Şelengonun hasadına başlandı
Şanlıurfanın Viranşehir ilçesinde yetişen şelengonun hasadına başlanıldı. Peki şelengo nedir, tadı nasıldır ne gibi faydaları vardır_ İşte detaylar
Doğruhaber
Belki de pek çok kişi şelengo ismini bile duymamıştır.
İlk kez duyanlar için biraz açıklayıcı bilgiler vermek gerek.
Şelengo Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yetişen kabakgiller ailesinden bir bitki...
Armut büyüklüğünde olan şelengonun dışı karpuza benziyor... Ama kestiğinizde içi karpuz kırmızısı değil; kelekmiş deyip atmayın!
Çünkü Şelengonun içi kavun sarısı oluyor...
Dışı karpuz içi kavun ama tadı ise başka bir şey... Evet tadı salatalık ile mango arası bir aroma veriyor... Yani ne tam olarak mangoya ne de salatalığa benziyor tadı. Karışım gibi...
Türkiye'de sadece Viranşehir'de yetişen şelengonun hasadına başlanıldı.
Çok dayanıklı bir bitki değil şelengo bundan dolayı tarladan toplandıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Salatası, turşusu, dolması ve cacığı yapılabilen şelengo kabuğu ile birlikte tüketilebiliyor.
Şanlıurfa'da ve Güneydoğu'da yaygın olarak tüketilmeye başlayan şelengonun kan şekerini düşürme gibi bir özelliği var.
Olgunlaşmamış, acı olan şelengolar ise isilik tedavisinde kullanılıyor.