• DOLAR 34.658
  • EURO 36.457
  • ALTIN 2932.493
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Orta Doğu Anadolu Bölge Başkanı Yunus Kılınç, yaklaşan kayısı hasadı ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında, kayısı hasat döneminin yaklaştığını ve bu yıl Malatya kayısısında düşük rekolte yaşanacağına dikkat çeken Kılınç, çiftçinin malının alın terini karşılayacak gerçek bir rekolte açıklamasını yetkililerden talep ettiklerini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanacak destekleme alımı ve taban fiyat açıklaması ile Malatya kayısısının hak ettiği değeri bulacağını dile getiren Kılınç, kayısıya sahip çıkılmaması durumunda yıldan yıla üretimin azalacağı ve çiftçilerin bahçelerini soküp yerine yem bitkileri ekeceği ve dünya kayısı liderliğinin de elden gideceği uyarısında bulundu.

"Bu yıl kayısı rekoltemiz düşük olacak "

Malatya'nın ismini dünyaya tanıtan en değerli ürün olan kayısı da hasat döneminin yaklaştığını belirten Kılınç, "Her yıl olduğu gibi 2020 yılında da yine küresel ısınma neticesinde iklim değişiklikleri yaşanmış olup çiçeklenme döneminde aşırı yağışlardan dolayı monilya hastalığı ve kayısının çoğunun kürkten çıkmaması akabinde yaşanan don ve dolu afetleri neticesinde, bu yıl kayısı rekoltemizin düşük olacağı bir gerçektir. Bu nedenle kayısı fiyatlarında artış görülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımızın, bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapacağı destekleme alımı ve taban fiyat açıklaması ile kayısımız hak ettiği değeri bulacak ve borç yükü altında ezilen kayısı üreticimiz 'İnşallah bir nefes alacaktır' diye umut ediyorum." dedi.

"Yıllardır kayısı üzerinde oynanan oyunlar ve spekülasyonlar var"

Kılınç, "Yıllardır kayısı üzerinde oynanan oyunlar ve spekülasyonlar sonucu, daha önce 3,5 dolara ihraç edilen ürünümüz çiftçiden 1,5 dolardan alınıp çiftçimiz emeğinin karşılığını alamayıp her yıl zarar ederken, 100 bin ton ihraç edilen kuru kayısının bedelinin yarısı dahi emek çeken üreticiye yansıtılmadı.  Bu durumu öğrenen Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli, olaya el koyarak her yıl açıklanan hayali kayısı rekoltesinin açıklanmasına müsaade etmeden rekoltenin Tarım ve Orman Bakanlığınca açıklanmasını sağladı. Biz üretici olarak Tarım ve Orman Bakanlığımızın TARSİM raporlarını göz önünde tutarak gerçek bir rekolte açıklanmasını istiyoruz." diye konuştu.  

"Kayısıya sahip çıkılmazsa yıldan yıla üretimimiz azalacak, dünya kayısı liderliğimiz elden gidecek!"

Şişirme rekoltelerle değil tüccarın, çiftçinin malını alın terinin üzerinden alabileceği gerçek bir rekolte açıklamasını Bakanlıktan beklediklerini belirten Kılınç, "Şimdiye kadar açıklanan rekoltelerin üreticimize hiçbir fayda sağlamadığı gibi üreticinin ticaretçi tarafından tokatlanmasını sağlamıştır. Bu sistem bu çark böyle devam etmemelidir. Üreten emeğinin karşılığını alabilmelidir. Herkes ürününü yıllardır TMO'ya satarak ürününü değerinde pazarlarken arkasında bir dayısı varsa Malatya kayısı üreticisinin dayısı da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmalıdır. Çünkü kayısıya sahip çıkılmazsa yıldan yıla üretimimiz azalıyor. Bahçeler sökülüp yem bitkileri ekiliyor ve kayısıda dünya kayısı liderliğimiz elden gidiyor." diye uyarıda bulundu.

Kılınç, son olarak şunları söyledi:

"Bu manada Tarım Orman Bakanlığımızdan rekoltenin çok iyi araştırılarak açıklanmasını, dışarıdan kayısı getirilip Malatya kayısısı olarak ihraç ederek kayısımızın kalitesinin düşürülmesinin önüne geçilmesini bekliyoruz. Hacıhaliloğlu kurutmalık kayısımızın coğrafi işareti olduğundan bu kriterlere göre dünya pazarına girmesini, kayısı ihracat rakamlarına bakılarak bu paranın kimlerin kasasına girdiğinin takibe alınmasını, doğal afetten zarar gören üreticimize ağaç bakımında kullandıkları ilaç ve gübre sulama giderlerini karşılayacak bir yardımın yapılmasını istiyoruz. Malatya kayısı üreticileri adına tüm yetkililere saygılar sunuyorum." (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız