• DOLAR 34.583
  • EURO 36.021
  • ALTIN 3009.066
  • ...
Türkiye’nin ilk yoğun bakım tipi solunum cihazı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ 

Yeni tip koronavirüs, solunum yolu enfeksiyonuna neden oluyor. Bu nedenle COVID-19’a yakalanan hastalardan ciddi solunum yetmezliği yaşayanların tedavisinde mekanik ventilatörlere yani solunum cihazlarına ihtiyaç duyuluyor.

Mekanik ventilatör, solunumun yeterli olmaması nedeniyle kandaki oksijen seviyesinin düşmesi durumunda kullanılan cihazlardır. Solunum cihazları ile akciğere giren ve akciğerden çıkan hava miktarı kontrol edilebiliyor.

COVID-19 hastalarının yaklaşık %6’sında ciddi solunum sorunları yaşanabiliyor. Bu nedenle yeni tip koronavirüs salgını sürecinde solunum cihazlarının ülkemizde tasarlanarak üretilmesi hayli önemli.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Bilkent Üniversitesi Cyberpark'ın destekleriyle geliştirilen Biyovent yerli solunum cihazı beş yıllık tasarım ve test süreci sonunda Biosys şirketi tarafından üretildi.

Bebek, çocuk, ergen ve yetişkin tüm yaştaki hastalarda uyumlu bir şekilde çalışabilen cihaz, hasta bilgilerinin anlık olarak görülebildiği yüksek çözünürlüklü geniş bir dokunmatik ekrana sahip. Sağlık çalışanları dokunmatik ekranlar sayesinde cihazı hastaların kilo, yaş, boy gibi özelliklerine göre ayarlayıp nabız ve soluk sayılarını takip edebiliyor.

Yerli solunum cihazı, düşük hava ve oksijen basıncını algılayarak acil durumlarda sesli ve görüntülü alarm veriyor. 60 saniyeye kadar ayarlanabilen oksijen alma ve verme özelliğine sahip olan yerli solunum cihazı 2 dakika boyunca %100 oksijen verebiliyor.

Cihazda bulunan akıllı solunum izleme özelliği ise sağlık çalışanlarına hastanın akciğerlerinin durumunu takip etme imkânı sağlıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının liderliğinde Biosys, ASELSAN, Baykar ve Arçelik şirketleri birlikte çalışarak salgın sürecinde ülkemizin ihtiyacını karşılamak amacıyla yerli solunum cihazının seri üretimini gerçekleştirmeyi başardı.

Mayıs ayı sonu itibarıyla 5000 yerli solunum cihazının üretimi tamamlandı. İhtiyacı olan ülkelere tıbbi yardım malzemesi olarak gönderilen solunum cihazları ayrıca farklı ülkelere de ihraç ediliyor.

Kaynak, TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir