• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Mardin Kalesi üniversitenin desteğiyle gün yüzüne çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kültür ve Turizm Bakanlığının, Mardin Kalesi’nde taşınır ve taşınmaz kültürel mirasın ortaya çıkarılması için başlattığı proje, Mardin Müzesi bünyesinde ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş’ın bilimsel kazı başkanlığında başlatılıyor.

Mardin Kalesi’nde gerçekleştirilecek kazı ve bilimsel çalışmaların neticesinde kalenin bir turizm mekanı olarak şehre kazandırılacağı müjdesini verdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mardin; mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile Güneydoğu’nun şiirsel kentlerinden biridir. Birçok seyyah tarafından dikkat çeken Mardin Kalesi, yüzyıllar boyunca kuvvetli etkileri olan bir savunma tesisi olarak XIX. Yüzyıla kadar asker gücü ile alınamayan kaleler arasında zikredilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile yapılacak kazılar sayesinde kent tarihinin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarılmasına imkân sunulabilecek.” dedi.

Yapılacak kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından Kale’nin turizme açılacak olmasının kente artı bir değer katacağını belirten Özcoşar,Mardin turizminin sayısız zenginliğine ek olarak yeni bir turizm potansiyelinin Mardin’e kazandırılacağına dikkat çekti.

Özcoşar, “Mardin Kalesi’nde kültürel mirasın ortaya çıkarılması kazı çalışmalarının, üniversitemizin sanat tarihi, arkeoloji ve mimarlık bölümü öğrencilerine de staj olanağı sağlayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerimi sunar, Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş hocamız ile beraberinde çalışacak ekip üyelerine başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Şehrin nüvesini oluşturan Mardin Kalesi’nin tarihi ve kültürel haritasını tespite yönelik, Mardin Müze Müdürlüğü tarafından 2014-2018 yılları arasında kısa dönemlerle kazı çalışmaları yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Evindar Yeşilbaş, şunları söyledi:

“Mardin Kalesi’nde gerçekleştirilecek arkeolojik kazılarla, kültür varlıklarının açığa çıkarılması, daha önceki kazı verileri ile ilişkilendirerek kesin bilgilere ulaşılması, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonlarının yapılarak korunmasını hedeflemekteyiz. Kazı çalışmaları süresince çevre düzenlemeleri, konservasyon ve restorasyon projeleri ile alan koruma altına alınarak kalenin ziyaretçilere açılması, Mardin ve bölge turizmine kazandırılması amaçlarımız arasında yer almaktadır. Bu bağlamda akademik sorumluluk bilinciyle kazı çalışmalarımızı yapacağımızı ifade etmek isterim. Kazının yapılmasını sağlayan Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum.” (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir