Gaziantep'te işletmelere sertifika verildi
Dünyaca ünlü mutfağıyla UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'te, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında hijyen eğitimlerini tamamlayan gıda işletmelerine sertifikaları verilmeye başlandı.
Küresel bir salgın halini alarak dünya gündemine oturan yeni tip Coronavirus salgınına karşı koruyucu ve önleyici tedbirler çerçevesinde, 1 Hazirandan itibaren yeni normalleşme süreci başladı.
Bu kapsamda “Sağlıklı Lezzetin Başkenti” sloganından hareketle Büyükşehir Belediyesi, kentteki gıda işletmelerine daha iyi hizmet verilmesini sağlamak ve güven tesis etmek adına başlattığı hijyen ve dezenfeksiyon eğitimlerine devam ederken eğitimi tamamlayan işletmelere törenle sertifika verildi.
Şehitkamil ilçesindeki bir pastahanede düzenlenen sertifika töreninde, projenin eğitim ve hijyen şartlarını uygulayan kentteki ilk gıda işletmesine verilen sertifika töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, pandemi süreci sonrasında yeni bir dünya düzeninin kurulduğunu belirtti.
“Türkiye bütün dünyada örnek gösteriliyor”
Bundan sonraki süreçte artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına dikkat çeken Şahin, “Büyük devlet olmanın tanımı değişiyor. Artık, ‘ne kadar sağlıklı kentlerin, ne kadar tedarik zincirin var? Gıda güvenliğin ne durumda?’ sorularına yanıt aranarak güçlü ve büyük devlet tanımının konumu belirlenmeye başlıyor. İnsanı merkeze alan sosyal devlet tanımını ne kadar ortaya koyduğumuz çok önemli. Dolayısıyla yeni dünya düzeninde pandemiyle olan mücadelemizle diğer ülkelerden pozitif ayrıştık. Bugün hem ölümlü vaka sayısında hem de yoğun bakım ünite sayısı ve sosyal güvenlik anlayışında çok özel bir yerdeyiz. Türkiye bütün dünyada örnek gösteriliyor.” dedi.
“Gaziantep’i sağlıklı lezzetin başkenti yapma konusunda hazırlıklar yapıyoruz”
Pandemi sonrasında önceliklerinde doğal olarak değişim gösterdiğini belirten Şahin, “Anadolu’nun en önemli gücü kendi içerisinde barındırdığı lezzetlerdir. Biz, bunun üzerinden şehrimizi hazırladık. Gaziantep’i yerelden evrensele, gelenekten geleceğe bir çekim gücü yaptık. Pandemiden sonra lezzetin başkenti olan gazi şehri, sağlıklı lezzetin başkenti yapma konusunda hazırlıklar yapıyoruz. Burada 4 kural var. İlk olarak ise hijyen eğitimi geliyor. Burada çalışan arkadaşlarımız da hijyen eğitiminden geçti. İkinci olarak ise personeller ve işletmeciler pandemiye ilişkin eğitim aldılar. Ardından denetim konusu geliyor. Eğitim alan katılımcıların kendi içerisinde denetim işleyişiyle faaliyetlerini yürütmesini sağlıyoruz. Son olarak da sertifika programına geçiyoruz. Sertifikanın adı ‘Fıstık Gibi’ oldu. Her yer her şey fıstık gibi olacak.” ifadelerini kullandı.
“Kentin sağlıklı lezzetlerine herkesi davet ediyoruz”
Projeyle, “Gaziantep'e gelme zamanı" sloganıyla yürütülen kampanyaya da devam edeceklerini dile getiren Şahin, “Bu beraberinde müşterinin işletmeye karşı güven duymasını sağlayacak. Ulusal ve uluslararası kampanya programına başlıyoruz. ‘Ağzımızın tadı geldi’ diyoruz. Bütün dünyaya, ‘Gaziantep’e gelme zamanı’nı yeniden hatırlatıyoruz. Kentin sağlıklı lezzetlerine herkesi davet ediyoruz. İlk sertifika törenini de bugün gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de pandemiye karşı organize edilen bu eğitim programının Gaziantep’te bir ilk niteliği taşıyor olması da kentin beşeri sermayedeki gücünü kanıtlıyor.” diye konuştu.
Sertifikanın verildiği gıda işletmesinin sahibi Mustafa Güler ise salgın nedeniyle zor bir dönemden geçtiklerini belirterek, pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte ne yapılması gerektiğine dair birçok soru işaretinin akıllarında yer ettiğini ifade etti.(İLKHA)