Alman Bakan, gelecekte hangi ülkeyi süper güç olarak görüyor?
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Pekin yönetimine övgüler yağdırdı. Maas, Çin'i gelecekteki süper güç olarak nitelendirdi ve Pekin ile diyaloğun sadece ekonomik ve ticari konularla da sınırlı olmadığını söyledi. Alman Bakan, ABD ile olan ilişkilerinin ise ‘karmaşık’ olduğunu söyledi.
Almanya Dışişleri Bakanı Haikou Maas, Pekin yönetimine övgüler yağdırırken; Washington yönetimine ise 'sitem' etti.
Bakan Maas, Çin'i gelecekteki süper güç olarak nitelendirdi ve Pekin ile diyaloğun sadece ekonomik ve ticari konularla sınırlı olmadığını söyledi.
Pekin yönetimine övgüler yağdıran Alman Bakan Maas, Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, "Çin gelecekteki büyük bir güç ve Çin Almanya'nın en büyük ticaret ortağıdır" dedi.
Maas, "Durum ne olursa olsun, Pekin ile diyalog sadece ekonomik ve ticari konularla sınırlı olmamalı. Serbest değerlerimizi korumak için ortak bir Avrupa stratejisine ihtiyacımız var" dedi.
Çin'e yönelik suçlamalarla ilgili olarak, ortaya çıkan korona virüsünün kaynağını ve kökenini gizleme konusunda Maas, "dünyanın birçok ülkesi, ilk haftalarda virüsle savaşırken hatalar yaptığını" belirtti.
Alman Bakan Maas, "Elbette virüsün kökenini ortaya çıkarmak için tam şeffaflığa ihtiyacımız var" dedi.
Maas, Eylül ayında yapılacak Avrupa Birliği ve Çin zirvesinin ertelenmesinin sadece salgınla bağlantılı olduğunu da vurguladı.
Bu toplantının yıl sonundan önce yapılması umudunu da dile getirdi.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, "Bu zirve ancak salgın nedeniyle şu anda imkansız olan kişisel toplantılar eşliğinde yürürlüğe girecek. Umarım zirve yıl sonundan önce yapılacaktır." dedi.
“AMERİKA İLE İLİŞKİLERİMİZ KARMAŞIK”
ABD'nin askerlerini Almanya'dan çekme kararını eleştiren Maas, ülkesinin ABD ile ilişkilerini "karmaşık" olarak nitelendirdi.
Maas, Washington'un askerleri Almanya'dan geri çekme niyetinden pişman olduğunu söyledi.
Maas, Bild am Sonntag gazetesine şunları söyledi:
"Eğer Amerikan güçlerinin bir kısmını geri çekme meselesi varsa, bu konuda bilgilendirilmeliydik. Onlarca yıl boyunca Amerikan güçleriyle olan işbirliğini takdir ediyoruz. İki ülke arasındaki gelişmeler iki ülkenin de çıkarına. Ancak alınan kararlarda tek başına hareket edilmemeli.”
ABD'nin, Berlin yönetimine danışmadan Almanya'dan asker çekime kararına sitem eden Maas, “Almanya'nın ABD ile ilişkilerinde Transatlantik ittifakın ortağıyız. Ama bu karmaşık (ilişki)” diyerek sorunların olduğunu kabul etti.
Cuma günü, üst düzey bir ABD yetkilisi, Başkan Donald Trump'ın orduya Almanya'dan 9.500 asker çekmesini emrettiğini söyledi.
Cumartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderliğindeki muhafazakar bloktan üst düzey milletvekilleri ise, Trump'ın askerleri Almanya'dan geri çekme kararını eleştirdiler.
Almanya'nın eleştirilerine karşılık bir ABD'li yetkili de, asker çekme kararının, ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Millie'nin aylarca süren çalışmasının sonucu olduğunu ve Trump'ın bu ay bir G7 toplantısına ev sahipliği yapmayı planlayan gerginliklerle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.
Çeviri: Feyza Akyıl