• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...
Yedisu Sulama Kanalı Yatırımı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Yedisu Kaymakamlığı`nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Yedisu ilçesi sulama kanalının yatırım programına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, "Yeşilgöl Köyü Ekşipınar Mezrasından Yedisu-Döşengi-Karapolat Sulama Tesisi 1976-1979 yıllarında Mülga Toprak Su Başmühendisliğince yaptırılmıştır. Mazi Deresi üzerine yapılan tesiste, bent ve su iletim kanallarının büyük bir kısmı tahrip olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Söz konusu proje sahasında 2300 dekar civarında sulanılabilir tarım arazisi mevcuttur. 3202 sayılı kanunun 2.maddesi j bendinde belirtildiği üzere debisi 500 lt/sn` nin üzerindeki sular Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü hizmet alanına girdiği ve Mazi Deresinin asgari debisinin 3000 lt/sn civarında olup, yörede yeterli tarımsal arazisi mevcuttur. Mülga Toprak Su Baş Mühendisliğince yaptırılan tesis, ekonomik ömrünü tamamlamış olup, kullanılamaz durumdadır. Bu nedenle; Yedisu Kaymakamlığı tarafından sulama kanalının yeniden ve daha üst kottan yapılması ve diğer tarım ve taşkın koruma tedbirlerinin birlikte alınması ile sulanabilecek arazi miktarının 5000 dekara çıkılacağı teklif ile D.S.İ.94.Şube Müdürlüğü tarafından yeni bir sulama kanalı yatırım programına alınmış olup proje çalışmalarına başlanılmıştır" denildi.

PERİ SUYU` NUN TAŞKINLARDAN KORUNMASI AMACIYLA YATIRIM PROGRAMINA ALINDI
Ayrıca yapılan açıklamada, Yedisu Vadisi`nde geçmekte olan Peri Suyu`nun taşkınlardan korunması amacıyla yatırım programına alındığı kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Yedisu Vadisinde geçmekte olan Peri Suyu, İlkbahar aylarında suların coşması nedeniyle verimli ve ekili araziler tahrip olmaktadır. Peri Suyu kenarında bulunan yerleşim yerlerinin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Daha önceden D.S.İ 94.Şube Müdürlüğü tarafından yapılan set çalışmaları tahrip olmuştur. Yedisu Merkez Mahallesinin 1341 dönüm, Şenköyü 923 dönüm, Eskibalta Köyü 517 dönüm, Karapolat Köyü 382 dönüm, Güzgülü Köyü 1014 dönüm olmak üzere toplam 4177 dönüm ekili ve verimli arazi peri suyunun taşkınlığından etkilenmektedir. Yedisu Vadisindeki mevcut tarım arazilerin Peri Suyunun taşkınlardan korunması amacıyla Yedisu Kaymakamlığınca yapılan teklifte; Bingöl D.S.İ.94 Şube Müdürlüğü tarafından Başbakanlığın 2010/5 nolu genelgesi gereğince Peri Suyunun taşkınlardan korunması için 2011 yılı yatırım programına alınarak etüt-proje çalışmaları devam etmektedir."
Ali Yıldırım-İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir