• DOLAR 32.452
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2441.122
  • ...
Irak'taki işgalci ABD birliklerinin azaltılmasında uzlaşı sağlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde ABD-Irak Stratejik Diyaloğu hakkında ortak bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Irak heyetine bakanlığın Kıdemli Bakan Yardımcısı Abdulkerim  Haşim, ABD heyetine ise Siyasi İşler Dışişleri Bakanı David Hale'nin başkanlık ettiği ifade edildi.

İki tarafın da "ABD'nin Irak'a gelen birliklerini azaltmaya devam edeceği ve Irak hükümetiyle kalan güçlerin durumunu tartışacağını" kabul ettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından görüşmelere ilişkin yapılan açıklamada ise, “Irak heyetine askeri olarak devamlı bir şekilde Irak’ta kalmayı düşünmediklerini ve ülkedeki asker sayısının azaltılacağı.” iletildi

Açıklamada, ABD ile Irak heyetlerinin ilişkilerin geliştirilmesi ve iki tarafın çıkarlarının korunması için gerekli adımların atılması noktasında mutabık kaldığı ifade edildi.

Irak’ta sürekli bir şekilde kalmayacaklarına dair güvence veren ABD heyeti, Mustafa Kazımi hükümeti ile çalışma konusunda desteklerini tekrarladı.

Taraflar, güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldı.

ABD ile Irak arasında yapılan stratejik müzakerelerde siyasi, güvenlik ve enerji ilişkileri ile terörle mücadele konuları ele alındı.

ABD ile Irak, Temmuz ayında ikinci bir görüşme yapma kararı aldı.

Nisan 2003’te ABD-İngiltere Irak'ı işgal etmiş ve Amerikan askerleri 2011 sonunda Irak’tan resmen çekilmişti.

DAİŞ'in ortaya çıkmasıyla ve Irak’ın pek çok kentini kontrol altına almasından sonra Irak hükümeti işgalci ABD ile 2008'de vardığı anlaşma gereğince DAİŞ'le mücadelede yardım talebinde bulundu. Bu fırsatı kaçırmayan emperyalist ABD'nin öncülüğünde, DAİŞ'le mücadele için uluslararası bir koalisyon kuruldu ve işgalci birliklerin Irak topraklarında sayısı artmaya başladı.

2017’de DAİŞ'le yapılan savaşın son bulmasıyla Irak’taki 9 askeri üsteki Amerikan askerlerinin sayısı 5 bini aşmış durumdaydı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir