• DOLAR 32.921
  • EURO 35.23
  • ALTIN 2444.374
  • ...
Kötü karneden sadece çocuk sorumlu değil!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL- Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretimdeki yaklaşık 17 milyon öğrenci bu Cuma karne alarak yarıyıl tatiline girecek. Uzmanlar çocukların zayıf not getirebileceğini belirterek, ailelerin bu konuda çocuklara hassas davranmaları gerektiğinin altını çizdi.
Üsküdar Üniversitesi, Etiler Polikliniği`nde Uzman Klinik Psikolog Aynur Sayım, velilere önemli uyarılarda bulunarak, karnelerin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Karnenin, çocuğun dönem boyunca öğrenme süreçleriyle ve davranışlarıyla ilgili geribildirim içerdiğini ifade eden Sayım, karneyle çocuğun zekâsı, psikolojik durumu, aile ilişkilerinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
 
Kötü karnenin tek sorumlusunun çocukların olmadığını, ailenin de bu sorumluluğu paylaşmasının gerekli olduğunu vurgulayan Sayım, çocuğun başarısızlığının hangi nedenlerden kaynaklandığını ebeveynin sorgulaması gerektiğini vurguladı.
 
Sayım çocuklardaki başarısızlık nedenlerini ise şöyle sıraladı:
- Kişisel özellikler
- Aileden kaynaklanan sebepler
- Okuldan kaynaklanan sebepler olarak belirtti.
En çok yapılan hatalar
Karnelerin alınmasıyla ebeveynlerin birçok hatayı yapabildiğine dikkat çeken Sayım, en çok yapılan hataları ise şu şekilde ifade etti: "Çocuğu cezalandırmak, tehdit etmek, diğer çocuklarla kıyaslamak, korkutmak, kişiliğine yönelik saldırılar olduğunu söyleyen Sayım, Bu davranışlar çocukta suçluluk duygusunu oluşturabilir ya da çocukta uyum ve davranış sorunlarını ortaya çıkarabilir."
Karne döneminde çocukların kesinlikle yalnız bırakılmaması gerektiğini de ifade eden Sayım ebeveynlerin çocuklarına her durumda değer verdiklerini hissettirmeleri ve soruna karşı çözüme yönelik tedbirleri almaları gerektiğini belirtti.
 
Sayım, yarım dönemde başaramadığını çocukların tatilde başaramayacağını vurgulayarak "Yarım dönem boyunca çocuk başaramadığını tatilde başaramaz. Çocuktan tatilde sıkı çalışma programı uygulamasını beklememek, ancak özel eğitimle desteklenmesi gereken bir durum varsa, bir eğitici rehberliğinde ek çalışma yapılması uygun olacaktır" dedi.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir