Hastanede Bu Hizmetlerden Ücret İstenmeyecek!
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar SGK`lı hastalar, eczacılar, diş hekimleri ve özel hastane sahiplerini ilgilendiren çok önemli açıklamalar yaptı.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, A Haber`de Medikal`e konuk oldu. Esra Kazancıbaşı Öztekin`in sorularını yanıtlayan Acar, SGK`lı hastalar, eczacılar, diş hekimleri ve özel hastane sahiplerini ilgilendiren çok önemli açıklamalar yaptı.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR KATILIM PAYI ÖDEMİYOR
Kronik hastalıklarda, hem muayene katılım payı hem de ilaç katılım payı almıyoruz. Bizim bugün Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ödediğimiz ilaçların yaklaşık yüzde 55`i kronik hastalıklı raporlu hastalarımıza. Bunlardan herhangi bir şekilde katılım payı almıyoruz. Ödediğiniz ilaçların yüzde 55`inde katılım payı ödemiyorsunuz.
HASTANENİ SEÇ DOKTORUNA ULAŞ
E-devlet şifresi almak suretiyle, kurum kayıtlarına girerek bunu öğrenebilirler. Eczanelerden belge istemeleri durumunda, eczanelerimizin verecekleri belgelerde katılım payının ne kadar olduğu belgenin üzerinde yazıyor. Vatandaşlarımız bunun ne kadar olduğunu telefonla da öğrenebilirler. Bizim kurumlarımıza telefon açmak suretiyle bu rakamları öğrenebilirler. Onun dışında bizim vatandaşlarımıza hizmet anlamında "Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş" diye bir sitemiz var. Bu siteye girdikleri zaman bir hastaneye gittiklerinde o hastaneyle ilgili ne kadar ilave ücret alınabileceği, katılım paylarının ne kadar olduğunu bu sitemizden öğrenebilirler. sgk.gov.tr adresine girdiklerinde bu sitenin linkini de sağ tarafta görecekler.
FAR ÜCRETİ ALINMAYACAK HİZMETLER
Özel hastanelerimizin ilave ücret alınmayacak durumlar bizim sitemizde gösterilmiştir. Acil durumlarda ilave ücret talep edilemez. Kanser hastalarımızdan ilave ücret alınamaz. İlave ücret alınmayacak kategoriler bizim sitemizde 7 kategori altında toplanmıştır. Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri;
-Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri
-Yoğun bakım hizmetleri
-Yanık tedavisi hizmetleri
-Kanser tedavisi, ışın tedavisi, kemoterapi
-Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
-Organ doku ve kök hücre nakilleri
-Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
-Diyaliz tedavileri
-Kardiyovasküler cerrahi tedavi işlemleri
100 TL ÜZERİ ÖDEYENLER DİKKAT!
100 TL`nin üzerindeki tüm hizmet bedellerinde özel hastaneler mutlaka hastalarımıza fark ücretiyle alakalı belge vermek zorundalar. 100 TL`nin altında da, hastalarımız istemeleri durumunda belge vermek zorundalar. Verecekleri belgede Sosyal Güvenlik Kurumu`nun ne kadar ödediği, katılım payı olarak ne kadar para alındığı, ilave ücret olarak ne kadar para alındığı o belgede yer almalıdır.
GENÇ NÜFUSA RAĞMEN NEDEN HASTANEYE GİDİYORUZ?
Performans sistemiyle doktorların en azından belirli düzeyde çalışmaları zorunlu hale getirilmiş oldu. İlerleyen süreç içerisinde gördük ki, maalesef bu performans sistemi ne kadar tetkik, tahlil, ameliyat sayısı artarsa o kadar fazla döner sermayeden para alabileceğiniz bir sisteme dönüştü. Bugün baktığımızda ameliyat sayısı son dört yıl içerisinde 2 milyon 700 binlerden 11 milyonlara kadar çıktı. Tabi ki bunun içerisinde sağlığa erişimin sonuçları da vardır. Eskiden hastaneye gitme oranı 2 iken 8`e çıktı; fakat OECD ortalaması 6.5. Biz OECD üyesi ülkelerden çok daha genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen ortalama 8 defa hastaneye gidiyoruz. Aslında bunu da sorgulamamız gerekiyor. Neden bu kadar fazla hastaneye gidiyoruz? Özellikle bu performans sisteminin sağlıklı bir biçimde tekrar değerlendirilmesi açısından Sağlık Bakanlığı`mızla önemli bir toplantı gerçekleştirdik.
Negatif performans uygulaması adı altında bir sisteme geçilmesinin faydalarını birlikte değerlendirdik. Örneğin; bir doktor 100 ameliyat yapmış ve bu ameliyatın 97 tanesinde komplikasyon oluşmuş ve başarılı bir ameliyat yapılmadığı ortaya çıkmış. 100 ameliyat yaptı diye bu doktora performans ücreti ödememizin doğru olmadığını bakanlığımızla birlikte değerlendirdik. Bakanlığımızda bu konuda çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Performans sistemini kaliteyi de içinde barındıran gereksiz ameliyat, tetkikleri ortadan kaldıracak bir yapıya dönüştürmemiz gerektiği konusunda Sağlık Bakanlığı`mızla mutabakata vardık. Bürokrasideki arkadaşlarımız şu anda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Performans sisteminde yaşadığımız bu arızaları da önümüzdeki süreçte birlikte çalışarak ortadan kaldıracağız.