• DOLAR 32.389
  • EURO 34.793
  • ALTIN 2411.909
  • ...
Van’da "Dünya Kahvaltı Günü" etkinliği düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van'da 2014 yılında 51 bin 793 kişinin katılımıyla "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunun kırılarak Guinness Rekorlar Kitabına girmesine öncülük eden Van Ticaret ve Sanayi Odası, bu sen de İskele Caddesi’nde yapmayı düşündüğü "Dünya Kahvaltı Günü" programını Coronavirus Covid 19 salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden açmış oldukları Hashtag üzerinden, dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Otlu peynir, karakovan balı ve murtuğa başta olmak üzere 20 çeşit ürünün yer aldığı Van Kahvaltısını dünyaya duyurmak için yoğun çaba sarfeden başta Van halkı olmak üzere birçok sosyal medya kullanıcısı, evlerinde hazırladıkları kahvaltı sofrasını  #dunyakahvatıgunu #rojataştéyacihané ve #thebreakfesday etiketleri ile paylaşarak haziran ayının ilk pazar gününün "Dünya Kahvaltı Günü" olmasını istediler.

Projenin öncülerinden olan Van Sanayi ve Ticaret Başkanı Necdet Takva da sosyal mesafe kurallarına riayet ederek basın mensupları ile evinin bahçesinde hazırlamış olduğu Van kahvaltısında bir araya geldi.

Kahvaltıdan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulanan Takva, "Bugün hem dünya hem ülkemiz ve hem de şehrimiz için tarihi bir gündür. Yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığımız ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği için bir aradayız. Bu etkinliğin dünyaya duyurulması hususunda paydaşlarımız başta olmak üzere destek veren basın mensubu arkadaşlarımıza Van Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki bütün birimlere ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederek başlamak istiyorum." dedi.

Takva, "Bu seneki etkinliğimizi Covid-19 salgınında hayatını kaybeden insanlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza atfederek başladık. Bugün de bakıma muhtaç kardeşlerimize yönelik bir kahvaltı programı ile güne başladık. Şimdi de üzerinde uzun süredir çalıştığımız bu küresel projeyi hayata geçirmek için bir aradayız. Bizim için Van çok önemli kültürel değerlere sahip bir şehrimizdir. Dolayısıyla bugün kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmak ve bunu dünya ile paylaşma gayesi ile ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliğini gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Projemiz biraz buruk başladı"

Van kahvaltısı ile 2014 yılının bir haziran ayında dünyanın en büyük kahvaltı sofrasını kurarak Rekorlar Kitabı'na girildiğini belirten Takva, "Daha sonra Van kahvaltısının Garanti marka tescil belgesini aldık. Van kahvaltısının bileşenlerinden 6 ürünün coğrafi işaret tescili yapmak suretiyle belli bir aşamaya getirdik. Bundan sonraki süreçte de Van kahvaltısının, zenginliğini bu kültürel mirası, dünya hakları ile paylaşarak farkındalığı yükseltmek amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdik. Bu yıl pandemi nedeniyle projemiz biraz buruk başladı. Biz de bu sene kahvaltı programınızı herkesin yoğunlukta kullanıldığı bir mercii olan sosyal medya üzerinden yaptık ve geldiğimiz noktada başarıyı sağladığımızı da görüyoruz. Bütün dünya insanlarının bu projeye sahip çıktığını büyük bir memnuniyetle görmüş olduk." diye konuştu. 

"Birçok kesim ve kişi destek verdi"

Gerçekleştirmek istedikleri projeye ilgi ve desteğin olduğunu belirten Takva, "2 gün önce Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin ‘Dünya Kahvaltı Günü’ münasebetiyle yayınlamış olduğu mesaj hepimizi çok mutlu etmiştir. Bir devlet adamının bir bakanımızın Bu projeyi ne kadar desteklediğini ve içselleştirdiğini ve bunu da dünyaya Mesaj vererek paylaştığını büyük bir memnuniyetle izledik. Dün gece itibariyle de bizim en büyük paydaşımız ve bütün projelerimizi destekleyen, her türlü maddi manevi katkıyı vermekten imtina etmeyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu da katkısını ortaya koydu ve farkındalığı üst düzeye çıkardı. Yine Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sayın Büyükelçi Christian Berger ve üye ülkelerinin büyükelçilikleri, Türkiye'deki Avrupa Birliği merkezleri, maddi manevi destekleri ile bunu küresel manada sahiplendikleri için bugünden başlayıp farkındalığı en üst düzeye çıkarma İmkânımız oldu." şeklinde konuştu.

Projenin tanıtımı için Emek sarfeden herkese teşekkür eden Takva, "Bu bir ekip işi sadece bir kişinin istemesi ve arzulaması ile gerçekleşmiş bir proje değildir. Ciddi bir emek olduğunu ifade etmeliyim. Ciddi bir katkı ve zihinsel bir alın teri olduğunu söylemeliyim. Bunun sonucunda gerçekleşmiş bir etkinlik oldu. Van şehrimiz için bir çıkış yakalamamız gerektiriyordu. Pandemi nedeniyle açık olan tek kapımız sosyal medya kapısıydı. Oradan yürüyerek yerel ürünlerimizi küresel manada insanlarla paylaşmanın önemli bir farkındalık olacağını düşündük ve arkadaşlarımızla aşağı yukarı 20 gündür üzerine çalıştığımız projeyi en nihayetinde bugün, bütün dünya halkları ve insanları ile dünyanın en keyifli gününü paylaşılmış olduk." ifadelerini kullandı. (İLKHA) 









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir