• DOLAR 34.258
  • EURO 37.628
  • ALTIN 2926.853
  • ...
`Kızamıktan korunmanın tek yolu aşılamadır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman Tabip Odası ve Batman SES Şubesi kızamık hastalığı ile ilgili düzenledikleri ortak basın açıklaması yaptılar. Batman Tabip Odası`nda saat:13.00`da yapılan basın açıklamasını Batman Tabip Odası Sekreteri Dr.Selahattin Oğuz okudu.
 
Kızamık hastalığının çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere her yaşta görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr.Selahattin Oğuz, "Hastalıktan korunmanın tek yolu ise aşılamadır. Solunum yoluyla öksürük, hapşırma ile ve hatta konuşma yoluyla havaya dağılan kızamık virüsünün solunum yoluyla alınması ile yayılabilen bir hastalık olup ateş, döküntü ile seyretmektedir. Beraberinde öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve gözde kızarıklık gibi belirtiler bulunabilir. Kızamık hastalığı olan kişiler döküntünün başlamasından dört gün öncesine, döküntünün sona ermesinden ise dört gün sonrasına kadar bulaştırıcı kabul edilmektedir" şeklinde açıkladı.
 
Kızamık aşısı ile korunmayan hemen hemen tüm çocukların kızamığa yakalanma riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Dr.Oğuz, "Bu hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 1-5`inde kızamığa bağlı komplikasyonlardan dolayı ölüm meydana gelebilmektedir. Düşük sosyoekonomik düzeyi, beslenme bozukluğu olan toplumlarda risk daha da artmakta ve daha fazla görülmektedir. Yine kalabalık ortamlarda yaşayanlarda, bir yaşın altındakilerde ve aynı ev halkından birinde kızamık olanlarda komplikasyon gelişme riski artmaktadır" dedi.
 
Halka çağrıda bulunan Oğuz, "Kızamık şüpheli vakaların en yakın sağlık kurumuna müracaat etmeleri ve bu süreçte planlanacak olan aşılama önerilerine gerekli hassasiyetin gösterilerek, aşı önerilen kişilerin aşılarının yapılması konusunda gerekli özenin gösterilmesi gerekir" şeklinde konuştu.
Yetkililere de çağrıda bulunan Oğuz, Batman`da bulunan mültecilerin sağlığa ulaşımlarının önündeki tüm engellerin kaldırılması ve temel insani ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili yetkilileri daha sorumlu ve hızlı davranmaya davet etti.
 
Sadece şüpheli kızamık vakalarının değerlendirileceği ayrı bağımsız bir birimin oluşturulmasının hem bulaşma riskini en aza indireceğini ifade eden Oğuz, ayrıca halk sağlığı müdürlüğünce hem halkın bilgilendirilmesinin sağlanması hem de sağlık çalışanlarına hızlı bir şekilde eğitim planlanmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Mikyas - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir