.” derken bir diğer HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan da “Mezun gençlerimizin birçoğu kendi branşı haricinde mesleklere yönelmek zorunda, birçoğu yıllarca iş sahibi olamadan beklemekte. Bu salgın süreciyle de gençlerimizi zor günler beklemekte. Gelin onlar için iyi haberler verelim. Öncelikle KYK borçlarını silelim.” ifadelerini kullandı.

GELECEĞİMİZ OLAN GENÇLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ

Av. Ali Aktaş da taga yazarak gençlere destek olanlardan biriydi. Aktaş, “Gençlerimiz #HemİşsizHemBorçlu Ve gitgide artan umutsuzluk, geleceğini hukuk devletinin olduğu dış ülkelerde arama isteği. Geleceğimiz olan gençlerimizi kaybediyoruz. HÜDA-PAR, KYK Borcu olan 5 milyon genç kardeşimize dikkat çekiyor. Ve partinin başkaca da çözüm önerileri var.” dedi.

HÜDA PAR'DAN KYK AÇIKLAMASI: TÜRKİYE UMUTSUZ GENÇLER ÜLKESİ OLMASIN!

Geçtiğimiz günlerde 5 milyona yakın öğrenciyi ilgilendiren KYK borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, gençlerin devlete olan borçlarının silinmesi için ivedilikle adım atılması çağrısında bulunmuştu. Açıklamada, "Uzun yılları kapsayan eğitim maratonuna ek olarak bir de sınav koşuşturmaları yüklenen öğrencilerimiz, henüz üniversite sınavlarını kazanmanın mutluluğuna doyamadan eğitim giderlerini karşılayabilmek için kaynak arayışına girmektedir. Devletin ve sivil toplum kuruluşlarının sınırlı sayıda öğrenciye burs sağladığı göz önüne alınırsa, pek çok öğrenci Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun sağladığı öğrenim kredisine başvurmaktadır. Bugün Türkiye'de, KYK kredi borcu olan üniversite mezunu sayısı 5 milyona ulaşmış durumdadır." denildi.

BORÇ 30 BİN TL'NİN ÜZERİNE ÇIKMAKTADIR

'Enflasyon farkı' adı altında öğrencilerden faiz alındığı belirtilen açıklamada, "2020 yılı Ocak ayı itibarıyla üniversite öğrencilerine aylık 550 TL kredi verilmektedir. Bir lisans öğrencisinin aylık 550 TL öğrenim kredisi aldığı ve eğitim süresinin 4 yıl olduğu varsayılarak yapılan hesaplamada, 4 yılın sonunda 26 bin 400 TL'lik bir geri ödeme miktarı ortaya çıkmaktadır. Devlet, öğrencilere verilen krediden 'enflasyon farkı' adı altında faiz almaktadır. 26 bin 400 TL varsayılarak hesaplanmış anaparanın üzerine faiz de eklendiğinde, öğrencinin ödemesi gereken borç miktarı ortalama 30 bin TL'nin üzerine çıkmaktadır." ifadelerine yer verdi.

"DEVLETİN İSTİHDAM ALANI OLUŞTURAMADIĞI GENÇLER, KREDİ BORÇLARINI ÖDEYEMEMEKTEDİR"

İşsizlik ve istihdam sorununa da değinilen açıklamaya şöyle devam edildi: “100 binlerce üniversite mezunu gencimiz yıllarca kamuda ya da özel sektörde istihdam edilmeyi beklemekte, birçoğu kendi branşı haricinde mesleklere yönelmek zorunda kalmakta, önemli bir kısmı ise yıllarca iş sahibi olmadan beklemektedir. Bunlarla birlikte salgın sürecinin oluşturduğu derin ekonomik etkiler de hesaba katılırsa, gençlerimizi iyi günlerin beklediği söylenemez. TÜİK'in 2020 yılı Şubat dönemi işsizlik verilerine göre, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,4'tür. Bu verilere göre, her 4 gençten biri işsizdir. Devletin istihdam alanı oluşturamadığı gençler, kredi borçlarını ödeyememekte ve yıllar sonra asgari ücretle bir işe başladıklarında da, okuyabilmek için aldıkları kredilere gecikme faizi de eklenerek maaşlarına haciz işlemi uygulanmaktadır. Bugün itibarıyla 280 bin üniversite mezununa KYK borçları nedeniyle haciz işlemi uygulanmıştır.

Gençlerin işsizlik psikolojisiyle türlü sıkıntılara duçar kaldığına işaret edilen açıklamada, "Öğrenciler, 'Kredi Taahhütnamesinde' borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödeyeceklerini kabul etmek zorunda bırakılmaktadır. İş sahibi olamamış gençler, gecikme faiziyle de yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Mezuniyetin ardından işsizlik problemiyle karşı karşıya kalan gençler, ailenin ve çevrelerinin baskısıyla, çeşitli psikolojik sorunlara da maruz kalmaktadır. İşsizlik ve borçluluk psikolojisi, gençlerin sadece psikolojik sağlığını etkilememekte, strese bağlı hastalıklar yoluyla beden sağlığı da tehdit edilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

HÜDA PAR ÖĞRENCİLERİN TALEPLERİNİ YANSITAN MADDELERİ ŞU ŞEKİLDE SIRALADI:

"1- Nasıl ki arada bir büyük şirketlerin ve futbol kulüplerinin milyonlarca liralık vergi borcu ve faizleri silinebiliyorsa, gençlerin de devlete olan borçlarının silinmesi için ivedilikle adım atılabilmelidir.

Hükümet, gençlerin taleplerine kulak vermeli ve onların sorunlarını çözme noktasında irade ortaya koymalıdır. Gençler, bizim geleceğimiz, yarınlara dair umut kaynağımızdır. Türkiye'yi umutsuz gençler ülkesi haline getirmek ve gençleri borç bataklığına sürüklemek hiç kimsenin faydasına olmayacaktır. Gençler için öncelikli hale dönüşen bu taleplerin yerine getirilmesi için hükümetin ve Meclisin üzerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmesi gerekmektedir.

2- Gençler, öğrenim gördükleri süre içerisinde sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak, tüm öğrencilere geri ödemesiz nakdi yardım yapılmasını beklemektedir. Mezuniyetten sonra da ihtisas alanlarında istihdam edilmeyi istemektedirler. Gençlerimize bu konuda gereken destek sağlanmalıdır.

3- Devlet tüm öğrencilere geri ödemesiz nakdi yardım yapamayacak ise öğrencilerimizin kredi geri ödemeleri sigortalı bir işe başlayana değin ertelenmeli ve gecikme faizi uygulanmamalıdır.

  1. Yoksulluk sınırının üzerinde bir gelir elde edemeyen üniversite mezunlarına uygulanan haciz işlemi kaldırılmalı, mağduriyetler giderilmelidir." ifadelerine yer verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir