• DOLAR 32.575
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2458.984
  • ...
Göçmenlerle ilgili ilk rapor Mazlumder`den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriyeli sığınmacılarla ilgili  Türkiye`ye sığınan sığınmacılarla ilgili MAZLUMDER ilk gözlem raporunu yayınladı. Ölüm korkusu ile Suriye`den Türkiye`ye gelen dört bini aşkın göçmenin üç bine yakını Yayladağı ilçesinde kurulan çadır kentte, diğerleri ise Altınözü ilçesindeki eski tütün depolarının yanındaki yerleşim alanlarına ve çadırlara yerleştirildi. Mazlumder raporuna göre, herhangi bir harekât olduğunda ise sınıra yakın köylerde beş binden fazla kişi Türkiye`ye geçmeyi beklerken, Cisr eş Şuğur`da halk ve asker karşılıklı olarak mevzilenmiş durumda...

MAZLUMDER GYK Üyesi ve İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar SOYALAN, Antakya Şube Başkanı Ahmet AYAN ve Antakya Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet SALMANOĞLU dünden itibaren, hem bu çadır kentleri hem de mültecilerin giriş yaptıkları Karbeyaz ve Güveççi köylerindeki geçiş noktalarını yerinde gözlemledi.

SIĞINMACILAR SINIR GEÇİŞİNDE ZORLUK YAŞAMIYOR

Raporda, ‘sığınmacıların Suriye’den Türkiye’ye geçişlerinde herhangi bir zorluk yaşanmıyor. Kısa bir kimlik tespitinden sonra mülteciler sığınma merkezlerine, yaralılarsa hiç bekletilmeden hastanelere sevk ediliyorlar. Hem Güveççi Köyü’nde hem de Karbeyaz Köyün`de çok sayıda ambulans bekletiliyor. İyi bir organizasyon yapılmış. Biz Yayladağı’ndan geç saatlerde ayrıldık ancak karanlık basmasına rağmen geçişler devam ediyordu,’ deniliyor

Ayrıca, sığınmacılara her türlü imkânın hazırlandığı; sığınmacıların yeme, içme, barınma, temizlik, haberleşme gibi ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda gerekli olan imkânların temin edildiği belirtilirken; yaralıların Antakya Devlet Hastanesi ile Araştırma Hastanesine sevk edildiği eklendi.

HASTALAR YAPILAN MUAMELEDEN MEMNUN

Raporda, ‘hastaneye getirilenlerin önemli bir kısmı yapılan muameleden çok memnun olduğu ancak bir kısım yaralılar tedaviyi kabul etmeyip ülkelerine geri gönderilmelerini istedikleri belirtilmekte.

TÜRKİYE’YE YASAL YOLLARLA GİRENLER DE VAR

Suriye`den Türkiye’ye girişler yukarıda ifade etmeye çalıştığımız sığınmacılarla sınırlı değil. Çeşitli kaynaklardan aldığımız bilgiye göre 300`e yakın kişi veya ailenin yasal yollarla Türkiye’ye giriş yapıp Antakya`da ev kiralamışlardır. Bizim bunlardan bir kaçı ile görüşme imkânımız oldu.

İNSANLARDA KORKU DEVAM EDİYOR

Suriye`den kaçış için çok farklı gerekçeler dile getiriliyor. Çoğu kişi, ülkelerindeki baskı ve şiddetten söz ediyor. "Ancak size herhangi bir baskı ve darp olayı oldu mu veya siz böyle bir olaya şahit oldunuz mu" diye sorduğumuzda çok farklı cevaplar alıyoruz. Yaralılar dışındakiler genellikle "duyduk" ifadelerini kullanıyorlar. Bazı yetkililerden aldığımız bilgi de bu yönde. Ancak insanların üzerinde çok büyük bir korku egemen. "Ordu şehri kuşatmak üzere, gelip bizi öldürecek" diyorlar. Suriye İçişleri Bakanı`nı "öldürülen askerlerin/polislerin intikamını alacağız" açıklaması da sığınmacıları çok korkutmuş. Fotoğraf çektirmek ve isim vermek istemiyorlar.

SINIRDA SURİYELİ ASKER YOK

Rapora göre, sınırın Altınözü ile Yayladağı arasındaki bölgede hiçbir Suriyeli asker yok. Suriye’nin köylerinden ve Cisir kasabasından otobüs, otomobil, traktör, hatta motosikletle sınıra sürekli kadınlar ve çocuklar taşınıyor. Kamplardaki nüfusun da çok büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Taşıtlar sürekli gelip gidiyor. Bu faaliyetler Türkiye tarafından çok net bir şekilde görülüyor.

CİSR EŞ ŞUĞUR KASABASI HALEN MUHALİFLERİN KONTROLÜNDE

Raporda Cisr eş Şuğur kasabası ile ilgili ilginç bir gözlem de aktarıldı:

Raporda, "Suriye`den gelenlerin ve Güveççi köyü sakinlerinin akrabalarından aktardıklarına göre, Cisir kasabasına şu an kasabanın yerlisi hakim. Yabancı bir örgüt veya kuruluş yok. Devlet kasabayı tümüyle boşaltmış durumda. Kasaba halkı, kasabada orduya karşı mevzilenmişler. Kasabadaki orduya ait bütün askeri mühimmat halkın eline geçmiş. Hatta kasabanın etrafına tedbir olarak mayın döşemişler. Dört adet tanklarının bile olduğunu ifade ediyorlar. Ancak farklı kaynaklar ordunun, kasabanın dışında `100 tankla konuşlandığını` söylüyor" ifadeleri de yer aldı

Bu haberler de ilginizi çekebilir