• DOLAR 34.601
  • EURO 36.285
  • ALTIN 2985.762
  • ...
HÜDA PAR Muş İl Başkanı Çağlayan: "Muş'un sağlık sorunları yıllardır çözülmedi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş'ta yıllardan beri sağlık sorunlarının devam ettiğine vurgu yapan Çağlayan, tedavi için yılda yaklaşık 50 bin vatandaşın başka illere gittiğini, buralarda büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını belirtti.

Muş'ta, araştırma hastanesinin yapılması beklentisinin Cumhurbaşkanının açıklamasıyla sona erdiğini dile getiren Çağlayan, nüfusu 400 binin üzerinde olan ilde sağlık hizmetlerindeki eksiklikler, yetkililere olan güveni bitme noktasına getirdiğini ifade etti.

Çağlayan, "Devlet hastanemizin fiziki yapısı, hizmet noktasında gereken ihtiyacı karşılayamıyor. Teknik donanım konusundaki eksikliklerimiz hâlen devam ediyor. Yetkililerin sağlık alanındaki hizmet açıklamaları eksiklikleri kapatmaya, sorunları gidermeye ve halkımızı ikna etmeye yetmiyor maalesef. Sağlık konusunda hizmet getirdiklerini söyleyenlerin, sağlık alanında Muş'un, Türkiye sıralamasının neresinde olduğuna bakarak kendi karnelerinin notunu verebilirler." diye konuştu.

"Başka illere giden hasta sayısı yılda yaklaşık 50 bini buluyor"

İlde sağlık alanında yaşanan eksiklikler nedeniyle vatandaşların başka illere gitmek zorunda kaldıklarının altını çizen Çağlayan, şunları kaydetti:

Gece saat 2-3'te yola çıkmak üzere her gün Muş'tan sadece Elazığ'a 10'larca araç gitmektedir. Her bir araçta muhakkak Elâzığ hastanelerine sevk almış, ilimizde sağlık alanındaki sıkıntıların sonucunda oluşan güvensizlik ve hastanemizin tevdide gereken hizmeti vermemesi nedeniyle, tedavi için Elâzığ veya çevre illere (Van, Diyarbakır, Erzurum) giden onlarca insanımız var. 100'lerce kilometre yol gitmek zorunda kalan, bazen aylarca evlerine gelemeyen insanımız var. Ya sevk ile ya da kendi tercihi ile tedavi olmak için başka illere giden hasta sayısı yılda yaklaşık 50 bini buluyor. Bu gidiş-gelişlerin halkımıza maliyeti milyonları bulmaktadır. Uzun süre başka illerde kalmak zorunda olan insanımıza bunun maliyeti 3-5 katına çıkabilmektedir. Başka illere sevk edilen bazı hastalarımızın yollarda veya gittikleri illerin hastanelerinde vefat etmeleri ise, olayın ayrı boyutu ve acı sonu.

"Halkımız yetkililerden hizmet bekliyor"

"Türkiye'de, sağlık alanında belli bir mesafenin alınmış olması elbette ki sevindiricidir." diyen Çağlayan, yetkililere seslenerek "Ancak ilimizin bu gelişmelerden payının son sıralarda olması üzücü ve düşündürücüdür. Yetkililerin bu durumu yeniden gözden geçirip muhasebelerini yapmaları ve halkımızın çektikleri sıkıntıları sonlandırmaları gerekmektedir. Meclisten yerel idareye, birinci derece bu durumdan sorumlu olan yetkililere soruyoruz. Devlet hastanesi bazında Muş Devlet Hastanemiz ilimiz için yeterli mi? Hastanemiz halkımıza yönelik hizmetin kaçta kaçını karşılayabilmektedir? Sağlık çalışanlarının yaşadıkları sıkıntılardan haberiniz var mı? Hasta tedavisinde kullanılan teknik cihazlarımız yeterli mi? Başka illere sevkler ne zaman azalacak veya bitecek? Çevre illere yapılan sevkiyatlar ne zamana kadar halkımızın ölümlerine sebep olacak? Gurbette vefat eden hastalarımızın cenaze konvoyları ne zaman bitecek? Muş'ta sağlık hizmetinin yeterli yapıldığına dair tatmin misiniz? Şayet değilseniz; bilmelisiniz ki halkımız sizden hizmet bekliyor?" diyerek Muş'ta yaşanan sağlık sorununa dikkat çekti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir