• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Coronavirus pandemisi Türkiye'nin en büyük kentlerinden olan Gaziantep'te gündelik hayatı büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Pandemiden ekonomik olarak en çok etkilenen kesimlerin başında da esnaf geliyor.

Pandemi sürecinde satış yapamadıklarını, bu yüzden de dükkanlarını kapatmak zorunda kaldıklarını belirten esnaf, bu süreçte yaşanan mağduriyetin giderilmesi için devletten destek bekliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle zor günler geçirdiklerini ve bu süreçten olumsuz yönden etkilendiklerini dile getiren esnaf, normalleşme süreciyle birlikte satışlarında bekledikleri hareketliliğin henüz başlamadığına dikkat çekti.

Dükkân kirası başta olmak üzere elektrik faturası ve diğer dükkân giderlerinin ödemelerini yapmakta zorlandıklarını belirten esnaf, bu konuda hükümetin esnafa sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Normalleşme süreci ile birlikte dükkânlarını tekrardan açmaya başladıklarını belirten esnaf, işlerinin eski günlerine kavuşmasını ve umutlarını düğün sezonuna bağladıklarını söyledi.

Düğün, nikah ve açılış olmadığından dolayı yaklaşık 4 aydır satış yapamadıklarını belirten Gaziantep Çiçekçiler Derneği Onursal Başkanı Ender Kandemir, pandemiden birçok sektörün nasibini aldığını ve özellikle düğün, nikah gibi tüm organizasyonların iptal edilmesinin, çiçekçi esnafını çok zor duruma soktuğuna dikkat çekti.

"Çiçekçi esnafı belki de tarihinin en zor günlerini yaşıyor"

Coronavirus pandemisi nedeniyle çiçekçi esnafının çok ciddi yara aldığını belirten Kandemir, "Şu anda halen düğün ve nikahlar başlamadı. Çiçekçi esnafı belki de tarihinin en zor günlerini yaşıyor. İnşallah düğünler başlarsa tekrar normale dönmeye çalışacağız. Ama bu süreçte biz 4 ayımızı kaybettik. 6-7 ay gibi bir sürede ancak toparlanırız. Düğün ve nikahlar ne zaman başlarsa biz de inşallah o zaman normale döneceğiz." diye konuştu.

"Beyaz eşya sektörü gerçekten zor günler geçirdi"

Pandemi sürecinde zor bir süreçten geçtiklerini belirten mobilya ve beyaz eşya mağaza işletmecisi Sönmez Alaparmak, "Bu süreç çok zor bir süreçti. Beyaz eşya sektörü gerçekten zor günler geçirdi. Yasakların kalkmasıyla birlikte insanlara bir özgüven gelince yavaş yavaş da olsa bir hareketlenme oluyor. İnşallah düğünler de başlarsa esnaf durumunu düzeltir diye ümit ediyoruz. Tabi ki bu yıl durumlarımız biraz zor düzelecek gibi gözüküyor. Ama en azından esnafın kendini toparlayacağına inanıyorum. Şu an insanlar sadece ihtiyaçlarını alıyor. Çok şükür… devlet de bize desteğini esirgemedi ama bu süreçte ister istemez zorlandık." dedi.

"Düğün sezonunu bekliyoruz"

Pandemiden dolayı düğünlerin iptal edildiği veya ertelendiği için çok zor günler geçirdiklerini ifade eden bir diğer mobilya ve beyaz eşya mağaza işletmecisi Ali Atlı da "Şu an düğünler olmuyor. Düğün sezonu başlayacakken pandemi süreci başladı. Bundan dolayı biz de bu süreçten bayağı olumsuz etkilendik. Normalleşme süreci ile birlikte bir hareketlik oldu ama yine de işimiz daha çok düğün ile ilgili olduğundan çok bir yoğunluk yok. İşlerin açılması yönünde bir beklentimiz var. Çünkü tam bizim çalışma sezonumuz. Düğün salonlarının açılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Akşama kadar dükkânda boş boş oturuyoruz"

Tüm sektörler gibi tekstil sektörünün de pandemi sürecinden olumsuz etkilendiğini ifade eden giyim mağazası işletmecisi Salih Kökler ise, şunları söyledi:

Bu süreçten esnaf ister istemez fazlasıyla etkilendi. Özellikle de tekstil sektörü olduğumuzdan dolayı bizim bir bayramda satışlarımız yoğun olur. Ama bu sene bayramda da iş yapamadık. Şu anda esnaf olarak iş yapamıyoruz. Akşama kadar dükkânda boş boş oturuyoruz. Normalde mağazada bu kadar çeşidin olmaması gerekiyor. Sürekli ürünleri yeniliyorduk. Ama bu süreçte maalesef elimizdeki ürünleri satmaya çalışıyoruz. En başta sokağa çıkma yasakları bizi bayağı olumsuz etkiledi. Ama şu anda işlerimiz yavaş yavaş normale döndü diyebiliriz. Ancak insanların alım gücü yok. Çünkü her şeyin fiyatı arttı, vatandaş alışveriş yapamıyor.

"Esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz"

Esnafın normalleşme sürecinde de siftahsız dükkân kapattığını ifade eden bir diğer giyim mağazası işletmecisi Mustafa Güzel de "Bu süreç esnaf için bir yıkımdı, enkazı da halen devam ediyor. Şu anda esnafın durumu düzelmiş değil. Kış sezonunu zaten tamamen kapattık. Yaz sezonunu açtık, yine aynı durgunluk devam ediyor. Esnaf ne yapabilir? Giderlerimiz devam ediyor. Giderlerimize cevap veremiyoruz. Bu süreçte borçlandık. Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Ticaret Odası'nın devreye girmesi gerekiyor. Burada sıkıntı yaşayan esnaflardan ziyade holding ve fabrika sahiplerine imkanlar tanınıyor. Borçlarımızdan dolayı biz esnafın sicilleri bozuldu. Doğal olarak esnaf sicil affı istiyor." şeklinde konuştu.

"Küçük esnaf can çekişiyor"

Pandemi sürecinde işyerlerinin günlerce kapalı kaldığını belirten baklava işletmecisi Ahmet Bulmuş da şöyle konuştu:

"Tüm küçük esnaf gibi bu süreç bizi de olumsuz etkiledi. Sokağa çıkma yasakları ve halkın temkinli davranması, bizi ekonomik olarak ister istemez olumsuz etkiledi. İç piyasanın durgun olması, üstüne virüsün de etkili olması haliyle bizi etkiledi. Bu süreçte biraz durgunluk yaşadık. Bu süreçte kiralarımızı ödeyemedik. Elektrik faturaları ve kira konusunda bir destek verilirse memnun kalırız." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız