• DOLAR 34.653
  • EURO 36.425
  • ALTIN 2932.691
  • ...
Malatya Valisi Baruş, Coronavirus durumunu ve 2020 kayısı rekoltesini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde ülke genelinde yaşanan Covid-19 salgını artışının Malatya’da da olduğunu ifade eden Baruş, 1 Haziran itibariyle yeni normal hayata geçildiğini anımsatarak kurallara uyulması gerektiğini, aksi takdirde Coronavirus ile yeniden yoğun bir mücadele sergilemek zorunda kalacaklarını söyledi.

Sokağa çıkıldığında mutlaka maske takılması gerektiğini vurgulayan Baruş, “Mümkün olduğunca evimize çabuk dönmeye çalışalım. Evimiz en güvenli ortamdır. Buna hep dikkat çektik şimdiye kadar. Diğer taraftan da hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. 14 gün kuralına uymalıyız.” dedi.

“Malatya’da şu an 67 tane Covid-19 var”

Şehirde vaka sayısının her geçen gün artma ihtimalinin de olduğunu vurgulayan Baruş, “Eğer biz kurallara uymazsak, uyarıları dikkate almasak bu salgınla her an karşılaşma riskimiz var. Kapalı ortamlarda görüşmelerde mutlaka maske takılması gerekiyor. Sosyal hayatta da yapılan uyarılara mutlaka dikkat etmeliyiz.” uyarısında bulundu.

Yakın zamanda kayısı da hasat döneminin başlayacağını ve dolayısıyla güneydoğu illerinden geçici tarım işçilerinin kente geleceğini belirten Baruş, üreticilere uyarılarda bulunarak, bahçesinde geçici işçi çalıştıracak üreticilerin mutlaka ilçe tarım müdürlüklerine başvurması gerektiğini söyledi.

Baruş, “Çünkü geçici işçilerimizin çalışma koşullarının sağlıklı olması gerekiyor. Hastalığın yayılımının azalması açısından bu süreci kontrol altına almalıyız. Çünkü virüsün yayılma hızı iller arasındaki iletişimin artmasına da bağlı.” diye konuştu.

“Spekülatif amaçlı açıklamalara itibar etmeyiniz”

Kayısının kent ekonomisi için önemli olduğunu ve 8 milyon meyve veren kayısı ağacının bulunduğunu hatırlatan Baruş, şunları kaydetti:

“Kentin kayısı üretiminde dünyada ve Türkiye'de rakipsizdir. Kuru kayısının ilimiz ekonomisine sağlamış olduğu fayda her yıl değişmekle birlikte yıllık yaklaşık 250-300 milyon dolar civarında. Bu da 90 ile 100 bin ton ihracata tekabül ediyor. İhracatımızda her yıl bu rakamı korumaya çalışıyoruz. Üreticimizin hak ettiği kazancı elde etmesi, kayısı ticaretiyle uğraşan ticaret erbabının bu faaliyetleri devam ettirebilmek için gerekli tedbirlerin alınması bu noktada önemli.”

“3 bin 685 üreticimizin, 57 bin 907 dekar alanda ekonomik zarar eşiği üzerinde hasarı olduğu tespit edildi”

Şehirde bu yıl kayısı ağaçlarında ‘monilya’ hastalığına rastlandığını ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapıldığının altını çizen Baruş, “İlimiz genelinde yapılan tespitler neticesinde 237 mahallede 3 bin 685 üreticimizin, 57 bin 907 dekar alanda ekonomik zarar eşiği üzerinde hasarı olduğu tespit edildi. Yapılan tespitler neticesinde de hasarın karşılanması için gerekli girişimleri yaptık. Cumhurbaşkanlığımıza vatandaşlarımızın zararlarının karşılanması için taleplerimizi ilettik. Monilya hastalığı TARSİM kapsamında zararı karşılanan hasarlardan değil. Dolayısıyla zarar gören çiftçimizin rahatlatılması, bu zararlarının tazmini noktasında elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Açıklamasının devamında Baruş, geçen yıl 87 bin 642 ton kuru kayısı üretimi gerçekleştiğini hatırlatarak bu yılki rekolte tahmininin Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma Enstitüsü, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ile Malatya Ziraat Odasından temsilcilerin katılımıyla oluşturulan komisyon tarafından belirlendiğini söyledi.

“2020 yılı kayısı rekoltesi tahmini yaş olarak 381 bin 737 ton olarak belirlenmiştir”

Saha çalışmasının ardından 2020 yılı kayısı rekoltesinin açıklandığına işaret eden Baruş, şunları kaydetti:

"2020 yılı kayısı rekoltesi tahmini yaş olarak 381 bin 737 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 40 bin 637 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 341 bin 100 ton ve elde edilecek kuru kayısı miktarı 85 bin 275 ton olarak tahmin edilmekte. Üreticilerimiz, kayısı ticaretiyle uğraşan ticaret erbabı, hesabını kitabını bu tahminlere göre yapıyor. Şahit oluyoruz ki piyasada farklı gerekçelerle spekülatif amaçlı birtakım açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalara itibar edilmemesini rica ediyoruz. Çünkü bu yapılan çalışma birçok sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek ve kayısı üreticilerimizin, üretici temsilcilerimizin bir araya gelerek yapmış olduğu çalışma. Sağlıklı çalışmadır. Spekülatif açıklamalar üreticimize ve diğer ticaret erbabına zarar vermektedir.”  (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir