• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dün Bosna’da Bugün Libya’da  TAKTİK AYNI!  OYUNA GELMEYİN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerin sahada üst üste yenilgiler yaşamasının ardından, Hafter'in siyasi müttefiklerinin açıkladığı Libya'da 8 Haziran'da ateşkes öngören Kahire Bildirgesi’ni yayınlanmışlardı.

ŞER GÜÇLERİN DESTEĞİ GECİKMEDİ

Darbeci Hafter’in güç ve zaman kazanması hedeflenen sinsi bildirgeye şer güçlerinin desteği gelmeye devam ediyor.

"Kahire Bildirgesi" isimli sinsi girişime yönelik Rusya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Suudi Arabistan ve Arap Birliği'nden sonra şimdi de ABD’den destek açıklamaları yapıldı.

SREBRENİTSA’DA NELER YAŞANMIŞTI?

Avrupa’nın göbeğinde bulunan Boşnakların bağımsızlık isteklerini bastırmak üzere başlamış ve Srebrenitsa’da savaşarak şehid olanlarla birlikte toplamda 15 bin kişinin vahşice katledilmesiyle devam etmişti. Çetnik Sırp katiller; eşlerini, babalarını kardeşlerini öldürdükleri Boşnak kadınlar ve kızları arasından seçtiklerine de tecavüz ederek kimini de katlediyordu. Bosna genelinde savaş süresince tecavüze uğrayan kadın sayısı 30 bin olarak ifade ediliyor.

Dünyanın ayağa kalktığı Srebrenitsa soykırımı bile batılı ülkelerin tavrında bir değişikliğe yol açmamıştı. Ta ki farklı İslam ülkelerinden mücahit Müslümanların cihada giderek güçbirliği yaptığı Boşnakların Sırp ordusuna büyük zayiatlar vermesiyle ve yavaş yavaş savaşın seyrinin değişerek Müslümanların lehine döndüğünü gören batılı şer odaklar, masaya oturdular ve barış için çözüm aradılar. Ancak Amerika ve AB ülkelerinin savaşın son bulması için buldukları çözüm yine kendilerini sağlama alacak şekilde girift bir çözümdü. Dört yıla yakın süren savaş, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegovic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından imzalanan Dayton Barış Anlaşması ile son bulmuştu. Dayton anlaşması, silahları susturmayı başarmıştı ama Bosna Hersek’e dünyanın en karmaşık siyasi sistemini dayatmıştı.

Bu anlaşma, Bosnalılar'ın azimli ve onurlu direnişlerinin Batı'nın baskısıyla tutsaklaştırılması hamlesiydi. Aliya, bu antlaşma için "Hayatımda en zor attığım imza olmuştur. Ne yazık ki bütün ideallerimizin yok olmaması için bu anlaşmayı imzalamak zorundaydık." Demişti. Dayton Barış Antlaşması'nın mimarı Richard Holbrooke ise şöyle diyordu; "Eğer Aliya İzetbegoviç ve onun kararlı tutumu olmasaydı, bugün Bosna-Hersek diye bir devlet olmayacaktı."

Beş gün süren vahşi kıyım sonrası katledilen Boşnaklar farklı alanlarda kazılan çukurlara gömüldü. Şu anda 6 bin 610 soykırım kurbanının mezarı bulunan Potoçari Anıt mezarlığına bu yıl yapılan kazılarda kemiklerine rastlanan 33 soykırım kurbanı daha eklenecek. Aradan 24 yıl geçmesine rağmen hala binlerce kurbanın cesedine ulaşılmış değil.

Bu haberler de ilginizi çekebilir